Gazete Vatan Logo

Tuzla'da fabrikada büyük patlama! 3 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı

İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Boya Vernikçiler Sanayi Sitesi'nde bulunan bir fabrikada yangın sonrası patlama meydana geldi. 3 işçi hayatını kaybetti, 9 işçi ise yaralandı. Bitişik nizam 6 iş yerindeki yangın yaklaşık 1 saatte kontrol altına alındı. İtfaiyenin soğutma çalışmaları devam ediyor. Patlama anı ise cep telefonu kamerasına anbean yansıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Tuzla’da bir fabrikada çıkan yangına ilişkin soruşturma başlattı.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Boya Vernikçiler Sanayi Sitesi'nde bulunan fabrikada saat 13.00 sıralarında yaşanan patlama sonrası yangın bitişikteki 5 fabrikaya daha sıçradı. Patlamanın etkisiyle birçok iş yeri ve araçta hasar meydana geldi. Yangına müdahale için olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Zaman zaman patlamaların da meydana geldiği fabrikadaki yangına itfaiye müdahale etmekte zorlandı. Tuzla Kaymakamı Ali Akça ise patlamada 3 kişinin öldüğünü açıkladı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada da 3 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin de yaralandığı belirtildi.

Patlamada hayatını kaybeden işçilerin cenazeleri ambulansla adli tıp kurumuna sevk edildi. Cenazelerini görmek isteyen aile yakınları ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. 

"200 METRE YARIÇAPLI ALANDA DA ŞU ANDA CİDDİ MADDİ HASARLAR VAR"

Olayla ilgili açıklama yapan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, "Şu anda kimyacılar sanayi sitesinin önündeyiz ve patlama olan binanın önünde bulunuyoruz. Patlama olan binada yangınla beraber patlama oluyor ama yangın etkisi daha çok o başlangıç binasında var ama diğer taraflarda patlamanın şiddetini görüyoruz. 9 tane yaralı var ve 3 tane şu anda ölen vatandaşımıza ulaşıldı. Kimlikleri tespit ediliyor. İsimler var ama adli süreç başladığı için onları açıklamak yerine şimdi şu süreçte 3 kayıp şekilde bildiriliyor.

Haberin Devamı

Dolayısıyla adli süreçle beraber bir de yine alan içerisinde başka kayıp var mı başka yaralı var mı. Ama özellikle de kayıplar açısından enkaz altında şu an aramalar yapılıyor. Ondan sonra yapılacak açıklama. Zaten kimyacılar, yani daha doğrusu kimya sanayinde olduğu için son çıkan ürünlerin de ham maddeleri yanıcı ve patlayıcı olduğu için birçok yerlerde çeşitli patlayıcılar depolanabiliyor.

Dolayısıyla bir yerde çıkan yangın zincirleme birkaç yerde patlamaya neden olabiliyor. Ve çok şiddetli patlamalara neden olabiliyorlar. 200 metre yarıçaplı alanda da şu anda ciddi maddi hasarlar var. Camlar kırılmış. Bazı parçalar sağa sola savrulmuş ve binalara ve araçlara zarar vermiş" dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden Tuzla'da fabrikadaki patlamaya ilişkin açıklama yapıldı. 3 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin de yaralandığı belirtilen açıklamada, "Bugün saat 13.15'te Tuzla ilçesi Ortamahalle Atayolu Caddesinde kimyevi üretim yapılan, Boya ve Vernikçiler Kooperatifindeki bir fabrikada henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın meydana gelmiştir.

Olay yerine ivedilikle itfaiye, ambulans, güvenlik ve AFAD ekipleri sevk edilmiş,  yapılan müdahale neticesinde yangın kontrol altına alınmış, soğutma çalışmaları devam etmektedir.  Ayrıca, yakın bölgedeki otluk alana sirayet eden yangın Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince söndürülmüştür. Yangında hafif şekilde yaralanan (9) işçimize sağlık ekiplerince müdahale edilmiş, (T.A), (M.Ö) ve (T.T) adlı (3) işçimiz maalesef hayatını kaybetmiştir.  Yangında hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralanan işçilerimize de acil şifalar diliyoruz." ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

