Eğitimde incelme ve derinleşme

Haberin Devamı

Dini öğretme metodu genel olarak dünyanın her yerinde ifade edilen bir ilahiyat sorunudur. Dini literatürde sıklıkla tekrar edilen söylem, Tanrı’nın vahyinin Hz. Peygamber’in şahsında tecessüm ettiği ve mükemmelliğe ulaştığıdır: “O yaşayan Kuran idi.” Acaba bu söylem yeterince anlaşılmakta mıdır? Vahyin tecessümü bu söylemde çok genel bir anlamda, mecaz olarak kaldığı için yorumlar ve ilavelerle tanınmaz hale gelebilmektedir.

Din eğitim ve öğretiminde incelme ve derinleşme için ilahiyatın bütününde incelme ve derinleşmeye ihtiyaç vardır. Derslerimden birinde, İslam terbiyesinde kadın ile erkek arasında ayrı terbiye ve davranış değerleri olmadığından söz ediyordum. Mesela zina kadın için de erkek içinde aynı derecede suç olduğu, bekâret sadece kızlar için değil erkekler için de söz konusu olduğu halde, toplum sadece kadını denetliyor, onu ayıplayıp cezalandırıyordu. İlahiyat tahsilini yurt dışında yapmış, yurt içinde denklik sağlamak üzere bazı dersleri alan gençlerden biri, bunun niçin böyle olduğunu bana açıklamak istedi ve dedi ki: “Böyle bir durumda kadında bir iz kalıyor, halbuki erkekte hiç bir iz kalmıyor, onun için!”

“Sakın bunu bir daha söyleyeyim deme” dedim. Demek ki sana göre yapılan hareketin yanlışlığı ve sorumluluğu önemli değil de ondan bir iz kalıp kalmaması önemli? Kadında bir iz kaldığı için kadın bu hareketin tek sorumlusu oluyor, erkek ise sorumluluktan kurtuluyor. Fakat Allah gizli açık bütün yapılanları bilmiyor mu, yoksa erkeğin böyle imana bağlı bir davranış geliştirmesi gerekmiyor mu?

Bir başka açıklama da bir kız öğrenciden gelmişti. Kız öğrenci iddia ediyordu ki: “Erkekler kadınlara karşı doğuştan zayıftır, kadınsız da tek kadınla da yapamazlar, bu dünyanın her yerinde böyledir, kadınların hem kendilerini hem erkekleri korumak için sıkı bir şekilde örtünmeleri gerekir.” Bu iddiayı başka vesilelerle de işitmişimdir. Dünyanın her yerinde erkeklerin yaratılış olarak poligam olduğu, tek kadınla yetinemedikleri, çok kadınla evlenmelerine izin verilmeyen ülkelerde metres tuttukları vs. ileri sürülür. Fakat eğer Allah erkekleri poligam yarattı ise niçin ilk erkek Âdem’e tek bir kadın vermişti, bir kaç tane veremez miydi? Belki o zaman bütün çocukları Havva’nın doğurması gerekmezdi de diğer kadınların da doğurması ile dünyayı daha çabuk doldururlardı. Vesselam.

DİĞER YENİ YAZILAR