Gazete Vatan Logo

Mermer Kullanım Alanları Nelerdir? Mermerin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Mermer, güzelliği ve dayanıklılığı ile ödüllendirilen zamansız bir malzemedir. Mermer oluşturmak için kireç taşına ısı ve basınç uygulanır. Taş ocakları ve yer altı mağaraları mermerin birincil kaynakları olmaktadır. Renkleri genelde beyaz ya da gridir.

Mermer Kullanım Alanları Nelerdir? Mermerin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Fakat yabancı maddelerden ötürü de sarı, pembe, kırmızı, mavi, kahverengi ve siyah gibi renklerde de olmaktadır. Mermerin ayırt edici nitelikleri, onu çok çeşitli endüstrilerde kullanışlı hale getirmektedir. Mermer uzun zamandır var olmaktadır. Bu nedenle de geçmişten gelen eserler günlük hayatta keşfediliyor. 

Mermer Kullanım Alanları Nelerdir? 

Kullanım alanları açısından mermerler çok fazla kullanım alanına sahip olmaktadır. Bina yalıtımı, ıslak hacim, yapı alanları şeklinde adlandırılan alanlarda çok sık kullanılmaktadır. İnşaatların dış alanlarında, otel ve alışveriş merkezlerinde yapıların dekorasyonunda, binaların ortak alanlarında kullanılmaktadır. Bunun yanında kimyasal özellikleri ile mermerler ilaç ve tarımda da kullanılmaya başlandı.

Optik özellikleri ile kozmetik, boya ve kağıt endüstrilerinde kullanım alanı bulmuştur. Bol ve de ucuz olduğundan kırma taşta da kullanılmaktadır. Modern inşaatta tercih edilen malzeme mermerdir. Mermerin dayanıklılığı ve esnekliği, parlaklığını kaybetmeden yıllarca dayanmasını sağlar.

Haberin Devamı

Mermerin Günlük Hayatta Kullanıldığı Alanlar 

Estetik ve dayanıklılığı sebebi ile sanatsal alanlarda kullanılan mermerin başlıca kullanım alanları inşaat sektörü, dekorasyon, heykel, süs eşyaları ve mezar yapımı olmaktadır. Bloktan üretilen levha ve diğer ebatlı ürünler de binaların iç ya da dış kaplamalarında, döşemelerinde, merdiven basamaklarında, şöminede, mutfak ve banyolarda, taşıyıcı kolonlarda çok sık kullanılmaktadır.

İç mekan masası, sehpası, avize vb. ürünlerin üretiminde de özellikle mermer, renkli mermer, onyx mermer ve yeşil soma önemli oranda kullanılmaktadır. Mermer genellikle mezar taşlarında kullanılır. Çok çekici bir taş olmaktadır. Ekonomiktir, çünkü nispeten çok kolay kesilir ve kazınır.

Mermerin Kullanım Özellikleri 

Çok çeşitli malzemelerde mermerin özelliklerinden yararlanabilir. Hem inşa edilmiş hem de yontulmuş muhteşem sanat eserlerinde mermer çok sık kullanılmaktadır. Genel olarak, sanat malzemesi olarak anıt ve heykellerde kullanılan mermer türleri, beyaz renkli ve düzgün granit mermerler olmaktadır.

Haberin Devamı

Taşlar dekoratif ve estetik kullanımlarının yanında dayanıklılıkları nedeniyle özellikle de metro, havaalanları, otobüs terminallerinde kullanılmaktadır. İnşaat projeleri için hazırlanan mıcırda bol bulunan mermer, maliyeti düşük bir mal olduğu için çok sık kullanılmaktadır.

Mermerin Kullanım Çeşitliliği 

Genel olarak, mermer bir fabrikada bir mermer bloğunu kesilerek, çok büyük boyutlu taş haline getiriliyor. Mermer levhalar ya da bloklar merdivenlerde, zeminde, cephe taşlarında, mezar taşlarında, pencere pervazlarında, kesme taşlarda, banklarda, kaldırım taşlarında ve daha pek çok kullanım alanında kullanılmaktadır.

Mermer, birçok benzersiz özelliğe sahip olduğu için inşaat sektöründe çok fazla kullanım alanına sahip olmaktadır. Aynı zamanda bazı mermerler bir fırında ısıtılır. Fırın işleminden sonra geriye kalan, kireç olarak bilinen kalsiyum oksittir. Kireç de topraktaki asitliği azaltmak adına tarımsal bir toprak muamelesi olarak kullanılmaktadır. Gübre ile birlikte uygulandığında toprağın verimini artırmaktadır.

Haberin Devamı