Bayram devam ediyor

Haberin Devamı

Yüce Allah buyuruyor ki: Biz insanları nasıl da birbirinden üstün kılmaktayız; ahirette üstünlük farklarını daha da büyüteceğiz. Sakın Rabbine eş ve ortak koşma. Rabbiniz ister ki sadece kendisine kulluk edin, anne babanıza iyilik edin. Eğer yanında kocarlarsa, onları azarlayıp öf deme, üzerlerine alçak gönüllülük kanatlarını indir! Tanrım beni küçüklüğümde nasıl şefkatle büyüttülerse, onları öylece koruyup esirge, diye niyaz eyle! Rabbiniz kalplerinizdekini çok iyi bilir, eğer siz iyi olur, kötülükten yüz çevirirseniz hatalarınızdan bağışlanırsınız. Malınızı israf ile saçıp savurmaktan çekinin. İhtiyaç sahiplerine verecek bir şeyin olmayıp yüzlerine bakamadığında kendilerine gönül alıcı sözler söyle (17 İsra: 21-28).

Farklılıklar var

Ayetlerde önce dünya hayatında insanların nasıl birbirinden farklı dereceler yaşadığına işaret edilmektedir. Allah insanları aynı yaratılışla yaratmaktadır, Allah’ın yaratışında değişme söz konusu değildir, insanların hepsi aynı nefisten ve birbirinden olmaya devam etmektedir. Ancak insanların kendi seçimleri de işe karışmaktadır, dünyanın şartları da. İnsanlar yer yüzünde hem yaratılış kanunlarına göre hem kendi seçimlerine göre yaşarken aralarında pek çok farklılıklar meydana gelmektedir. Farklılıkların ahiret hayatında daha da büyüyeceği bildirilmektedir. Öyle ya, ahiret hayatı dünya hayatının bir sonucu olmayacak mı?

Test ediliyoruz

Dünya hayatı zordur, sürekli çalışıp çabalamak, çalışıp çabalamanın yanı sıra sabredip dayanmak ister. Gençlikte çalışıp bir meslek edinmek, sonra evlenip aile kurup çocuklar yetiştirmek, daha sonra geriye dönüp anne babasının ihtiyarlığını, çocuklaşmasını şefkatle kabullenmek, şartlar ne olursa olsun, onlara iyilik yapmak, yapabilmek gerekiyor. Sadece anne babaya mı, eşe, akrabaya, yoksula, yolcuya, tüm yaratılmışlara görevlerimiz konusunda da test ediliyoruz. Bir yaşlı erkekle röportajı okumuştum. Her sabah huzurevindeki alzheimerli karısı ile kahvaltı etmeye gidiyormuş. “O seni tanımıyor ki” demişler. “Olsun, ben onu tanıyorum ya” diye cevap vermiş.

Bazen elimize bakanlara verecek bir şeyimiz olmayabilir. Hz. Peygamber böyle zamanlarda onların yüzlerine bakamazdı. Ayetler ona ve onun şahsında bize yol göstermiştir: Durumu anlatıp tatlı sözle gönüllerini alacağız. Böylece bütün alanlarda test edilmiş oluyoruz.

DİĞER YENİ YAZILAR