Gazete Vatan Logo

Keşke Mine Hanım sevmeyi deneseydi

Dost Yaşam Down Sendromu Vakfı kurucusu Erdal Özkan: Amerika'da down sendromlu çocuğunu öldürüp intihar eden Prof. Dr. Mine Ener keşke bir uzmana başvursaydı. Down sendromu bir hastalık değildir. Sevgiyle aşılır

Yedi yıl önce oğulları Deniz doğduğunda dünyanın en mutlu çifti olmuştu Berna ve Erdal Özkan. Ancak Özkanların mutluluğu Deniz'in down sendorumlu olduğunu öğrenmeleriyle değişti. "Oğlumun down sendromu olduğunu, çocuk sevincini doya doya yaşayalım diye üç hafta saklamışlar bizden" diyerek başlıyor söze Erdal Özkan. Durumu öğrendikten sonra tek üzüntüsünün down sendromu hakkında tek kitap okumamanın pişmanlığı olduğunu söylüyor. Özkan, bunun üzerine aynı sorunu yaşayan ailelerle birlikte Dost Yaşam Down Sendromu Vakfı'nı kuruyor. Deniz'le birlikte büyüyen vakfın şimdi 609 üyesi var. Özkan, ayrıca Amerika'da down sendromlu çocuğunu öldürdükten sonra hapisanede intihar eden Prof. Dr. Mine Ener için "Keşke bir uzmana başvursaydı,kızını sevmeyi deneseydi" diyor. Türkiye'de de çocuklarının bu durumunu kabullenemeyen annelerin intiharı düşündüğünü ancak vakfın desteğiyle bununla yaşamayı öğrendiklerini vurguluyor.

Burs veriyoruz
Özkan, vakfın çalışmalarını şöyle özetliyor: "Bize gelen ailelere bu durumun sevgiyle aşılabileceğini anlatıyoruz. Bu bir hastalık değil. Eğlenceler ve kurslar düzenliyoruz. Becerilerini geliştiriyor. Mutlu olmaları için çaba veriyoruz. Vakfımız down sendromlu öğrencilere burs olanağı sağlıyor."



Down sendromu nedir?
* Normalde vücutta 46 kromozom bulunur. Ancak genetik bir farklılık nedeniyle sperm ya da yumurta hücresinden 23 yerine 24 adet koromozom gelir ve vücutta 47 kromozom oluşur. Bu durum down sendromunu meydana getirir.

* Belirtileri:
İriste küçük, beyaz, hilâl şeklinde belirgin benekleri olan çekik gözler.
Her iki elde de bulunan tek bir avuç içi çizgisi.
Ender görülen, olağandışı bir zekâ.
Doğuştan gelen kalp yetersizliği.

Haberin Devamı