Gazete Vatan Logo

Yeni yasak kararı! Çok sayıda ülkeyi kapsıyor, artık...

Yeni yasak kararının detayları belli oldu. Almanya, Avusturya, Belçika gibi çok sayıda ülkeyi kapsıyor. Artık yapılamayacak. Kısıtlama getirildi. Avrupa Birliği pek çok ara renk (yeşil, turuncu, mor ve tonları) dövme boyalarının kullanımını insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle yasakladı. Dövmeciler artık daha az ara renk boya üretileceğini belirtirken, siyah beyaz dövmelerin daha fazla yapılacağını söylüyor.

Yeni yasak kararı! Çok sayıda ülkeyi kapsıyor, artık...

Ocak ayında Avrupa Birliği'nde yürürlüğe giren yeni düzenlemeler ile sağlığa zararlı olabilecek maddeler içeren dövme boyalarının kullanımı yasaklandı. AB'de cıva, nikel gibi metallerin de bulunduğu toplam 4 bin madde artık dövme boyalarında kullanılamayacak. Bazı renklerin sadece bu maddelerle üretilebildiği göz önüne alınırsa boyalar içindeki renk skalası azaldı. Örneğin yeşil renk dövme boyasının bazı tonları artık üretilemeyecek.

AB'nin kimya kurumu ECHA, alerjik ve iltihaplı cilt reaksiyonlarının boyalara getirilen kısıtlama sayesinde azalmasının beklendiğini söylüyor.

Kurumdan yapılan açıklamada ara renk boyaların yapımında kullanılan kimyasalların kansere yol açabildiği ve üreme sistemine zarar verebildiği belirtiliyor. Kurum, kararın alınmasından önce halihazırda yedi AB ülkesinde bu kısıtlamaların uygulandığını da ekliyor.

Haberglobal'den Ercan Sakarya'nın haberine göre, içeriği nedeniyle yasaklanan renklerin bazıları, AB standartlarına göre yeniden üretildi. Ancak başka yollarla üretilmesi imkansız olduğu ifade edilen bazı pigmentler için de yeni yasaklar yürürlüğe girdiğinde bu durumun dövmecileri ve müşterilerini oldukça zor durumda bırakacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Bu düzenleme özellikle renkli dövmeler konusunda uzmanlaşmış dövme sanatçılarını etkilemiş durumda. Üstelik yasağın Avrupa Birliği ile sınırlı kalmayacağı, ABD'ye de sıçrayacağı konuşuluyor.

Türkiye'de henüz bir yasak yok ama sanatçılar da karara tepkili. Konuştuğumuz dövme sanatçıları boyaların ithal olduğunu ve yasak nedeniyle renk skalasının daraldığını ifade ederken, dermatologlar ise mürekkeplerin alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebildiğini doğruluyor.

'ARA RENKLERİMİZ AZALDI'

Toplatılan boya türleri nedeniyle renk skalasının azaldığını söyleyen İstanbul Kadıköy'den dövme sanatçısı Tutku Şahin "Ara renkler oldukça azaldı (yeşil, turuncu, mor ve bu renklerin tonları). İnsanlar siyah beyaz dövmeye döndü" diyor. Şahin, kendisinin ise sevdiği için genellikle siyah beyaz dövmeler yaptığını ifade ediyor.

Ancak renkli dövmeler de yaptığını ifade eden Tutku Şahin, artık siyah beyaz dövmelerin daha fazla yapılmak zorunda kalınacağını çünkü renk skalasının daraldığını söylüyor. Ayrıca sanatçı, AB'de bazı dövmecilerin yasağa uymayarak el altından hala eski boyalarla dövme yaptığını da sözlerine ekliyor.

Haberin Devamı

Bazı vegan boyaların da alerjik reaksiyona sebebiyet verebileceğini söyleyen Tutku Şahin, "Kırmızı gibi vegan boyalar bitki pigmentinden yapılıyor, o da yüksek metal oranı içeriyor ve alerjik reaksiyona o sebep oluyor" diyor.

"Müşterilerin alerjik durumlarına göre tedbirler alıyoruz" diyen Tutku Şahin, AB'nin yeterli test ve araştırma yapmadan ya da kanser durumu ile ilgili emsal bir sağlık durumu göstermeden bu yasakları koyduğunu iddia ederek "Kanser konusunda araştırılmış ve kanıtlanmış bir durum yok" iddiasında bulunuyor.

'DERİ İLE TEMASTA ORTAYA ÇIKIYOR'

Türk Dermotoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Uzman Dermotolog Dr. Sadık Yılmaz, dövmenin yol açtığı alerjik reaksiyonlarla ilgili "Bu tarz alerjiler maddenin deri ile teması ile ortaya çıkıyor" diyor. Yılmaz, alerjiye yol açan madde dövme mürekkebi yoluyla deriye konunca deride kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık ve yaralar oluşabildiğini dile getiriyor.

Haberin Devamı

Yılmaz, "Madde orada durduğu sürece alerjik reaksiyon olur. Kiminde çok ciddi tedaviler gerektirebiliyor" derken, bazı durumlarda sistemik denilen tüm vücudu etkileyen alerjik durumların da ortaya çıkabileceğini ekliyor. Dr. Sadık Yılmaz dövmenin kansere yol açtığı iddiası ile ilgili "Yüzde yüz kanser yapar demek çok doğru değil" ifadelerini kullanıyor.

Bir başka dövme sanatçısı Gözde Gürel İstanbul Kızıltoprak'taki bir dövme stüdyosunda çalışıyor. Gürel renkli dövmelerle ilgili, "En sık kullanılan sarı ve kırmızı gibi renklerin pigmentleri cıva içermekte" diyor. Bunun alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebileceğini belirten Gürel, bu alerjik reaksiyonların deriden deriye değişiklik gösterebildiğini söylüyor.

Yasaklanan içerikler olmadan bazı renkleri elde etmenin imkansız olduğunu ifade eden Gürel, kararın renkleri uygun görülen şekilde yeniden üretilmeden alındığını ve sektörün bu durumdan büyük zarar gördüğünü söylüyor. Gürel, "Bu boyaların kaldırılması yerine alternatif bir çözümün bulunabilmesi sektörün devamlılığı açısından daha olumlu bir sonuç olacaktır diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

'TEMAS HALİNDE ALERJİK REAKSİYONA SEBEBİYET VEREBİLİR'

Dövme sanatçıları, nadiren de olsa bazı renkli dövme boyalarının içerdiği metaller yüzünden alerjik reaksiyonlar ile karşılaştıklarını aktarıyor. Oscar Bonin Avustralya'nın Melbourne kentinde yaşayan bir dövmeci. Bonin, "Hayatım boyunca sadece bir müşterinin dövme boyalarına karşı alerjik reaksiyon gösterdiğini gördüm. Mürekkebin renkleri kızıl turuncu ve sarı idi" diyor.