Gazete Vatan Logo

Yılanların yoğun görülmesinin asıl nedeni deprem değil! Profesör yanlış bilinen gerçeği açıkladı

Yılanlar son zamanlarda diğer yıllara göre daha yoğun görülmeye başlandı. Evlere dahi giren yılanların yoğun olarak görülmesine ilişkin konuşan Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, bu durumun sebeplerini anlattı.

Yılanların yoğun görülmesinin asıl nedeni deprem değil! Profesör yanlış bilinen gerçeği açıkladı

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, yılan popülasyonundaki artışa ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunarak uzman olmayan kişilerin açıklamalarına rağbet edilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

Son zamanlarda yılanların aktif şekilde görülmesinin depremle ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını ifade eden Prof. Dr. Yıldız, “Toprak altından yüzeye çıkan yılanların artmasının depremlerle bağlantısı olduğunu düşünmüyorum. Bu yıl deprem bölgesi hariç bölgelerde de yılanların çok aktif olduğunu görüyoruz. Bütün ülkede yılanların aktif olmasının sebebi de, yılın uzun bir döneminin yağışlı ve nemli geçmesidir” dedi.

"YILANLARIN AKTİF OLDUĞU BİR YIL YAŞIYORUZ"

Yılanların aktif olabilmesi için belirli bir oranda neme de ihtiyaç duyduklarını işaret eden Prof. Dr. Yıldız, “Bu sürüngenler, her ne kadar sıcağı sevse de vücutlarındaki nemi ve suyu koruması gerekiyor. Ülke genelinde yılanların aktif olduğu bir yıl yaşıyoruz. Bu artışın depremden sonra olması tamamen bir tesadüftür. Yılanların yerleşim yerlerinde görülmesi ve evlere girmesi her zaman görülen bir durumdur. Yılanlar fareler için veya evlere ya da evlerin yakınındaki kuş yuvaları için kokuya geliyorlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Yıldız, yılanların bu yıl aşırı aktif olmasının nemden kaynaklı olduğunu fakat aşırı yağış ve sellerin yılanları yuvalarının bozulmasına ve yüzeye çıkmalarına neden olduğunu dile getirerek, “Bazı tür yılanların yuvası dere ve ırmak kenarlarında olabiliyor. Selin yuvayı yıkması sonucu ise yılanlar dışarı çıkıyor. Örnek verecek olursak; Şanlıurfa'da yaşanılan son selde onlarca yılanın hava sıcaklığı uygun olmadığı halde yüzeyde aktif olduğunu gördük. Yani dediğimiz gibi bu yıl aktif olmalarının sebebi nemli günlerin daha fazla oluşudur ama seller nedeniyle de ortaya çıkabilir, sürüklenebilir ve şehir merkezlerinde görülebilirler. Bu sadece yılanlar için değil kertenkele gibi diğer sürüngenleri de kapsıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"EN YAKIN İTFAİYE EKİPLERİNE HABER VERİLMELİ"

Yılanları uzak tutacak bir madde ya da yöntem olmadığını dile getiren Prof. Dr. Yıldız, “Piyasada bazı cihazları görüyoruz sürüngenleri uzaklaştırdığına ilişkin. Yalnız bir süre sonra hayvanlar bu cihazların çıkardığı yüksek frekanslı seslere alışıyor ve tesiri kalmıyor. Yılanları uzak tutmaya ilişkin bazı maddeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Özellikle şunu belirtmek isterim, ülkemizde yaşayan yılanların büyük çoğunluğu zehirsizdir. Fakat vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken en önemli husus ise şudur; evlerinde ya da civarında bir yılan gördüklerinde kendileri müdahalede bulunmamalılar. En yakın itfaiye ekiplerine haber vermeleri en doğrusu olacaktır” uyarısında bulundu.

Isırılma vakalarının genellikle yakalama sürecinde olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yıldız, “Normal şartlarda yılan durup dururken evin içinde olsa dahi kimseye saldırmıyor. Yani sürekli kaçma eğilimdedir. Yapılan araştırmaya göre erkeklerin yüzde 90'ı elinden, kadınların yüzde 90’ı ise ayağından ısırılıyor. Buradan şunu anlıyoruz; erkekler genellikle yakalamak isterken ısırılıyor. Kadınlar ise görmeden bastığı için ısırılıyor” dedi.

"YALAN HABERLER YILANLARA KARŞI SALDIRGAN OLMAYA NEDEN OLUYOR"

Prof. Dr. Yıldız, son zamanlarda haberlerde ülkemizde olmayan yılan türlerinin fotoğraflarına yer verildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Çok fazla korkutucu haberler oluyor. Yılanlar ekolojik dengenin birer parçasıdır. Hem doğaya hem de insanlığa çok büyük faydaları vardır. Bu tür haberler insanların yılanlardan daha fazla korkmasına neden oluyor, bu da yılanlara karşı insanların daha saldırgan olma eğilimlerini beraberinde getiriyor. Ayrıca son dönemlerde veteriner veya dağcılar gibi uzman olmayan birçok kişinin yılan uzmanı gibi medyaya demeç verdiğini görüyoruz. Bu konunun uzmanı sadece Herpetoloji konusunda çalışan biyologlardır. Medyada yoğun bir bilgi kirliliği bulunuyor. Buna da dikkat etmekte fayda var."

Haberin Devamı