Din ve şiddet

Sinema filmlerinde insanlar hep birbirlerini döverler ve seyredenlerin çoğunluğu bu sahnelerden çok hoşlanırlar. Dayak hem nefsi müdafaa için hem de karşı tarafı korkutup sindirmek için gerekli olarak gösterilir. Bu işin profesyonelleri vardır, dayağın kesin sonuca götürmesi için onlar tutulur; yani bu bir iştir, kazanç yoludur. Günümüzde sertlik ve şiddetin son derece tehlikeli bir boyutu görülüyor.

Acımasızca yöntemler

Kendi beklentileri adına başlattıkları harekete katılmayanları, hele o hareketin önüne engel koyanları veya ona zarar vermek isteyenleri, öyle acımasız yöntemlerle işkencelerden geçirerek öldürüyor, kendi tabirleriyle temizliyorlar ki, diğerlerine ibret olsun da onlara karşı gelmek nasıl olurmuş anlasınlar. Kendi hayatlarını dahi, sanki kendilerini yaratan kendileriymiş gibi hiçe sayıyorlar ve vücutlarına sardıkları yok edicilerle hem kendilerini hem Allah’ın yaşasınlar diye yarattığı başka insanları kıyasıya öldürüyorlar.

İdam cezasının en eski şekli

Bir belgesel filimde izlemiştim, yamyamlığı hâlâ sürdüren bazı kabilelerin insanlarıyla -sıkı önlemler altında onlara yaklaşmışlardı- konuşuluyordu. Kabilelerden biri, artık kendilerinin insan yemeyi bıraktıklarını fakat komşu kabilenin buna devam ettiğini söylüyordu. Belgeleri değerlendirenler diyorlardı ki, yamyamlığın, idam cezasının en eski şekillerinden biri olduğunu sanıyoruz. Günümüzde işkenceyle öldürülen insanların kafalarının kesilmesi olayı var, bunun sebebi, onların ruhlarının da yok edilmesiymiş. Herhalde yamyamlar da benzer şekilde

Haberin Devamı

düşünüyorlardı. Suçluları yerlerse onlar bir daha ne bedenen ne de ruhen var olamayacaklar ve kendilerine zarar veremeyeceklerdi. Onları en korun-malı yerde, kendi içlerinde saklıyor-lardı ki, bir daha var olamasınlar.

Ceza, açık yargıyla verilir

Günümüzde şiddet uygulayanların büyük bölümü dindar olmak iddiasındadırlar. Allah’a inanır, namaz kılar, oruç tutarlar. Sertlik ve şiddet uygularken dahi Allah adını dillerinden düşürmezler. Allah adıyla selam verirler, birbirlerini Allah’a emanet ederler vs. Herhalde bilirler veya bilmelidirler ki, nefsi müdafaa olmaksızın insanı öldürmek, en büyük günahtır. Suçların cezası kişisel olarak verilmez, gizli yollarla da verilmez ancak açık yargıyla verilir ki, adalete herkes şahit olsun. Ayrıca düşünmek lazımdır, kötülüğü önlemek için bile olsa başka bir kötülüğe, çoğu zaman daha büyük bir kötülüğe başvurmak, kötülükleri gerçekten önlüyor mu yoksa çoğaltıyor mu?

Haberin Devamı

İslam barış demektir

Kuran’ın bize bildirdiğine göre insan bedenine herhangi bir şekilde saldırma, doğrudan onu yaratan Allah’a saldırmadır. Allah, kendisine inanıp teslim olanları Müslüman olarak isimlendirmiştir. İslam barış demek olduğuna göre Müslümanların yolu barış olmalıdır. Allah işlerimizi barış yoluyla anlaşmalarla çözmemizi istemektedir. Savaş da bir yoldur ancak ona, yaşama hakkının gasp edilmesi söz konusu olduğunda başvurulabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR