Meal seçmede ölçü!

Beni muhtelif programlarda izleyenler, o sırada elimde bir Kuran-ı Kerim Türkçe anlamını (meal) tutuyorsam, mutlaka onun hangisi olduğunu öğrenmek isterler ki, kendileri de onu alıp okusunlar. Fakat ben her zaman aynı meal veya tefsiri kullanmıyorum, onlardan birisine de bağlı kalmıyorum. Bir çoğunu mukayeseli olarak okuyorum, bir de Arapça orijinaline bakıyorum ki, dinleyiciye aktardığım dil, doğru olmanın yanı sıra en kolay anlaşılabilir nitelikte olsun. Ben bu tür okuyuşa ‘çoklu okuma’ diyorum ve bana soranlara da imkân ölçüsünde bu okuyuşu tavsiye ediyorum. Çünkü bu, tören okuyuşu değil, öğrenip anlama ve anlatmaya hazırlık okuyuşudur.

Okuyucu kendisi karar versin

Allah sevgisi ve korkusuyla çalışan bilim insanlarımız, meal ve tefsirlerini bir kere yazıp bitirdikten sonra onları bırakmıyorlar, diğer bir baskıya kadar, yeni araştırmalarla sürekli mükemmelliğe ulaşmaya çalışıyorlar. Meal ve tefsir okuyanlar ne kadar çoğalırsa sorular, eleştiriler, katkılar o kadar çoğalacak ve bunların hepsinin, bilim insanlarının mükemmele ulaşmasında yardımları olacaktır. Okunmayan kitap elbette eskir. Ben diliyorum ki, kitaplarımız okunmamaktan değil, çok okunmaktan eskisin. Meal ve tefsirlerin hepsi okunsun ve hangisinin tekrar tekrar okunmaya, başkalarına da tavsiye edilmeye değer olduğuna okuyucu kendisi karar versin. Bunun ölçüsü nedir? Ölçüyü Kuran-ı Kerim’in kendisinden çıkarabiliriz. Kuran, kendisinin nasıl bir kitap olduğunu bize anlatmaktadır.

Haberin Devamı

Kuran bir hidayet rehberidir

Kuran, sözlerin en güzeliyle vahiy olunmuş, böylece onun, bıkılmadan usanılmadan, tekrar tekrar okunan bir kitap olması istenmiştir. Rablerine inanan ve O’ndan korkanların, bu kitabın etkisiyle tüyleri ürpermeli, hem bedenleri hem ruhları Allah’ın sözleriyle ısınıp yumuşamalıdır. Çünkü bu kitap, Allah’ın dosdoğru yoluna iletecek bir hidayet rehberidir (39 Zümer Suresi: 23. Ayet). Meallerin değerlendirilmesindeki ölçüler bunlar olacaktır. Kuran’a Türkçe anlam verilirken sözlerin en güzeli seçilecek, bıkılıp usanılmadan, tekrar tekrar okunabilir bir üslup kullanılmalıdır ki, okuyanlar, ondaki öğüt ve uyarıları, örnek olayları anladıkça, etkilensinler.

Haberin Devamı

İbadetleri değer kazanacak

Komşularım, ölmüşlerinin ruhlarına bağışlamak üzere, hafızlara ısmarlamış oldukları Kuran hatimlerinin bağışı için evlerinde dua törenleri düzenliyorlar. Mukabeleler, pazartesi-perşembe okumaları, kabir başı okumaları, günlük namazlar ve teravih namazları, bunların hepsi Kuran’ın daha çok okunmasının vesileleridir. Tavsiyem, hafız gelip Arapça orijinalinden okumadan bir süre önce toplanılması, o bölümlerin mealinin, aralarından okuyuşu en güzel olan birisinin okumasıyla okunup dinlenilmesidir. Hafız gelip de Arapça okumalar yaparken dinleyenler biraz önce dinlemiş oldukları Türkçe anlamları düşünecekler ve ibadetleri bir kaç kat daha değer kazanacaktır. Bizler de onun öğütleriyle daha duygulu, daha insaflı, barışsever müminler olacağız.

DİĞER YENİ YAZILAR