Gazete Vatan Logo

TOKİ konutlarında sel rezaleti!

Çok sayıda ölü var

TOKİ konutlarında sel rezaleti!

Samsun'un Canik ilçesinde Mert Irmağı'nın taşması sonucu Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarındaki apartmanların zemin katlarını su bastı, 5'i çocuk 9 kişi hayatını kaybetti.



Samsun'da gece yarısı şiddetini arttıran fırtına ve sağanak yağmur, yaşamı olumsuz etkiledi. Canik İlçesi ile köylerle irtibatını sağlayan yollar üzerinde bulunan köprülerin yıkılma tehlikesi nedeniyle ulaşım durduruldu. Polis, ırmak kenarında bulunan ve selden etkilenebilecek olan mahallelerde anons yaparak insanları uyardı. Valiliğin kriz merkezi oluşturduğu yağışın yüksek kesimlerden gelen sel suları araçları önüne katıp sürüklerken, özel bir hastane ile çok sayıda evin zemin ve bodrum katları sular altında kaldı.

TOKİ konutlarında sel rezaleti


TOKİ KONUTLARI DERE YATAĞINA YAPILMIŞ
Şiddetli yağışta Mert Irmağı’nın taşması sonucu ortaya çıkan sel faciası, iki yıl önce kentsel dönüşün projesi kapsamında Yeşilova ve Gaziosmanpaşa mahallelerinde inşa edilen 2 bin 688 daireden oluşan TOKİ Konutları’nda yer seçimini gündeme getirdi.

TOKİ’nin yaptığı Kuzeyyıldızı Sitesi’nin, güneyinden gelip batısından geçen Mert Irmağı, bir yay çizerek kuzeye kıvrılıp Karadeniz’e dökülüyor. Konutların dere yatağına yapılması büyük hata olarak gösterilirken, ırmak kenarında taşkınlara karşı önlem alınmadığı gözleniyor.

PROF. DR. ÇAKIROĞLU: EVLERİ YAPMAK HATAYDI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mehmet Çakıroğlu, selin doğal bir afet olduğunu dile getirerek, "Şehirleşmenin kötü olması selin faturasının bu kadar kötü olmasına neden olmuştur" dedi. Konutlar yapılırken kendilerinden görüş alınmadığını kaydeden Prof. Dr. Çakıroğlu, kent dışında olduğu için son durumu bilmediğini kaydetti. Prof. Dr. Mehmet Çakıroğlu, şunları söyledi:

"Burası yapılırken bizden hiç bir yardım istemediler. Kendileri yaptılar. Dere yatağına yapılmaması gerekiyordu. Yapılacaksa da gerekli önlemler alınmalıydı. Buralar sürekli yağış alan ve bol derelerin bulunduğu yerler. O yüzden derenin ıslahı daha iyi yapılabilirdi. Site etrafına istinat duvarı konularak zemin katların su alması engellenebilirdi. Bölgedeki derelerin üzerindeki köprüler de eski ve alçak. Suyun sürüklediği ağaç parçaları da köprülere takılıp akışını engellemiş olabilir."





Irmak üzerindeki köprülerden bazıları yıkılma tehlikesi nedeniyle trafiğe kapatıldı. Cezaevi Mahallesi'ndeki köprü ise taşan sudan dolayı çökme tehlikesi geçirdi, kanalizasyonlar taştı, ilçe merkezinde elektrikler kesildi. Polis ekipleri, ırmak kenarında bulunan mahallelerde anons yaparak halkı sele karşı uyardı. Özel bir hastanenin alt katı ile bodrum katı sular altında kaldı. İlçenin Hacı İsmail Mahallesi ile ulaşımı da kesildi. Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde ise dere sularının taşması sonucu çok sayıda ev sular altında kaldı. İnsanlar çatılara çıkarak uzun süre kurtarılmayı bekledi. Ancak iş makinalarının da bölgeye gitmekte güçlük çektiği belirtildi.

TOKİ konutlarında sel rezaleti

ŞEHİRLERARASI ULAŞIM AKSADI

Su taşkınları nedeniyle Samsun -Ordu tamamen ulaşıma kapatıldı. Samsun-Ankara karayolunda ise ulaşım kontrollü olarak verilmeye başlandı. Köylerdeki ekili arazilerde büyük zararlar meydana geldiği belirtilirken, fırtına nedeniyle ağaçlar yıkıldı. Park halindeki otomobiller sel sularına kapılıp sürüklendi. Tekkeköy İlçesi'nde de Kirazlık deresinin suları yükselince köprünün çökme ihtimali nedeniyle ulaşıma kapatıldı.

