Gazete Vatan Logo

Sahte tatil sitesi tuzağı! Dolandırıcılara karşı uyarı: Şahsa değil seyahat acentelerine yapın

Tatil planı yapmayı düşünen milyonları ilgilendiren son dakika uyarısı! Dolandırıcıların yeni yöntemi ortaya çıktı. Uzmanlar, internet üzerinden yapılan tatil rezervasyonlarında sahte tatil sitelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Her yıl binlerce insanın online ödeme yöntemleri üzerinden dolandırıldığını söyleyen Avukat Oğulcan Dinçer, böyle bir duruma düşmemek için neler yapılması gerektiğini detayları ile anlattı.

Sahte tatil sitesi tuzağı! Dolandırıcılara karşı uyarı: Şahsa değil seyahat acentelerine yapın

Ramazan bayramının ve yaz tatilinin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar tatil planları yapmaya başladı. Avukat Oğulcan Dinçer vatandaşları turizm şirketlerinin öncelikli olarak ticaret unvanlarını sorgulamaları gerektiği hususunda uyardı. Özellikle çevrimiçi ticaretin, dijital platform kullanımının yaygınlaşmasıyla turizm alanında dolandırıcılık vakaları artarken, Avukat Dinçer ödemeleri şahsa değil seyahat acentelerine yapılması gerektiğini ifade etti.

"ÇOK SIK DOLANDIRICILIK VAKALARIYLA KARŞILAŞIYORUZ"

Ramazan Bayramının ve yaz aylarının yaklaşmasıyla vatandaşlarımızın da tatil planları oluşmaya hız kazanmaya başladı. Günümüzde tüketiciler ağırlıklı olarak gerçekleştirmiş oldukları tatil rezervasyonlarını dijital platformalar üzerinden online ödeme yöntemleriyle gerçekleştiriyorlar. Bu ödeme yöntemleri gerçekleştirilirken, çok sık olarak dolandırıcılık vakalarıyla karşılaşıyoruz.

Dolandırıcılar kimi zaman alanında tanınmış, bilinmiş oteller turizm firmaları seyahat acenteleri, araç kiralama şirketlerinin web sitelerinin birebir aynısını yaparak yani bir anlamıyla kopyalayıp, klonlayarak kimi zamansa gerçekte var olmayan otel seyahat acente işletmesi varmış gibi göstererek vatandaşı dolandırmaktadırlar. 

"ÖNCELİKLİ OLARAK TİCARET UNVANLARI SORGULANMALI"

Vatandaşların böyle bir durumla karşılaşmamaları için ilk olarak acentelerin ticaret unvanlarını sorgulaması gerektiğini vurgulayan Avukat Dinçer, “Vatandaşlarımız online bir tatil rezervasyonu yaptırmak için iletişime geçtikleri seyahat acentelerinin, turizm şirketlerinin öncelikli olarak ticaret unvanlarını sorgulamaları gerekir. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’ın web sitesinde dijital onay adı altında iletişime geçtikleri acentenin gerçekten yasal bir acente olup olmadığına dair kesin bilgi edinebilir” dedi. 

Haberin Devamı

"ÖDEMELERİ ŞAHSA DEĞİL SEYAHAT ACENTELERİNE YAPIN"

Ödeme kısmında yapılan en büyük yanlışın üçüncü şahsa yapılan ödemeler olduğunu söyleyen Dinçer, “Yurttaşlarımızın bir diğer dikkat etmesi gereken konuda rezervasyon sonrasında ödeme hususu ödeme noktasında vatandaşlarımızın düştüğü temel yanlış ödemeyi şirkete seyahat acentesine yapmak yerine üçüncü bir şahsın banka hesabına havale yada EFT yöntemiyle yapmalarıdır. Bu yöntem güvenilir olmayan bir yöntemdir. Hem de firma yerine şahsın kendi hesabına ödeme yapılması doğru bir tüketici alışkanlığı değildir” ifadelerini kullandı.

DOLANDIRICILIK SUÇUNU İŞLEYENLERE AĞIR YAPTIRIM!

Dolandırıcılık suçunun ağırlıklı olarak, bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, işlendiğini aktaran Dinçer, "Türk Ceza Yasasının 157. Maddesinde 'Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilir' denilerek dolandırıcılık suçunun basit hali, 158. Maddesinde ise suçun belli dini, sosyal, mesleki, teknolojik araçların veya kamu kurumlarının araç olarak kullanılarak işlenmesi ile nitelikli halinin oluşacağı öngörülmüştür. Günümüzde bu suç ağırlıklı olarak, bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, işlenmektedir. Basit dolandırıcılık suçu bakımından Asliye Ceza Mahkemeleri görevlidir.

Haberin Devamı

Dolandırıcılık suçunun nitelikli hali açısından Ağır Ceza Mahkemelerinin yargı yetkisine girmektedir. Dolandırıcılık suçu re’sen takip edilen suçlar olmakla beraber savcılığın bu suçu haber alabilmesi için mağdur tarafından ihbar edilmesi gerekmektedir.

Dolandırıcılık suçunun kendiliğinden soruşturulmasının istisnası ise Türk Ceza Yasasının (TCK) madde 167/2 ve 159. Maddesinde 'fail ile mağdur arasındaki belli akrabalık ilişkisinin bulunması' yada 'suçun bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla islenmesi' istisnalarıyla hariç tutulmaktadır” ifadelerine yer verdi.