Gazete Vatan Logo

Kardeşi yaşattı!

Kardeşi yaşattı!

Akdeniz Anemisi” hastalığı nedeniyle kardeşi Barış’ın verdiği ilikle yeniden hayata tutunan Tuğba Dikenkuşu, “Hayatımı, annemin benim yaşamam için dünyaya getirdiği kardeşime borçluyum” dedi.

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Bozdoğan köyünde yaşayan talasemi hastası (Akdeniz Anemisi) 17 yaşındaki Tuğba Dikenkuşu’nun hayata tutunma çabası, üst üste gelen aksiliklere rağmen devam etti. Genç kızın tedavisinde kullanılmak üzere kordon kanı almak için annesi Ayşe Dikenkuşu, 7 kez hamile kaldı.

İlk 6 bebeğini sağlık sorunu nedeniyle aldırmak zorunda kalan ya da düşük yapan anne sonunda Tuğba’ya, Barış ismini verdikleri bir kardeş dünyaya getirdi. Kardeşin kordon kanı kargoda hasar görünce büyümesi beklendi.

‘Gün sayıyorum’

Geçen yıl Barış’tan alınan ilik Tuğba’ya nakledildi. Başarılı nakilden sonra bir süre daha kontrol altında tutulması gereken Tuğba için ailesi Ankara’da ev kiraladı. Tuğba’nın sağlığının iyiye gittiği belirtildi. VATAN’a konuşan Tuğba, “Okuluma dönüp liseyi bitirmek için gün sayıyorum. Doktor olmak istiyorum. İliğiyle hayata tutunduğum kardeşim Barış, minicik yüreğiyle benim yeniden hayata tutunmamı sağladı. Hayatımı ona borçluyum. İnsanlara ilik nakli konusunda teşvik edilmeli” dedi.


VATAN, 28 Şubat 2011 tarihli sayısında Tuğba için kardeşi Barış’tan alınan kordon kanı torbasının kargo şirketi tarafından düşürüldüğünü böyle duyurmuştu.

Talasemi nedir?

Talesemi ya da diğer adıyla Akdeniz Anemisi, ailesel geçişi olan kalıtsal kan hastalığıdır. Bu hastalıkta kan hücreleri oksijeni dokulara taşıyamıyor. Bunun sonucunda kişide solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği görülüyor. Her talasemili çocuğun anne ve babası taşıyıcıdır. İki taşıyıcı evlendikleri takdirde doğacak çocuğun talasemili olma ihtimali % 25 dir. Bu nedenle evlilik öncesi her genç çift talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarını test yaptırarak öğrenmelidirler.