Barışsız bayram olmaz

Haberin Devamı

Her toplumun birlik ve dayanışma duygusunu güçlendirmek üzere yaşattığı belli günleri vardır. Bu günlerde sevinçler çoğaltılır, hüzünler paylaşılır, dargınlar barışır, ileriye güvenle bakmak için enerji kazanılır. Affetmek, barışmak, sevinçli ve neşeli olmak kolay değildir fakat en azından böyle görünmeye çalışırsak belki bir kolaylık elde edebiliriz.

İslam öncesinde toplumların ayrı bayramları vardı ve onları çeşitli eğlencelerle kutlarlardı. Ayrı ayrı kutlanan bayramlar, Cahillik Çağı’nın üstünlük gösterilerini ve savaşlarını geri getirebilirdi. Hz. Peygamber ayrı bayramlar yerine, inananların hepsinin birlikte kutlayacakları Ramazan ve Kurban bayramlarını getirmiştir, daha sonra Müslüman olan milletler de bu bayramları kutlamakta birleşmişlerdir.

Bayram öncesinde ibadetler tamamlanır, hayırlar yerlerine ulaştırılır, evler ziyaretçi kabul edecek temizlik ve güzelliğe kavuşturulur, ikramlar dolapları doldurur. Bayram günlerinde her zamankinden daha özenli ve temiz giyinmek sünnettir. Hz. Peygamber vahiyleri yayma görevini aldığında kendisine, elbisesine özen göstermesi de tavsiye edilmişti (74 Müddessir: 1-7). Toplum içine çıkmak ayrı bir özen gerektirir, yakınlık ve kabul bu özene bağlı olacaktır.

Bütün iyiliklerde olduğu gibi bayramlarda yapılacak iyiliklerde, ziyaretlerde ve ikramlarda da öncelik yakınlaradır. Barış, saygı, sevgi ve şefkat önce evin içinde ve yakınlar arasında sağlanacak, oradan çevreye yayılacaktır (Tevbe: 74).

Bayram namazı sabahın erken saatinde olduğu için küçük bir kahvaltı edilmesi, mesela bir parça tatlı yenilmesi tavsiye edilmiştir, neşeli ve güçlü bir görünüm kazanılsın diye. Camiye gidilip gelinirken de mümkünse ayrı yolların seçilmesi tavsiye edilmiştir ki, daha çok kimseye rastlanılsın ve bayramlaşılsın diye.

Çocukların ve yaşlıların sevindirilmesi çok önemlidir. Harçlık çocuklara verildiği gibi yaşlılara da verilmelidir ki, onlar ellerini öpmeye gelen küçüklere harçlık verebilsinler ve aralarında bir yakınlık kurulsun. Fakat daha önemlisi

onlara vakit ayırmaktır. Yetişkinler diğer günlerde çok meşgul oldukları için çocuklara ve yaşlılara özel vakit ayıramamış olabilirler, bayram günleri birer fırsattır, onla-ra vakit ayırabilirler ve bu vakti, kendilerinin değil onların istediği şekilde geçirmeye özen gösterebilirler. Bayram kutlu olsun.

DİĞER YENİ YAZILAR