Gazete Vatan Logo

Lityum İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Lityum Barındıran Gıdalar Listesi...

Lityum bir alkali metaldir ve suda doğal olarak bilinir. Ruh sağlığı üzerinde etkili olan lityum kalp sağlığına da iyi gelir.

Lityum İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Lityum Barındıran Gıdalar Listesi...

Lityum doğal bir şekilde birçok tahılın ve sebzenin içinde bulunur. Pirinç ürünlerinde, buğdayda, kurutulmuş meyvelerde, kahvede, hardal tohumlarında ve baklagillerde lityum bulunur.

Mantar, salatalık, domates, karnabahar ve lahana da yüksek oranda lityum içeren besinlerdendir. Bol su tüketmek ve maden suyu içmek de lityumu vücuda almak açısından önemlidir. Çünkü lityum suyun içinde doğal olarak bulunur.

En Çok Lityum Barındıran Gıdalar Listesi

Hayvansal kaynaklar: En çok sudan gelen lityum balıklarda, yumuşakçalarda ve kabuklularda az miktarda bulunur. Bu canlılara örnek olarak deniztarağı, ıstakoz, istiridye ve karidesi vermek mümkündür. Lityum çoğunlukla bitkisel kaynaklarda bulunur fakat hayvansal kaynaklardan da az miktarda alınması mümkündür. Eğer günde 0,21 kilo et yerseniz 0,012 kilogram lityum elde etmiş olursunuz. 

Sebzeler, Tahıllar ve Fındıklar: Baklagiller ve kuru baklagiller, nohut, mercimek, soya fasulyesi içeren baklagillerde ve yiyeceklerde yüksek lityum bulunur. Sebzeler ve baklagiller az lityum içerse de sağlıklı bir besin kaynağı olduğundan tüketilmelidir. Pirinç ürünleri, buğday, makarna ve antep fıstığı da lityum içeren gıdalardandır

Haberin Devamı

Lityum Nedir?

Özellikle birçok içecekte, yiyecekte ve içme suyunda doğal bir şekilde bulunan alkali metaline lityum nedir. Bipolar bozukluk ilacı olarak da birçok hastanın ruh halini dengelemek için kullanılır. Yapılan araştırmalara göre lityumun vücutta dengeli olması alzheimer hastalığı riskini azaltmaktadır.

Bu nedenle lityum ilaçları ile alzheimer ve demans gibi hastalıkların tedavisi yapılabilir. Lityum içeren besinler çok fazladır ve bu nedenle sağlıklı beslenme düzeni olan kişilerde lityum yeteri kadar bulunur. Her ne kadar genellikle bitkisel kaynaklarda bulunsa da hayvansal gıdalarda da lityum bulunabilir. Doğal olarak birçok sebzede ve tahılda da yüksek oranda lityum vardır.

Yaşlanmayı Geciktiren Lityum İçerikli Besinler

Bazı yiyeceklerde, su ve maden suyunda doğal olarak bulunan lityum kalp sağlığını iyileştirir ve yağlanmayı geciktirir. Ruh hali üzerinde de etkili olduğundan yaşlanmayı ve etkilerini lityum besinleri ile azaltmak mümkündür.

Haberin Devamı

Baklagillerden özellikle bezelye, fasulye ve mercimek yaşlanmayı geciktiren etkilere sahiptir. Domates, lityum içeren bir besin olmasının yanında C vitamini, antioksidan ve lif de içerir, Bu nedenle de sağlıklıdır ve yaşlanmanın etkilerinin azalmasına yardımcı olur.

Mantarlar, salatalık, lahana ve karnabahar da yüksek oranda lityum içeren ve yaşlanmayı geciktiren besinlerdendir. Özellikle karnabahar ayrıca sağlıklı bir sebze olduğundan kilo kontrolü için de önemli bir sebzedir.