Belediye ekipleri ile Sivil Savunma Arama ve Kurtarma ekipleri de bölgede çalışmalara başladı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kriz masası oluşturduklarını, arama ve kurtarma çalışmalarına başlandığını söyledi.

TOKİ konutlarında sel rezaleti


6'SI ÇOCUK 9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Samsun'daki sel felaketinde 6'sı çocuk 8 kişi hayatını kaybetti. Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde yer alan 450 haneli TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarında 1,5 yaşındaki Hüseyin Yılmaz ile 5 yaşındaki ağabeyi Abdullah Yılmaz ile bilikte 3 kişinin cesetlerine ulaşıldı.

ÖLÜ SAYISI 9’A ÇIKTI

Samsun’da dün gece yarısı başlayıp sabaha kadar devam eden şiddetli yağışta oluşan sellerde ölenlerin sayısı 9’a çıktı. Hurdacılık yapan 60 yaşındaki Mehmet Yaylacıoğlu’nun cesedi, iki kapıcı dairesinde 5 kişinin öldüğü TOKİ konutlarına yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta ırmak kenarında bulundu. Evli ve 2 çocuk babası Yaylacıoğlu’nun gece sele kapılıp boğulduğu belirtildi.

KAPICI 2 ÇOCUĞUYLA BİRLİKTE HAYATINI KAYBETTİ

Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarındaki apartmanın zemin katında oğulları 16 yaşındaki Mücahit ve 9 yaşındaki Bedirhan Yazıcı ile birlikte boğularak hayatını kaybeden 40 yaşındaki Kenan Yazıcı'nın kapıcı olduğu ortaya çıktı. Dalgıçlar baba ve çocuklarının cesetlerini dairenin giriş kapısının yanında buldu. Eşinden ayrı yaşayan Selma Yazıcı olayı öğrenince koşup geldi. Çocuklarının boğulduğu daireye girmek için kendisini sulara atmaya kalkışan Selma Yazıcı'yı görevliler güçlükle engelledi.

DÜĞÜN DÖNÜŞÜ SELE KAPILDILAR

Canik ilçesi Kirazlık mevkisinde yer alan akaryakıt dolum tesisleri yakınında da 36 yaşındaki Emine Bütüner'in cesedi ve 2 kız çocuğunun cesetleri bulundu.Bütüner ile çocukları Berkay ile Miranur Bütüner'in cesetlerinin bulunması, bir dramı da ortaya çıkardı. Bütüner ailesinin Çarşamba İlçesi'nden düğünden Samsun'a döndükleri sırada Derbent mevkiinde otomobillerinin sel sularına kapıldığı belirlendi. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde memur olarak çalışan 40 yaşındaki Murat Bütüner, araçtan yaralı olarak kurtarılıp, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne tedavi altına alınırken, sele kapılan eşi ve 2 çocuğunun cesetleri ise daha sonra bulundu.

KIZILAY KRİZ MASASI OLUŞTURDU

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölgesi'ni etkileyen sel ve su baskınları nedeniyle Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturdu. Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki şiddetli yağışlar nedeniyle can ve mal kayıplarının yaşanmasının ardından bölgeye afet ekibi ve yardım malzemelerinin gönderildiği bildirildi.

Açıklamaya göre, Sinop'tan sonra Samsun'da da olumsuz etkileri olan yağışlar için bölgeye ilk etapta Trabzon Yerel Afet Lojistik Merkezi'nden uzman personel eşliğinde bir tır dolusu çadır, mutfak seti, gıda kolisi, yatak ve battaniye gönderildi.

Batı Karadeniz Afet Müdahale Merkezi ve Trabzon Yerel Afet Lojistik Merkezi de alarm durumuna geçirildi. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Kızılay, ihtiyaç halinde bölgeye ek afet müdahale ekibi ve yardım malzemesi ulaştırabilmek için tüm hazırlıklarını tamamladı.

TOKİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Samsun'daki sel felaketiyle ilgili TOKİ Olağanüstü toplandı. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, can kayıpları için 'ülkemizin başı sağolsun' dedi.

'Proje yanlış yere mi yapılmış, depreme dayanıklı yapılan konutlarınızda sel gözardı mı edilmiş' sorumuz üzerine Karabel, "Tüm bu sorulara biz de yanıt arıyoruz. Bunun için kendi aramızda bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz" dedi. "Siz de teknik bir yöneticisiniz, mimarsınız; ilk değerlendirmeniz nedir" sorumuza ise Karabel, "Şimdi konuşmak istemiyorum, toplantı sonrasında size bir değerlendirmede bulunacağım" karşılığını verdi.


Haberin Devamı