Gazete Vatan Logo

E Devlet Mobil İmza nedir, ne işe yarar? Mobil İmza nereden alınır?

Elektronik ortamlarda imza yerine geçen, Mobil İmza şirketler başta olmak üzere sıklıkla kullanılan resmi ve hukuksal geçerliliği bulunan veri çeşididir. Pek çok kişi iş yaşamında Mobil İmza kullanıyor. Peki, E Devlet Mobil İmza nedir, ne işe yarar? Mobil İmza nereden alınır? İşte detaylar…

E Devlet Mobil İmza nedir, ne işe yarar? Mobil İmza nereden alınır?

Mobil imza elektronik ortamlarda kullanılmaktadır. Ön başvuru, başvuru ve aktivasyon aşamalarından geçmekte ve bu sayede kişiler diledikleri yerde evraklarını imzalayabilmektedir. Mobil bir cihaz kullanılarak oluşturulan mobil elektronik imza elektronik ortamda güvenli elektronik imzanın sağladığı hukuksal geçerlilik sağlamaktadır. GSM işletmecileri tarafından sunulmakta ve kısa bir sürede alınmaktadır.

E DEVLET MOBİL İMZA NEDİR?

Mobil imza vatandaşların elektronik ortamlarda parmak izlerini kullanması ile imza vermesi durumu olmaktadır. Mobil imza ile birçok vatandaş diledikleri yerden evraklarını imzalayabilmektedir. Bu işlem E devlet için de geçerli olmaktadır. Mobil imza ile E devlet üzerinden elektronik ortamda imza atılabilmesi için mobil imzanın alınması gerekmektedir.

E DEVLET MOBİL İMZA NE İŞE YARAR?

Mobil imza bir belgenin, mesajın veya elektronik verilerin gerçekliğini garanti etmeyi ve imza sahibinin kimliğini sağlamayı mümkün kılan teknik bir prosedür olarak adlandırılmaktadır. Dijital ortamda oluşturulan elektronik imza benzersiz bir şekilde oluşturmak ve içeriğin bütünlüğünü sağlamak amacı ile algoritmalar içermektedir.

Haberin Devamı

Mobil imza ile E devlet üzerinden birçok iş kısa sürede gerçekleştirilmektedir. Ayrıca kişilerin kendileri ile ilgili olan bilgilere kısa sürede istedikleri anda ulaşabilmeleri de mümkün olmaktadır. Bu imkan ile bireyler evlerinde bilgisayarları üzerinden istedikleri işlemleri yapabilmektedir.

MOBİL İMZA NEREDEN ALINIR?

E devlet kapısında mobil imza için hiçbir ücret talep edilmemektedir. Fakat GSM operatörleri tarafından mobil imza ücretlendirilmektedir. Mobil imza Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell operatörlerinden alınmaktadır. Mobil imza GSM operatörlerinden şu şekilde alınmaktadır:

- Türk Telekom: İlk olarak Türk Telekom mağazasına başvuru yapılmalıdır. Daha sonra mobil imzalı sim kart değişikliği yapılmaktadır. Bazı belgeler hazırlandıktan sonra mobil imza alınabilmektedir.

- Vodafone: Vodafone'dan mobil imza alabilmek için noter onaylı doldurtulmuş evraklar ile Vodafone mağazasına gidilmesi gerekir. Bayide ön başvuru formu ve Vodafone Mobil İmza Hizmet Taahhütnamesi doldurulduktan sonra başvuru yapılabilir.

Haberin Devamı

- Turkcell: Başvuru yapabilmek için 523 numaralı müşteri hizmetleri aranmalı ve TC kimlik numarası ile ön başvuru yapılmalıdır. Ayrıca kullanıcıların adı, soyadı, vatandaşlık numarası ile birlikte doğum yeri, doğum tarihi ve Turkcell hattının da bildirilmesi gerekmektedir. Başvuru için ise ehliyet, pasaport veya nüfus cüzdanı ile Turkcell mağazalarına başvurulmalı ve Islak İmza Sertifika Sahibi Taahhütnamesi imzalanmalıdır.

E DEVLET KAPISINDA MOBİL İMZA NASIL KULLANILIR?

E devlette mobil imza ile kimlik doğrulamak mümkündür. Bunun için kişilerin şu adımları izlemesi gerekmektedir:

- Giriş bölümünden mobil imza seçilmelidir.

- Mobil imza aboneliğin olduğu cep numarası girilmelidir.

 - GSM operatörü seçilmesi ve Gönder seçeneği tıklanmalıdır.

 - Ekranda sözleşme ve imza metni özeti görülmektedir. Sözleşme okunmalı ve cep telefonu ile imzalanmalıdır.

Haberin Devamı

 - Telefona gelen imza metni özeti imzalandıktan sonra ekranda işleme devam seçeneği seçilmeli ve ardından giriş işlemi tamamlanmalıdır.

MOBİL İMZA NERELERDE KULLANILIR?

Mobil imzanın kullanıldığı yerler şunlardır:

- E Devlet

- E Belediye

- Sosyal Güvenlik Uygulamaları

- E Ticaret

- İnternet Bankacılığı

- Finans ile ilgili bireysel ve kurumsal işlemlerde kullanılmaktadır.