Vahşet geni de mi var?

1999 Nobel ödüllü Gunter Globel, son yapılan araştırmalarda canlılarda “vahşet geni” ve beyinde buna bağlı olarak çalışan bir saldırganlık merkezi bulunduğunu açıklıyor. Bu merkeze ışın verildiğinde canlı saldırganlaşıyor. İnsanlara da bir şekilde radikal milliyetçilik, din, ırk, cinsiyet, partizanlık vb. ideolojik ışınlar veri-lince saldırganlaşabiliyor. Barış uzak hedefiyle dinler, mezhepler ve tarikatlar bu genin faaliyetini önleyemiyor ancak yönünü değiştirebiliyor.

Martin Luther’in başarısı

15 ve 17. yüzyıl boyunca tüm Avrupa’yı etkileyen reform, Katolik kilisesinin aşırı zenginleşmesine, siyasetle ve dünya etkinlikleriyle fazla ilgilenmeye başlamasına karşı başlamış. Reform hareketinin önderi, Cermen kökenli teolog ve filozof Martin Luther’in kaderi, kendinden önce ortaya çıkan ve sapkın ilan edilip yakılan reformcular gibi olmamış. O, büyük bir başarı yakalamış ve Avrupa tarihinin akışını değiştirmiş, yeni bir mezhebin Protestanlığın doğmasına yol açmış. Protestanlarla Katolikler arasında din savaşları başlamış. Katolikler Protestanları acımasızca katletmişler. Reform savaşlarından önce mesela 21 milyon nüfusu olan bir Almanya, savaşlardan sonra 13 milyona kadar düşebilmiş.

Haberin Devamı

Tarihin karanlık bir sayfası

1572 Saint Barthelmy Katliamı, Fransız tarihinin en karanlık sayfalarından biri sayılıyor. Kutsal günlerden biri olan Sait Barthelmy günü yapıldığı için o günün adıyla anılıyor. Katliamda üç hafta içinde 7000’den fazla Protestan öldürülmüş. Katolik milisler, beyaz haçlı giysileri giyinmiş, ellerinde bıçak ve kılıçlarla sabaha karşı Protestanları evlerinden çıkartıp boğazlarını keserek Paris’i ayağa kaldırmışlar. Saray, katliamı önleyememiş. 1598 Nantes Fermanı ile Protestanlara hakları verilmiş ama yüz yıl sonra ferman kaldırılmış ve saldırılar yeniden başlamış.

Protestanların büyük zaferi

Krallıklarla prensler arasında yaşanan, Avrupa ülkelerinin çoğunluğunun katıldığı Otuz Yıl Savaşları

(1618-1648), kanlı mücadeleler sonunda 1648 yılında Protestanların zaferiyle bitmiş, Vestfalya Antlaşması ile Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu bir çok küçük devlete bölünmüş, imparatorluk makamının yetkileri kısıtlanmış. Savaşlarda ve savaşla beraber gelen kıtlık ve salgın hastalıklarda yüz binlerce insan ölmüş, savaşan devletlerin paralı askerlerinin yaptıkları yağmaların yol açtığı yıkım büyük olmuş. Avrupa’nın gelişmiş bölgeleri, 17. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar sürecek bir gerileme dönemine girmiş. 30 Yıl Savaşları, Avrupa için son büyük din savaşı olmuş, artık devletlerin çıkarları dinsel bağlılıkların önüne geçmiş, din adamları ve kilise itibarını kaybetmiş.

Haberin Devamı

Kadınlar daha çok çalışmalı

İslam dünyası benzer savaşları yaşıyor sanki, ne yazık! İnsanların içinde vahşet geni varsa barış geni de var. “Niçin vahşet geninin uyarılmasına katılalım, barış geninin uyarılmasına çalışalım”

diye düşünüyorum. Savaşların kaybede-ni daha çok kadınlar ve çocuklar oluyor, öyleyse kadınlar daha çok çalışmalı.

DİĞER YENİ YAZILAR