Gazete Vatan Logo

Radar cezasını ‘Hukuk devleti tuzak kurmaz’ deyip iptal etti!

Eskişehir 1’inci Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil 172 lira radar cezasına itiraz eden kadın sürücüyü haklı buldu ve iptal etti. Karanfil, “Ceza amacıyla beklemek, tuzaktır. Bu çağdaş hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmaz” dedi.

Ekişehir’de Geçtiğimiz 5 Ekim’de Gündoğdu Mahallesi’ndeki çevre yolunda 70 kilometre hızla gitmesi gerekirken 78 kilometreyle giderek radara yakalanan sürücü S.P.’ye Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi ekipleri 172 lira para cezası kesti. Sürücü S.P. 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak cezaya itiraz etti.

Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, S.P.’yi haklı bularak verilen cezanın iptaline karar verdi. Karanfil, ceza amacıyla sürücülere tuzak kurulmasının çağdaş hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacağını belirterek şöyle dedi:

Sürücüyü bilgilendirin

“Radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin her şeyden önce trafik işaret levhaları ile bilgilendirilmesi zorunludur. Öncelikle kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini, yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek, sürücülere tuzak anlamına gelecektir. Bu çağdaş hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmaz.”

Haberin Devamı

Çevre yolunda olmaz

Hakim Kemal Karanfil, Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi’nin içtihadı uyarınca radarla hız kontrolü yapılması durumunda radar aracının karayolunun her iki yönünden kolayca görülebilecek şekilde konuşlanması gerektiğini belirterek kararında şu ifadelere yer verdi:

“Çevre yolunda radar kontrolü yapılması Yargıtay içtihadına ve hukuk devleti ilkesi ve adalet ilkesine aykırıdır. Hakkaniyete ve adalet ilkelerine aykırı olarak düzenlenen bir cezanın mahkemelerden vize alması adalet ilkesine aykırılık teşkil edip yargıya olan güveni zedeleyeceğinden, 172 liralık idari para cezasının iptaline karar verilmiştir.”

Deneme sürüşü yaptı

Hakim Kemal Karanfil, sürücüye cezanın kesildiği yerde kendisinin de değişik zamanlarda aracıyla deneme yaptığını belirterek şöyle dedi, “Kullandığımız araçla değişik zamanlarda deneme amacıyla saatte 70 kilometre ile gidildiğinde, süratle arkadan gelen araçların arkadan çarpması tehlikesini doğurduğu gibi, dolayısıyla arkadan gelen araçların şerit değiştirmek zorunda kaldıkları, radar kontrolü için de yeterli uyarı levhalarının olmadığı gözlemlenmiştir.”

Haberin Devamı

Yol kapatma ‘ifade özgürlüğü’ demişti

Okmeydanı Cemevi’nde Uğur Kurt’un polisin açtığı ateş sonucu başından vurularak öldürülmesini Eskişehir’de yürüyüşle protesto edenlere, yolu kapattıkları iddiasıyla 189 TL para cezası kesildi. 189 TL para cezası kesilen Mustafa Dinç, karara 1. Sulh Ceza’da itiraz etti. İtirazı değerlendiren Hakimi Kemal Karanfil, “İfade özgürlüğü esnasında kısa süreliğine yolun kapatılmış olması, hak ve özgürlüklerini sınırlandıracak derecede değil” diyerek cezayı iptal etti.