Gazete Vatan Logo

Gözler buraya çevrildi!

Taksim'de cami yapılması düşünülen alan, Vakıflar ile Hazine’ye ait....

Gözler buraya çevrildi!

Başbakan’ın sözleriyle gözlerin bir kez daha çevrildiği Taksim camii için, tarihi su maksemin arkasındaki 2 bin 600 metrekarelik alan dini tesis alanı olarak ayrıldı. Alan, Vakıflar ile Hazine’ye ait....

BAŞBAKAN'IN SÖZLERİNİN ARDINDAN GÖZLER TARİHİ SU MAKSEMİNİN ARKASINDAKİ ALANA ÇEVRİLDİ

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Çamlıca’daki cami için proje içime sindi. Taksim’e cami için de birkaç parsel kamulaştırılıyor” açıklamasının ardından gözler tekrar Taksim’e çevrildi. Sözkonusu cami, tarihi su maksemin arkasında, bugün otopark olarak kullanılan alana yapılacak. Dini tesis alanı olarak yaklaşık 2 bin 600 metrekarelik alan ayrıldı. Caminin yapılacağı alan, Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait. Maksemin arkasındaki 22 parseldeki, 180 metrekarelik mescit de bu alan içinde yer alıyor.

13 Ocak 2011 tarihinde askıya çıkan planların tümüne, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi itiraz ederek, mahkemeye başvurdu. İstanbul 1.İdare Mahkemesi, Şehir Plancıları Odası’nın plan iptal istemini redderek, bölgede caminin ihtiyaç olduğuna karar verdi. Taksim Cami Kültür ve Sanat Vakfı’nın da müdahil olduğu mahkeme, karar gerekçesinde, “Bölgenin nüfus yapısı son 100 yılda ciddi şekilde değişti. “ ifadelerine yer verdi. Taksim Camisi Kültür ve Sanat Vakfı’nın Avukatı Reşat Sezgin, dini tesis alanının etrafındaki diğer küçük parsellerin de kamuya ait olduğunu belirterek, “Bu parseller de maliye, vakıflar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait. 116 metrekarelik 8 parsel ile 222 metrekarelik 10 parsel İBB’ye ait. Kamulaştırmadan bilgimiz yok” dedi. Mescitin hemen yanındaki işyerleri çalışanları da, kamulaştırma için herhangi bir girişimin olmadığını belirtti. Taksim Camisi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından sözkonusu alana cami projesi hazırlayan Mimar Ahmet Vefik Alp, ‘Dolaylı yoldan gelen bilgilere göre Başbakan arsayı büyüterek bu alanda yine klasik cami tercih ediyormuş” dedi. Alp, ‘projeniz uygulanır mı’ sorusuna, “ümit ediyorum” yanıtını verdi.

TAKSİM MEYDANI’NDAKİ ÇALIŞMALAR HAVADAN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

TAKSİM Meydanı’nda yayalaştırma projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor. Meydana yapılacak cami içinde çalışmalara başlandığı belirtiliyor. Taksim Meydanı’ndaki son durum ve cami yapılanacak alan havadan böyle görüntülendi.

Haberin Devamı