Arife: Sevinme ve sevindirmeye hazırlık

Haberin Devamı

Rablerinin rızasını özleyerek sabredenler, namazı kılanlar, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve açık verenler, kötülüğü iyilikle savanlar... İşte dünya yurdunun mükafatı onlarındır. Mükafat Adn Cennetleri’dir, atalarından, eşlerinden ve evlatlarından iyi olanlar kendileriyle birliktedir. Melekler her bir kapıdan onlara selam verirler(13Rad: 22-23).

BUGÜN Ramazan’ın son günü, bayram arifesi, yarın bayram. Müminler sabırla oruçlarını tamamladılar, fitrelerini, zekâtlarını, oruca engel mazeretleri var idiyse fidyelerini verdiler. Bunların hiçbirine güçleri yetmemiş olanlar hallerini Rablerine arz ettiler, iyi bir yakarışla iletişimlerini kurdular, sıra sonuç almaya geldi. Sonuç: Cennet. Cennet arzuların tümüyle gerçek olacağı bir ortam! İnsan en çok ne ister, sevdikleriyle beraber olmak değil mi, işte ayet bu birlikteliği vaat ediyor.

Üzüntülerimizi artırıyor

Sevinme, sevindirme, bayram yapma zamanı. Ne yazık ki, İslam ülkelerindeki savaş, anarşi, kan, nefret ve gözyaşları bu mübarek günleri de içine alarak devam ediyor. Müslümanların kendi içlerinde birbirlerini boğazlayanların bulunması ve hatta bunu İslam adına yaptıklarını söylemeleri üzüntülerimizi kat kat arttırmaktadır. Keşke kozlarını paylaşabilmenin ölüp öldürmekten başka bir yolunu bulabilselerdi. Öldürdükleri canı kendileri mi vermişlerdi ki, kolayca alabiliyorlar.

Namaz sonrası kabir ziyareti

Yine de sevinmek, sevindirmek ve bayrama hakkını vermekle yükümlüyüz. Ramazan Bayramı kutlamasında üç ayrı görev vardır: 1. Müslümanlar zekât borçlarını bu bayramda yerine getirirler. Okuyucular bu konuyla ilgili soruları için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bildirilerine başvurabilirler.

2. Karşılıklı görüşme, barışma, hediyeleşme ve ziyaretlerle gönülleri hoş etme. Peygamberimiz, “hediye kalpleri yakınlaştırır” demiştir.

3. Bayram namazından sonra kabir ziyareti. Okuduğumuz hatimlerden oluşan sevapları bağışlamakla sevindirdiğimiz ölmüşlerimizin kabirlerini ziyaret. Kalabalık yerleşme bölgelerinde bu ziyaret ve bakım, günler öncesinden başlamıştır şüphesiz. Görevlerin yerine getirilmesiyle bayram kutlamaları bir tören havasına bürünür. Sonuçta bir sevinme ve sevindirme ortamı oluşur ki, her birimiz bunu, ölülerimiz ve dirilerimizle birbirimize borçluyuzdur. Kederliler, acizler, yaşlılar ve çocuklarla bayramın bereketi üzerimize saçılacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR