Kadrini bilme gecesi

Haberin Devamı

Bu akşam Kadir Gecesi, Kudret Gecesi, Haşmet Gecesi diye isimlendireceğimiz bir geceyi yaşamaya hazırlanıyoruz. Henüz akşam olmadan eksiklerimizi tamamlarsak dualarımızı daha huzurlu bir kalple yapabiliriz. Rabbimiz buyuruyor ki:

Rabbiniz, yalnız kendisine tapmanızı ve anne babaya iyilik etmenizi buyurur. Yakına, düşküne, yolcuya hakkını verin. Eğer yoksulluk sebebiyle ihtiyaç sahiplerine ilgisiz kalırsanız, onlara yumuşak, yatıştırıcı sözler söyleyin. Çocuklarınızı yoksulluk korkusuyla öldürmeyin. Zinaya yaklaşmayın. Allah’ın haram kıldığı cana, hukuki bir yargı olmaksızın kıymayın. Yetimin malına, ergin yaşa ulaşana kadar el sürmeyin. Ahdinizi yerine getirin. Bir şeyi ölçtüğünüz zaman ölçüyü tam tutun, doğru teraziyle tartın. Bilmediğiniz şeyin ardına düşmeyin, kulak, göz ve kalp o şeyden sorumlu olur. Yer yüzünde böbürlenerek yürümeyin, ne yeri delebilir ne dağlara ulaşabilirsiniz. (17İsra: 2239).

İyi ve güzel davranışlar

Görüldüğü gibi öğütlerin başında Allah’ın birliğine iman ilkesi yer alıyor, imana bağlanması gereken iyi ve güzel davranışlar sıralanıyor. Alçak gönüllülük içinde sorumluluklarını yerine getirenler için Rabbimiz buyuruyor ki:

Sonunda Rablerine dönecekleri düşüncesi içinde kalpleri titreyerek vermesi gerekeni verenler, işte böyledir hayırda yarışan kimseler ve başka herkesi geçecek olanlar (23Müminun: 60,61).

Kuran’ı inanarak ve anlayarak okuyanlar, en yakınlardan başlayarak iyilik, barış ve güvenlik için çalışmanın önemini anlar, bu alanda yapabileceklerini düşünerek, vakit geçirmeden harekete geçerler. Nice Kadir geceleri yaşanmıştır ve yaşanmaktadır. Buna rağmen insanların pek çoğu birbirlerine ilgisiz hatta düşmanca bakmayı sürdürmekte, güven duymamakta, birbirlerinin haklarına saygı göstermemektedir. Bu ise Kadir Gecesi’nin kadrinin gerçekten bilinmediğini göstermektedir.

Kalplerimizi birleştirelim

Bin ayda yapılabilecek olandan daha çok hayır getirmesini istediğimiz işleri bugünün bereketine inanarak hemen yapmaya başlayabiliriz, yapmak üzere birbirimizle yardımlaşabiliriz. Böylece Kadir Gecesi’ni değerlendirmiş oluruz da, acı çeken ve çektiren kulların yönlerini değiştirmeyi başarırız. Allah’ın sıfatlarından biri “kalpleri değiştiren” olduğuna göre kalpler değişebilir. Kalplerimizin sesini birleştirelim, yoğunlaştıralım, öyle dua edelim ki, dualarımız en katı kalplere bile tesir edebilsin. Kadir kutlu olsun.

DİĞER YENİ YAZILAR