Gazete Vatan Logo

İnternetten temizlik işçisi çağıran herkesi ilgilendiriyor! Hukuki sorumluluk yok

Evine temizlik işçisi geldikten sonra değerli eşyaları kaybolan çift hemen uygulama ile iletişime geçti ama aldığı cevap karşısında şoke oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Mustafa Karakum, platformun hukuki olarak sorumluluğunun olmadığını ifade ederek önemli tavsiyelerde bulundu.

İnternetten temizlik işçisi çağıran herkesi ilgilendiriyor! Hukuki sorumluluk yok

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Bir internet sitesi üzerinden evine temizlik hizmeti alan çift hayatının şokunu yaşadı. Yoğun iş hayatı nedeniyle evlerine sık sık temizlik görevlisi çağıran karı-koca, bu kez büyük pişmanlık yaşadı.

“TELEFONU YÜZÜNE KAPATIP, ENGELLEDİ”

O sabah da her şey rutindi. Temizlik görevlisi evine gelmiş, işlerini bitirip evden çıkmıştı. Fakat bir süre sonra gariplikler silsilesi başladı. İşten yorgun gelen S.A, eve bıraktığı alyansını bulamadığını eşi C.A.’ya söyledi. Bunun üzerine etrafı aramaya başlayan C.A., bir süre sonra kendi yüzüğünün de kayıplara karıştığını fark etti. Her yeri didik didik eden C.A., daha sonra temizliğe gelen görevliyi aradı ve alyanslarını bulamadığını onun görüp görmediğini sordu. Aldığı cevap ise “ben sadece işimi yaptım” oldu. Bunun üzerine evi tekrar arayan çiften C.A, yine yüzükleri bulamayınca temizlik görevlisini tekrar aradı ama numarasının engellendiğini fark etti. Daha sonra ise eşinin numarasından ilgili şahsı aradı. Telefonu açan temizlik işçisi, çiftlerden S.A’nın yüzüne telefonu kapattı ve engelledi.

Haberin Devamı

“İNTERNET SİTESİ SORUMLUKLUK ALMADI”

Bu gelişmeden sonra olayın bir hırsızlık ya da dolandırıcılık olduğu kanaatine varan çift durumu hemen polise bildirdi. Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Aynı zamanda ilgili internet sitesi ile de iletişime geçip zararlarının karşılanması için talepte bulundular. İnternet sitesindeki bir görevli ise temizlik işçisi ile görüşüp kendilerine hemen dönüş yapacaklarını söyledi. Daha sonra da kadının durumu inkar ettiğini, alyansları görmediğini söylediğini ilettiler ve durum yargıya intikal ettiği için kendisiyle çalışmayı bıraktıklarını söylediler. İnternet sitesi yetkilileri ayrıca, hiçbir sorumluluk almadıklarını ve bu nedenle herhangi bir telafi yapmayacaklarını da belirtti.

“SİTE YAPTIRIM DAHİ UYGULAMADI”

Herkesin güvenilir olarak gördüğü bu internet sitesinin yaklaşımı çift isyan ettirirken, çalışmayı bıraktıklarını iddia ettikleri işçinin uygulama üzerinden hala iş yaptığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

SABIKA KAYDINA BİLE BAKMIYORLAR

Olay sonrası araştırma yapan çift, internet sitesinin evlere gönderdiği temizlik işçilerinden sabıka kaydı dahi almadığını öğrendi. Bu nedenle eve gelen kişinin bir suçlu olma potansiyelinin dahi olabileceğini gördüler.

“HUKUKİ YAPTIRIMI YOK”

Konuyla ilgili ve bu gibi durumlarda mağdurların neler yapabileceğine ilişkin gazetevatan.com’a özel açıklamalarda bulunan Avukat Mustafa Karakum, “Alıcı ile satıcıyı bir araya getiren bu tip uygulamalar bu gibi durumlara yönelik mesuliyet almamak için kurallar koyuyor. Bu kurallar içinde alıcı ve satıcı arasında oluşacak olumsuz duruma yönelik maddeler de bulunuyor. Böyle uygulamaları kötü niyetli kullananlar da mutlaka çıkıyor. Eğer uygulamaya sahip şirkette çalışan kişilerden buradaki hırsızlık ya da dolandırıcılık işine karışmış bir kişi yoksa buna kesinlikle müdahale edilemez” dedi.

“SORUMLU ŞAHISTIR”

“Yani burada gelişen kötü bir hadise uygulamanın değil, mağdur ve mağdur eden kişi arasındadır” diyen Karakum, “Haliyle uygulama bundan mesul tutulamaz. Burada yapılacak en mantıklı yöntem şahıs hakkında suç duyurusunda bulunmaktır. Ayrıca uygulamadaki puanlama sistemine kötü puan vermek, yorumlara da mağduriyeti yazmak çok elzemdir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Böyle uygulamaları kullananlara önemli tavsiyeler veren Karakum, “Eve işçi çağıranlar, değerli eşyalarını güvenli bir yere saklamalı, bu kişileri evde yalnız bırakmamalı” dedi.