YÖK Başkanımıza ve rektörlerimize açık mektup

Sigara içen her üç kişiden biri 55 yaşını göremiyor. Her yıl 114 bin insanımız sigara nedeniyle yaşamını yitiriyor. 14 bini ise sigara içmeyen masumlar. Dumanaltında kaldıkları için içenler tarafından adeta katlediliyorlar

Haberin Devamı

Sigara içen her üç kişiden biri 55 yaşını göremiyor. Her yıl 114 bin insanımız sigara nedeniyle yaşamını yitiriyor. 14 bini ise sigara içmeyen masumlar. Dumanaltında kaldıkları için içenler tarafından adeta katlediliyorlar. Bakınız ÖDTÜ mühendislik fakültesinden duyarlı öğrenciler ne yazıyor: “Kantinimize iniyoruz bir şeyler yiyip içmek için ama sigara içen arkadaşlarımızla ortalık dumanaltı oluyor. Bizler de üstümüze sinen sigara kokusuyla derse giriyoruz ve tüm gün o kokuyla gezmek zorunda kalıyoruz. Buna karşı çok savaştık ama sonuç alamadık.”

22 bin öğrenciyle birlikte otuz bin kişilik küçük bir kent olan ODTÜ, 2007’de okuyanlarına ve çalışanlarına en doğal hakları olan temiz bir ortam sağlıyamıyor. Diğer üniversitelerde durum değişik mi? Hayır. Peki neden ODTÜ? Çünkü bu barbarlığa dur demek isteyen öğrenciler var, çünkü ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, “hedef dünyada ilk beş yüze girmek. Çünkü orası ormanlarına kendi ellerimle onlarca ağaç diktiğim üniversitem” diyor. Kendisine böylesine güzel ve takdir edilecek bir hedef seçen sayın Rektör’den yasaya uymasını istemek bana doğal geliyor. Kapalı mekânlarında sigara içilen bir üniversitenin ilk 500’e alınacağını pek sanmıyorum.

1996’da kabul edilen 4207 sayılı yasaya göre eğitim kurumlarının kapalı alanlarında ne gerekçeyle olursa olsun sigara içmek, içilmesine izin vermek yasaktır. Yasanın 5. maddesi çok açıktır: “Tütün ve tütün mamüllerinin içilmesinin yasaklandığı (...) yerlerde tütün ve tütün mamülleri içenlere, ilgili yerin yetkilisi veya amiri durumundaki kişi tarafından (...) yasağa uyması, aksi takdirde o yeri terk etmesi gerektiği bildirilir. Bu bildirime rağmen tütün ve tütün mamülleri içenler genel zabıta marifetiyle o yerden uzaklaştırılır.”

Sayın YÖK Başkanımız, 2004’te hukuk hukuktur deyip İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nu görevden almıştı. O halde 4207 sayılı yasanın üniversitelerimizde uygulanmasını istemek en insani hakkımız olmalıdır.

Özetlersem, yasanın
2. maddesine göre, sağlık, eğitim-öğretim ve kültür hizmeti veren yerler ile kapalı spor salonlarında ve toplu taşımacılık yapılan her türlü nakil vasıtaları ve bunların bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlardan beş veya beşten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekânlarda tütün ve tütün mamüllerinin içilmesi yasaktır.

Sigara içme yasağına uyulmadığını görürseniz savcılığa, suç duyurusunda bulunun. Bir de baroya danışıp bu konuya duyarlı bir avukatın da size yardımcı olmasını sağlarsanız tazminat talebine kadar gidebilirsiniz. Sigara içmeyenler içenlerden daha cesur ve azimli olmalıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR