Gazete Vatan Logo

ÖSS’nin şampiyonu bu yıl da Anadolu!

2007-ÖSS sınavında dereceye giren öğrenciler, bu büyük sevinci aileleri ve öğretmenleriyle paylaşıyorlar

ÖSS’de en başarılı iller yine Anadolu’dan çıktı. Sayısalda Ankara, eşit ağırlıkta Denizli ve sözelde Kırşehir başarı oranı en yüksek iller oldu. En iyi ve en pahalı özel okulların olduğu İstanbul ise ÖSS birincileri çıkardı ancak başarı sıralamasında gerilerde kaldı.

Bu yıl 1.615.000 adayın ter döktüğü Öğrenci Seçme Sınavı’nın sonuçları dün açıklandı. Son birkaç yıldır başarı ivmesi hızla artan Anadolu illeri, bu sene de yükselişini sürdürdü. En iyi ve en pahalı özel okulların olduğu İstanbul ise ÖSS birincileri çıkardı ancak başarı sıralamasında gerilerde kaldı.

Denizli’nin gururu

ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan, sayısalda Ankara, eşit ağırlıkta Denizli ve sözelde Kırşehir illerinin en başarılı iller olduğunu açıklarken, en başarısız illerin Gümüşhane, Muş, Mardin ve Hakkari olduğunu söyledi. Geçen yıl da eşit ağırlıkta birinci olan Denizli, bu yıl üç puan türünde de sıralamaya girdi. Denizli Valisi Hasan Canpolat, Denizli’nin üst üste 2 yıl ÖSS’de ilk sıralarda yer alarak büyük bir başarıya imza attığını söyledi.

27 birinci var

Sınavda tüm puan türlerinde 27 kişi birinci olurken, bu adaylardan 21’i Sayısal-1, Sözel-1, Eşit Ağırlıklı-1 puan türlerinde birinciliği paylaştı. Yarımağan, sınavın en başarılı 4 ismini ise şöyle açıkladı: Sayısal-2 puan türünde İstanbul Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Yücel Nalbantoğlu ile İzmir Ödemiş H. Uçaçelik Anadolu Lisesi’nden Ceren Durmaz (180 sorudan 179’unu doğru yanıtlarken, 1 soruya yanlış cevap verdiler), Eşit Ağırlık-2 puan türünde Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesi’nden Fatih Karataş, Sözel-2 puan türünde İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Çağrı Sert. Sert aynı zamanda, Yabancı Dil-Fransızca’da birinciliği, Eşit Ağırlık-2 puan türünde ise üçüncülüğü elde etti.

Kontenjanlarda 15 binlik artış

1.615.000 adaydan yüksekokul ve lisans gibi üniversitelerin örgün programlarına 433.150 kişinin yerleştirileceği açıklandı. ÖSYM Başkanı, kontenjanlarda 10-15.000’lik artış olduğunu söyledi.

BİRİNCİLER HAVAYA UÇTU

Şampiyonun lakabı ‘300 Aysun’

Sayısal-1, Sözel-1 ve Eşit Ağırlık-1 puan türleri birincilerinden Adana Fen Lisesi öğrencisi Aysun Tokkuzun’un babası Ekrem Tokkuzun, kızının şampiyonluğunu manav tezgahının başında öğrendi. Sevinçten gözleri dolan 50 yıllık manav Ekrem Tokkuzun, “Kızımla gurur duyuyorum. Çok başarılı bir öğrenci oldu. Okuldaki lakabı da ‘300 Aysun’muş. Yıllığında da böyle yazmışlar. Kızım girdiği sınavlardan hep tam puan aldığı için arkadaşları böyle diyormuş. Sınavdan çıkınca da ‘Babacığım 300 puan aldım’ diye boynuma sarıldı. Sonuç sürpriz olmadı” dedi.

Sosyal yaşamdan kopmadım

Samsun Özel Feza Fen Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Hamza Kazancı, ÖSS’de 380 puanla Sayısal-1, Sözel-1 ve Eşit Ağırlık-1’de Türkiye birinciliğini 20 adayla birlikte paylaştı. Hamza başarıyı disiplinli ve planlı çalışmanın yanı sıra sosyal aktivitelere zaman ayırarak yakaladığını söyledi. Elektronik mühendisliğini okumayı isteyen Hamza’yı kutlayan işadamı babası Halit Kazancı, “Oğlumla gurur duyuyorum” dedi.

Sistematik çalışmadım

Sayısal 2 ve İngilizce puan türünde Türkiye birincisi Yücel Nalbantoğlu, başarısını “Başarıyı bekliyordum ama gene de bir aksilik olur diye çok heyecanlandım. İnanılmaz bir duygu. Hedefim mühendislik. Sınava hazırlanırken çalıştım ama günde şu kadar test çözmeliyim gibi sistematik bir çalışma içine girmedim” sözleriyle anlattı.

Diyarbakır tarihinin ilk ÖSS birincisi

Diyarbakır, tarihinde ilk kez bir ÖSS birincisi çıkardı. 380.000 puan alarak Türkiye Sayısal-1’de Türkiye birincilerinden olan Serhat Vuralgüneş , sonucu dershanesinde öğrendikten sonra ailesi ve öğretmenleriyle davul-zurna eşliğinde halay çekti.

Şehit oğlu ikinci kez yıkıldı

ŞIRNAK’ta şehit olan Binbaşı Ramazan Armutçuoğlu’nun 18 yaşındaki oğlu Emre Armutçuoğlu, babasını kaybettikten bir hafta sonra girdiği ÖSS sınavında başarılı olamadı. Şehit Binbaşı’nın eşi Nilgün Armutçuoğlu, oğlunun deneme sınavlarında çok başarılı olduğunu, ancak babasını kaybettikten sonra yaşadığı travma nedeniyle sınavı kazanamadığını söyledi. YÖK’ten oğlu gibi şehit çocuklarına ek puan verilmesini talep eden Nilgün Armutçuoğlu, “YÖK’ten Emre ve Emre gibi çocuklara öncelik hakkı tanımasını talep ediyoruz. Bir erkek çocuğu için babasını kaybetmek yıkım nedeni. Deneme sınavlarında yüksek puanlar alıyordu. Bu sene girecekti. İlk yarım saat soru bile çözememiş. Çocuğum ikinci kez yıkıldı” dedi.

Erkin’in buruk mutluluğu

ÖSS öncesi geçirdiği trafik kazasında anne, baba ve dayısının öldüğünü bilmeden, kaza şoku nedeniyle de psikolog gözetiminde Manisa’da sınava giren Erkin Yenigün, Sayısal- 2’de, eklenmiş puanlarla 364.077 puan alarak 2 bin 187’nci oldu. Annesi, babası ve dayısının öldüğünü sınavdan sonra öğrenen Erkin, ODTÜ’yü tercih edecek.

En başarılı il Kırşehir

160 ve üzeri puan alanların yüzdesine göre ilk 10 ilin başarı sırası şöyle:

İller Başarı oranı (%)

Kırşehir: 84.46

Yalova: 84.33

Denizli: 83.98

Karaman: 83.73

Konya: 83.63

Trabzon: 83.51

Sivas: 83.35

Kayseri: 83.21

Mersin: 83.17

Çorum: 83.09



En başarısız iller

Gümüşhane
Muş
Mardin
Hakkari


En başarılı okullar

* Devlet fen liseleri
* Özel fen liseleri
* Anadolu meslek lis.
* Polis kolejleri
* Yabancı dil ağırlıklı öğrenim veren devlet lis.
* Öğretmen okulları
* Yabancı dilde eğitim veren özel liseler
* Meslek liseleri

En başarısız okullar

* Turizm ve otelcilik liseleri
* Kız meslek liseleri
* Özel akşam liseleri
* Ticaret liseleri
* Akşam liseleri

47 bin aday sıfır çekti

Sıfırcıların sayısı geçen yıla göre (25 bin) yaklaşık 2 kat arttı. ÖSYM Başkanı Yarımağan, “Sınavda başarılı olamayacaklarını anlayarak boş kağıt veren 47 bin aday sıfır aldı” dedi.

Kızlar daha başarılı

ÖSYM Başkanı Yarımağan, sınavlarda kız adayların yüzde 85’inin, erkeklerin ise yüzde 76’sının 160 puanı geçtiğini, gene kızların yüzde 68’inin, erkeklerin ise yüzde 29’unun 185 üzerinde puan aldıklarını söyledi.


ÖSS sonuçları açıklandı.Sonuçları öğrenmek için tıklayınız...

Haberin Devamı