Gazete Vatan Logo

Doğu-batı arasında uçurum açılıyor!

Şehirler arasındaki farklılıkları ortaya koydu

Küresel Rekabet Endeksi’ne göre eğitim alanında ilk sırada olan Edirne’de, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 12.24 iken, bir öğrenci için 2 bin 908 TL harcama yapıldı. Son sıradaki Hakkari’de ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 28.79 , harcama ise bin 770 lira.

İstanbul kalkınma Ajansı ve İstanbul Üniversitesi tarafından 2010 yılından bu yana hazırlanan “Küresel Rekabet Endeksi” ile “İstanbul Rekabet Endeksi”, bu yıl yine farklı verileriyle şehirler arasındaki farklılıkları ortaya koydu. 2011 yılındaki ekonomi, ihracat, eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal yaşam gibi birçok gelişmişliği ortaya koyan verilerde hangi illerin daha şanslı olduğu tek tek sıralandı.

Sağlıkta uçurum rakamlar

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Murat Şeker’in 26 bölge ve 81 il hakkındaki araştırmasında, ilk endekslerden biri Sağlık oldu. Endeks içerisinde, sağlık kuruluşlarının sayısı, yatak sayısı, uzman hekim başına düşen nüfus sayısı, yardımcı sağlık personeli sayısı şeklinde ölçütler yer alıyor. Sağlık sektöründe en önde gelen ilk 5 il, İstanbul, Ankara, Antalya, Kayseri ve Trabzon şeklinde sıralandı. Sağlıkta geri kalan iller ise Hakkâri, Muş, Şırnak, Ardahan ve Adıyaman oldu. İlk sıradaki İstanbul’da 217 sağlık kurumundan 154’ü özeller oluşurken doktor başına düşen nüfus 516 oldu. Özel hastane bulunmayan ve 3 sağlık kurumuna sahip Hakkari’de ise doktor başına düşen nüfus ise bin 17.

Güneydoğu hep sonda

En dikkat çeken verilerden biri de “Eğitim Endeksi”. Kız-erkek okullaşma oranı, derslik başına düşen öğrenci sayısı, özel okullarda okuyan öğrencilerin oranı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı şeklinde veriler yer aldı. Buna göre, Edirne, Burdur, Isparta, Muğla ve Çanakkale, eğitimdeki sıralamada ilk 5 sırayı kaptı. Listenin sonunda ise Hakkari, Şırnak, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman var. Birinci Edirne’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 12.24’ken, bir öğrenci için 2 bin 908 TL harcama yapıldı. Hakkari’de ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 28.79 olarak ölçüldü. Öğrenci başına düşen harcama ise bin 770 TL oldu.

En sosyal tabii ki İstanbul

Temel alanların dışında sosyal yaşam da, Küresel Rekabet Endeksi’nde yer alıd. Sinema koltuk ve film sayısı, tiyatro koltuk ve eser sayısı, sporcu sayısı, vakıf sayısı, spor kulübü sayısı, vakıf ve dernek sayıları hesaplandı. Sosyal yaşamda da, ilk 5’i İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Yalova oluşturdu. Sosyal yaşamı en az olduğu 5 il Ağrı, Şırnak, Hakkari, Muş ve Şanlıurfa.

Turizmde durum

Özelikle Ege ve Akdeniz bölgelerini ilgilendiren turizmde, araştırmanın konuları arasındaydı. Tesis, oda, yatak sayısı, yabancı ve yerli turist sayısı ve doluluk oranlarında ilk 5 il Antalya, Muğla, İstanbul, İzmir ve Aydın oldu. Son sıradaki iller ise Bayburt, Siirt, Şırnak, Ardahan ve Ağrı oldu.

Hakkari sonuncu

Araştırmada “Yüksek Öğretim Endeksi” için akademisyen sayısı, öğrenci sayısı, yüksek lisans ve doktora yapanların sayısı temel alındı. İlk 5 sırada da, Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Erzurum yer aldı. Son sırada ise yine sondan başlayarak Hakkari, Mardin, Muş, Kastamonu ve Siirt yer aldı. İlk sırada yer alan Ankara’da akademisyen başına düşen öğrenci sayısı 11.5 iken, Hakkari’de 8.97 oldu.

Beşiktaş şampiyon!

Tüm Türkiye için gerçekleştirilen bu veriler aynı zamanda İstanbul ilçeleri için de ayrı ayrı yapıldı. Her bir ilçesinin nüfusu Anadolu’daki küçük bir şehrin nüfusu kadar olan İstanbul’un ilçelerinde de ayrı ayrı sonuçlar çıktı. Eğitimde ilk 5 sırada Beşiktaş, Kadıköy,Üsküdar, Şile ve Bakırköy yer aldı. Son sırada da sondan başlayarak Esenler, Sultangazi, Sultanbeyli, Esenyurt ve Bağcılar ilçeleri sıralamaya sondan girdi.

Beyoğlu rakipsiz

Sağlık sektöründe de Çatalca, Beykoz, Tuzla, Büyükçekmece ve Adalar ilk 5 sırada yer aldı. Gazisomanpaşa, Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler ve Ümraniye ise sağlıkta geri kaldı. Sosyal yaşamda da, Taksim gibi Türkiye’nin en büyük eğlence bölgesinin olduğu Beyoğlu ilk sırada yer aldı. Beyoğlu’nu ise Şişli, Kadıköy, Fatih ve Bakırköy izliyor.

Haberin Devamı