Birinciliği kaptırdık ama sevinmeyin

Haberin Devamı

Sevinmek gerekir mi bilmiyorum… Bu sefer birinciliği kaptırdık. Ruslar bizi geçti. Neden bahsettiğime şaşırdığınıza eminim. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye ile ilgili en güncel kararlarının çevirisinin yapıldığı internet sitesinde Türkiye’nin 52 yıllık istatistikleri yayınlandı.

Ankara Büromuzun başarılı muhabiri kemal Göktaş siteden istatistikler çıkardı. 1959-2011 yılları arasındaki başvurulara göre Türkiye, 2 bin 404 mahkûmiyetle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) en çok ihlal eden ülke oldu. Rusya dışında bütün ülkelerin AİHS'yi hiç ihlal etmediği en az bir maddesi bulunurken, Türkiye'nin de Rusya gibi karnesinde boş yer yok.

Türkiye AİHM'e taraf 47 ülke arasında insan haklarını en çok ihlal eden ülke oldu. Hakkında 2 bin 747 kararın verildiği Türkiye'yi, 2 bin 166 kararla İtalya, bin 212 kararla Rusya izledi.

Türkiye, 52 yıllık dönemde karara bağlanan 2 bin 747 davanın 2 bin 404'ünde AİHS'nin en az bir maddesini ihlal ettiği için tazminata mahkum oldu. Sadece 57 davada haklı bulunan Türkiye'nin 204 dosyası dostane çözüm ya da düşme kararı ile sonuçlandı. Türkiye, "Etkin soruşturma yokluğu" nedeniyle 135, "Özgürlük ve güvenlik hakkı" konusunda 554, "Adil yargılanma hakkı" konusunda 729, "ifade özgürlüğü" konusunda 207, "Toplantı ve gösteri yapma özgürlüğü" konusunda 53, "mülkiyet hakkı" konusunda 611 kez mahkûm oldu.

Yaşam hakkı ihlali davalarında 92 kez mahkûm olan Türkiye, 202 mahkûmiyeti bulunan Rusya'nın ardından ikinci sırada yer aldı.

"Etkin soruşturma" konusunda Rusya 217 mahkûmiyet ile birinci, Türkiye, 138 mahkûmiyetle ikinci oldu. Rusya, "kötü muamele yasağında" 357 mahkûmiyetle ilk sırada. 243 mahkûmiyeti bulunan Türkiye ise yine ikinci.

Yargılamanın uzunluğu alanında ise kanunlarında zamanaşımı bulunmayan tek ülke olan İtalya birinci, Türkiye ikinci oldu. İtalya'nın bin 155, Türkiye'nin 493 mahkûmiyeti bulunuyor. Türkiye, 37 mahkûmiyetle "Yargı kararlarının icra edilmesi" konusunda 38 mahkûmiyeti bulunan Rusya'nın arkasında ikinci sırada. Rakamlar bize gösteriyor ki bir an önce adalet reform paketleri hızlandırılmalı.

GAZETECİ ARKADAŞLARIMIZI BULUN

Gerçek Hayat dergisinin Ortadoğu temsilcisi Adem Özköse ve kameramanı Hamit Coşkun. Onlar, Suriye'deki olayları takip etmek için Hatay sınırından İdlib kentine gitti. Ancak yaklaşık bir hafta önce bölgeye giden Türk gazetecilerden günlerdir haber yok. Yakınları endişeli. Gazetecilerin yakınları ve arkadaşları, bilgi almak için Ankara'dan yardım bekliyor. Aman, bir an önce harekete geçmek gerekir. Oradaki gazeteci arkadaşlarımızı yalnız bırakmayalım. Gelen bilgiler beni ürkütüyor. Bazı köylülerin gazeteci arkadaşlarımızı Suriye askerlerine teslim ettiği şeklinde bilgiler var. Savaş muhabirliği zor iştir. Yaşayan, çeken bilir. Bu tür bölgelerde başka bir ülkeden gelen insanlara gazeteci olmasa bile casus gözüyle bakılır. Dışişleri Bakanımız Sayın Davutoğlu'nun bir an önce devreye girmesinde fayda var.

DİĞER YENİ YAZILAR