Gazete Vatan Logo

Çok iyi yüzmek bile kurtarmaz!

Yüzmeyi bilseniz de bunları gerekli

Denize girdiğinizde bir anda akıntıya kapılabilirsiniz. İşte o durumlarda bunları bilmek sizi boğulmaktan kurtarabilir...

DOĞRULAR:

- Yüzme bilmiyorsak denizde kesinlikle açılmayacağız. Yüzme bilsek bile özellikle dalgaların kıyıya dik olarak vurduğu aşırı dalgalı ve rüzgarlı olan zamanlarda denizden uzak duracağız.

- Çocuklarımızdan denizdeyken gözlerimizi bir an bile ayırmayacağız. Yukarıdaki durumlarda ise çocuklarımızın denize ayaklarını bile sokmasına izin vermeyeceğiz.

- Rip akıntısı ile karşılaştığımızı hissettiğimizde öncelikle panik yapmayacağız ve kıyıya doğru değil, kıyıya paralel olarak yüzeceğiz.

- Boğulmakta olan birini gördüğümüzde, eğer yüzme bilmiyorsak ve bu konuda tecrübeli değilsek, kesinlikle müdahale etmeye kalkmayacak ve başkalarından yardım isteyeceğiz.

YANLIŞLAR:

- Ben çok iyi yüzerim bana bir şey olmaz. Hayır size bir şey olur. Rip akıntısına kapılan biri çok iyi yüzme bilse de boğulabilir. Saatte 70 km hızla giden bir akıntıya karşı kim karşı koyabilir? Şunu iyi bilmeliyiz ki şimdiye kadar bir şey olmamış olması, iyi yüzme bildiğimizden değil, güçlü bir rip akıntısı ile karşılaşmadığımızdandır.

- Ben zaten açılmıyorumbelime kadar olan yerde yüzüyorum. Yanlış, çünkü rip akıntıları tam kıyıdan ve bilek hizasından başlar. Bir çok insan ayağı yere basarken boğulur.

- Ben insanların kalabalık olduğu yerden ayrılmıyorum, bir şey olursa yardım ederler. Yanlış, çünkü rip akıntılarına bazen insanların kalabalık olarak denize girmelerinin, dalgaları kırması sebep olmakta ve toplu boğulmalara neden olmaktadır. Ayrıca yardım etmeye çalışanların da boğulduğu sık görülmektedir.

Haberin Devamı