Gazete Vatan Logo

İztuzu Plajı akademik dokunuşla hayat buldu

Geçen yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne devredilen dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nda yapılan çalışmalarla hem ziyaretçi sayısı hem de kumsaldaki caretta caretta sayısında artış sağlandı

İztuzu Plajı akademik dokunuşla hayat buldu

Muğla’da Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı’ında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nce yürütülen “koruma kullanma dengesi” kapsamında yapılan çalışmalarda, kumsaldaki caretta carettaların yuvalama alanlarında ve ziyaretçi sayısında önemli artış yaşandı. MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, “İztuzu’nun esas sahipleri caretta carettalardır. Carettaların yaklaşık 100 yılı aşan bir ömürleri bulunmaktadır. Yürütülen koruma çalışmaları sayesinde İztuzu kumsalından 23 bin 881 yavru caretta caretta denizle buluştu” dedi. Geçen yıl İztuzu sahiline çıkan bin 231 caretta carettanın 432’sinin yumurta bıraktığını belirten Harmandar, 23 bin 881 yavrunun denizle buluştuğunun tespit edildiğini dile getirdi. Prof. Dr. Harmandar, 2014 yılında ise bin 91 caretta carettanın çıkış yaptığını, 433 yuvadan 20 bin 111 yavrunun denize ulaştığını sözlerine ekledi. Plajın üniversiteye devredilmesinin ardından yıllardır yıpranmış olan tesisleri onardıklarını, içme suyundan duş kabinlerine kadar her türlü kullanım alanlarını da yenilediklerini anlatan Harmandar, bu yıl ziyaretçilere kaliteli hizmet sunup, bölgenin daha iyi tanıtımını yapacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Avrupa’da ilk 5’te

Dünya genelini kapsayan tatil, seyahat, otel yorumları, önerileri ve eleştirilerinin paylaşıldığı Tripadvisor internet sitesinin yaptığı, “2015’te görülmesi gereken yerler” anketinde Avrupa ‘da ilk 5’e, dünyada ise ilk 20’ye giren İztuzu Plajı, hem turistlere hem de caretta carettalara ev sahipliği yapıyor.