PATLAMAYA İLİŞKİN SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Tuzla’da bir fabrikada çıkan yangına ilişkin soruşturma başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Tuzla’da bir boya fabrikasında bilinmeyen bir nedenle çıkan yangınla ilgili inceleme yapmak üzere müfettiş görevlendirdi. Ekipler süreci sahada yakından takip ediyor.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Tuzla Orhanlı Sanayi Bölgesinde meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Savcısının olay yerine intikal ettiği belirtildi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"29 Nisan 2022 günü saat 13.15 itibariyle Tuzla Orta Mahalle Atayolu Caddesi’nde faaliyet gösteren Boya ve Vernikçiler Kooperatifi bünyesindeki bir fabrikada henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktığının ihbarı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış ve nöbetçi Cumhuriyet Savcısına gerekli incelemeler yapılmak üzere olay yerine intikal edilmiştir.

Soruşturma, halihazırdaki belirlemelere göre 3 işçinin hayatını kaybetmesine sebep olan bu olaya ilişkin maddi gerçeği her yönüyle açığa çıkarmak ve sorumlular hakkında yasal gereğine tevessül etmek üzere titizlikle sürdürülmektedir."

Haberin Devamı

"FENALAŞAN İTFAİYE EKİBİ HASTANEYE KALDIRILDI"

Dumandan etkilenen itfaiye erleri olduğunu da söyleyebiliriz. Yangının neden kaynaklandığı bilinmiyor. Buradaki çalışanlarla konuştuğumuzda bombayı andıran bir patlama sesini duyduklarını söylüyorlar. Çevredeki fabrikalarda çalışanlar da güvenli bölgelere alındılar. Polis ekipleri kimsenin çıkmasına müsaade etmiyor. Dakikalar öncesine kadar çok yoğun dumanların gökyüzünü kapladığını görebiliriz. Neredeyse 10 itfaiye aracı geldi ancak hala gelmeye devam ediyor. Dumandan etkilenen itfaiye erleri için de ambulanslar sevk edildi. Fenalaşan itfaiye ekibi de hastaneye kaldırıldı. Fabrika yanmaya devam ediyor.

PROF. DR. ŞEN: MUTLAKA MASKE TAKIN, BÖLGEDEN UZAKLAŞIN

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında Tuzla'daki patlamanın ardından önemli uyarılarda bulundu.

İşte Prof. Dr. Şen'in açıklamaları...

Bu sıradan bir duman değil, kimyasal maddeden çıkan tehlikeli bir duman. Bu dumanı teneffüs etmemek lazım, teneffüs edildiğinde ciddi sağlık sorunları olabilir. Maske takmak gerekir, N-95 gibi. Bu asit yağışlarına neden olabilirdi. Dumanlar buluta kadar gitseydi asit yağışları da meydana gelebilirdi. Bunun içinde kimyasal maddeler var. Yani bir ev yansa karbondioksit çıkar ama bu yangının içinde kimyasal madde var. Diğer dumanlardan farkı içerisindeki kimyasallar. Onun için o civardakilerin maske takması lazım. Oradan uzaklaştırılmaları lazım.

Kesinlikle maskesiz çıkmasınlar, bir de rüzgar bu dumanı nereye götürecek, ona da bakmak lazım. Bu bölgedekilerin yangın tamamen sönene kadar dışarı çıkmasınlar.



Tuzla'da patlama sonrası yangın! Büyük hasar var Tuzla Orhanlı sanayi bölgesinde 3 katlı vernik ve boya fabrikasında patlama sonrası yangın çıktı. Fabrika önündeki araçlar ve çevredeki fabrikalarda büyük hasar oluştu. Zaman zaman patlamaların da meydana geldiği fabrikadaki yangına itfaiye müdahale etmeye çalışıyor. Yükselen dumanlar bir çok ilçeden görülüyor.
Tuzla'da patlama anı kamerada İstanbul Tuzla Orhanlı sanayi bölgesinde bir fabrikada yangın çıktı. Zaman zaman patlamalarında meydana geldiği fabrikadaki yangına itfaiye müdahale etmeye çalışıyor.