Gazete Vatan Logo

Tepki çekecek karar!

Gediz Deltası 40 bin hektarlık yüzölçümü ile Akdeniz Havzası'nın en önemli sulak alanlardan biri olarak kabul ediliyor. Barındığı canlı ve yaşam alanları ile uluslararası koruma altında bulunan Gediz Deltası ve Kuş Cenneti'nin adeta kalbinde yeralan 18 bin dönümlük arazinin Özelleştirme İdaresi tarafından satılığa çıkarıldığı ortaya çıktı. İki ayrı ihale için 750 bin liralık teminat tutarı belirlenirken, çevreciler karara tepki gösteriyor.

Yargıya taşınacak

Gediz deltasındaki 18 bin dönüm arazi, 55 bin metrekare tuz azmağı ve 231 bin metrekarelik tarlanın Özelleştirme İdaresi tarafından satılığa çıkarıldığını gündeme getiren "Doğa Derneği" söz konusu satışı yargıya taşıyacağını açıkladı. Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz; "İzmir halkı ile birlikte bilimsel, hukuki ve vicdani tüm demokratik yollarla direneceğiz” dedi.

"İmara mı açılacak?"

Gediz deltasında 18 bin dönüm arazi, 55 bin metrekare tuz azmağı ve 231 bin metrekarelik tarlanın Özelleştirme İdaresi tarafından satılığa çıkarıldığı belirten Yılmaz: "Doğa Koruma mevzuatı neredeyse tümüyle iflas etmiştir. Ramsar Alanı ve 1. Derece Doğal Sit alanında gerçekleşen bu satışla deltanın tamamen yatırımlara açılmasının hedeflendiğini gösteriyor. Gediz yaşamazsa İzmir de yaşamaz. Gediz Deltası ve canlıların yaşam hakkı rant için yok edilmek isteniyor. Deltada koruma ve restorasyon çalışmaları yapılması gerekirken bu satış hayal kırıklığı yaratmıştır. Zira Gediz Deltası’nda herhangi bir yatırım yapmak mevzuata göre mümkün değildi. Yapılacak satış ile kamuya ait bu alan özel mükiyete geçerek imara açılacağı anlaşılıyor. Bu kuşkuları güçlendiren önemli bir neden de 4 Nisan tarihinde Sulak Alanlar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik kapsamında Kontrollü Kullanım Bölgesi tanımı ile Gediz Deltası da dahil olmak üzere tüm sulak alanlarda yatırımların önünün açılması. Bir çok kuruluş ve kişi yapılan bu değişikliğe karşı dava açmak için hazırlanıyor."

1. derece doğal SİT

Gediz Deltası tuzlu, tatlı ve acı su ekosistemlerini içeren sulak alan özelliği ve canlı çeşitliliği açısından Akdeniz havzasının en önemli sulak alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Deltada tepeli pelikan gibi nesli tehlike altında olan 8 kuş türünün de içerisinde yer aldığı 289 farklı kuş türü bulunur. Flamingolar için Türkiye'deki en büyük ikinci üreme alanı olan Gediz Deltası'nda endemik türlerle birlikte 300’den fazla bitki türü yeralıyor. Sahip olduğu zengin biyoçeşitlilik nedeni ile Ramsar ve Bern Sözleşmeleri kapsamında uluslararası koruma altına alınan Gediz Deltasıulusal mevzuata göre sulak alan ve 1. Derece Doğal Sit Alanı gibi birçok koruma statüsüne sahip bulunuyor.

Haberin Devamı