Gazete Vatan Logo

Sadabat Paktı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sadabat Paktı Kimler Arasında İmzalanmıştır?

Sadabat Paktı, 1937 yılında İran'ın Tahran şehrinde imzalanmış olan bir saldırmazlık anlaşmasıdır. Sadabat Paktı Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında imzalanmıştır.

Sadabat Paktı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sadabat Paktı Kimler Arasında İmzalanmıştır?

Sadabat Paktı, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir saldırmazlık anlaşmasıdır ve 1937 senesinde imzalanmıştır. Türkiye dahil dört devletin olduğu bu Paktın imzalanmasının bazı sebepleri vardır. Bu sebepler arasında sınır sorunu, bağımsızlık isteği ve İtalyanların sömürge isteği vardır. En önemli nedenlerden biri İtalyan sömürgeciliği olarak karşımıza çıkmaktadır.

İtalya, Habeşistan'ın işgalinden sonra hedeflerini Asya kıtasına çevirmiş ve bu nedenle de Asya yolunun kesilmesi için anlaşmaya girmiştir. Sadabat Paktı, İran'ın Tahran ilçesinde imzalanmıştır ve tarihteki en önemli saldırmazlık anlaşmaları içinde yar almaktadır. 

Sadabat Paktı Kimler Arasında İmzalanmıştır?

Sadabat Paktı Cumhuriyetin ilan edilmesi ile beraber Türkiye'nin imzalamış olduğu önemli saldırmazlık anlaşmaları arasındadır. İran'ın Tahran şehrinde 1937 yılında imzalanmış olan Sadabat Paktı saldırmazlık anlaşmasıdır ve Türkiye dahil olmak üzere 4 devlet arasında imzalanmıştır.

Dört devlet arasında imzalanmış olmasından dolayı Sadabat Paktı dörtlü saldırmazlık anlaşması olarak da bilinir. Sadabat Paktı Türkiye, Afganistan, İran ve Irak arasında imzalanmış olan bir saldırmazlık anlaşmasıdır.

Haberin Devamı

Sadabat Paktı Neden İmzalanmıştır?

Bir saldırmazlık anlaşması olan Sadabat Paktı Türkiye, Irak, İran ve Afganistan devletleri arasında imzalanmıştır. 1937 yılında imzalanmış olan pakt İran'ın Tahran şehrinde imzalanmıştır. Dörtlü saldırmazlık anlaşması olarak da bilinen Sadabat Paktının imzalanmasında birden fazla neden bulunmaktadır. Bu nedenler şu şekildedir:

Sınır sorunu: Sadabat Paktını imzalayan İran, Irak, Türkiye ve Afganistan arasında sınır sorunu vardır ve bu nedenle de sınır anlaşması yapmaları gerekmiştir. Sadabat Paktı imzalayan devletlerde aşiretlerin isyanları da vardır.

Bağımsızlık isteği: Sadabat Paktını imzalamış olan Türkiye, İran, Irak ve Afganistan devletleri emperyalizm ve sömürgeciliğe karşı çıkmış olan devletlerdir. Bu nedenle de Sadabat Paktının bağımsızlık isteği olan devletler arasında imzalanmasına karar verildi. Bu bağımsızlık isteği devletler için oldukça önemli isteklerdi.

Haberin Devamı

İtalyanların sömürge isteği: En önemli nedenler arasında İtalyan sömürgeciliği vardır. İtalya, Habeşistan işgalinden sonra Asya kıtasına yönelmiş ve bu nedenle de Asya yolunun kesilmesi için Paktın imzalanmasını istemiştir. 

Sadabat Paktının Önemi Nedir?

Sadabat Paktı, Türkiye'nin barışçıl bir dış politika yürütmesi nedeni ile imzalanmış olan bir saldırmazlık anlaşmasıdır. Türkiye komşularıyla iyi ilişkiler yürütmek istemiş ve doğu sınırını da güvenceye almıştır. Sadabat Paktı ile taraf olan ülkelerin bağımsızlıklarına da dikkat çekilmiştir.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler de Sadabat Paktı ile gelişmeye başlamıştır. Dört ülkenin arasında imzalanan Sadabat Paktı hem batı dünyasında hem de İslam dünyasında büyük bir memnuniyet ile karşılanmıştır. Sadabat Paktı bu özelliği ile doğu ve batı arasında da önemli bir köprü görevi üstlenmiştir. Sadabat Paktını büyük ölçüde Türkiye'nin üstlenmiş olması da bu noktada önemlidir.

Haberin Devamı