Gazete Vatan Logo

‘Yarasa kanat’ Türk cerrah Alpler’e çakıldı

Operatör Doktor Mehmet Susam, Fransa Alp Dağları’nda wingsuit olarak adlandırılan paraşüt atlayışı sırasında geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetti

‘Yarasa kanat’ Türk cerrah Alpler’e çakıldı

Fransa’ya hafta sonu atlayış yapmak için giden 41 yaşındaki doktor Mehmet Susam, dün sabah meydana gelen kazada hayatını kaybetti. Fransız Alp’lerinin zirvesinden atlayan Susam’ın serbest düşüş sonrasında sola dönerek kayalara çarptığı bildirildi. Bölgeye arama-kurtarma ve sağlık ekipleri yönlendirilirken Mehmet Susam’ın çarpmayla birlikte hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Olayla ilgili olarak Fransız havacılık yetkilileri soruşturma başlattı.

Kaskında kamera taşıyan Mehmet Susam’ın çektiği görüntülere savcılık tarafından el konuldu. Son 4 yıldır wingsuit olarak adlandırılan zirveden atlayıp üzerindeki özel kıyafet ile ortalama 2-3 dakika havada süzülen Susam, daha sonra paraşütünü açarak iniyordu. Susam, Kokpit Havacılık Programına verdiği röportajda wingsuit atlayışını söyle anlatmıştı, “Son dört yıldır yaptığım wingsuit ve mesleğim paralel şeyler. İkisinde de adrenalin yüksek miktarda. İkisinin de yanında stres ve yüksek başarı-mutluluk bir arada. İkisinde de yüksek konsantrasyon gerekiyor. Konsantrasyondaki ufacık bir kayıp ikisinde de ölümle sonuçlanıyor.” Mehmet Susam’ın cenazesinin otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından önümüzdeki günlerde Türkiye’ye getirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Wingsuit Flying Nedir?

Dünyada en çılgın sporlardan birisi paratşütle atlamaktır. Ancak bu spor ona biraz benzese de daha tehlikeli! Akıl almaz çılgınlık: Wingsuit flying. Atlayıcılar dik yamaçlardan kendilerini boşluğa bırakıyorlar. Özel geliştirilmiş elbiseler sayesinde, düşüş hızı saatte serbest düşmedeki 200 km/s’den 50 km/s’lere kadar düşürülerek havada daha serbest bir uçuş sağlanabiliyor. Dünya ‘wingsuit flying’ denen, Türkçeye ‘kanat elbise uçuşu’ diye çevirebileceğimiz çılgın sporla çalkalanırken, Türkiye’de ilk ‘wingsuit’çiler Efes Havalanı’nda uçuşa geçiyor. Ülkemizde uygulayıcılarının sayısı henüz 15-20’yi bulan ‘wingsuit’ Hezarfen Çelebi gibi uçmak! Yarasayı andıran, içi havayla dolu, bacak ve kolların arasında hava geçirmeyen kumaştan yapılma kanatların kullanıldığı bir giysiyle, binlerce metre yükseklikten saatte 286 kilometreye kadar çıkabilen bir hız ile dağların ovaların üzerinde uçuyorlar. ‘Wingsuit’çiler bazen uçaktan bazen de uçurumdan atlıyor. Türkiye’deki maceracılar genellikle Rusya’nın Kolomna kasabasındaki uçuş eğitim merkezini tercih ediyor bunun için. Ardından THK Efes Atlayış Merkezi’ne gidip uçuşa geçebilirsiniz. Bu arada ‘wingsuit’ elbiseleri internetten 2000-2500 dolara satılıyor.

Haberin Devamı