Gazete Vatan Logo

Bebekler fişlendi mi?

Aileleri şoke eden sorular

Bakanlık, bebeklere uygulanan topuk kanı testinin formlarını değiştirdi. Sağlık için gerekli bilgiler çıkartıldı, yeni sorular eklendi. Artık yeni doğanların dini, evlilik dışı olup olmadığı kayıt altında.

Sağlık Bakanlığı, yeni doğan bebeklere yapılan tarama testinde hastalıkların erken teşkisi için kullanılan bazı verileri bilgi formundan çıkarttı. Yerine bebeğin dini, evlilik dışı olup olmadığı soruları eklendi.

Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında bebeklerden doğduğu gün ve birinci haftanın sonunda topuk kanı alınıyor. Tarama ile fenilketonüri, doğumsal hipotiroidi hastalıkları ve biyotinidaz eksikliğinin erken teşhisi mümkün. Bu üç hastalık, zeka ve büyüme geriliğine yol açabiliyor. Sağlık Bakanlığı, test yapılırken doldurulan bilgi formunu değiştirdi. Eski formda beslenme gıda alımı, ilaç kullanımı, kan transfüzyonu gibi bölümler bulunurken, bebeğin sağlığını doğrudan ilgilendiren bu bilgiler, yeni formda sorulmuyor.

FAŞİZAN YAKLAŞIM

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da, yenidoğan bebeğin tarama testi için verilen formda dininin ve evlilik dışı olup olmadığının sorulmasının faşizan bir yaklaşım olduğunu savundu.

Atıcı, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, yeni doğan bebeklerinin bazı hastalıklarının erken tanısı için halk arasında topuk kanı denilen bir yöntemle tarama testi yapıldığını, bunun için dağıtılan formada artık yenidoğan bebeklerin dini ve evlilik içi mi dışı mı olduğu yönünde soruların yöneltildiğini ifade etti. Atıcı, “Bu faşizan bir yaklaşımdır. Böyle bir yaklaşımı biz hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” dedi.

BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, yenidoğan tarama testinde bebeğin dininin ve nasıl dünyaya geldiğinin sorulmasının “faşizmin ta kendisi” olduğunu öne sürdü. Atıcı'nın bu iddialarına Sağlık bakanlığı'ndan cevap geldi.

Sağlık bakanlığı yetkilileri bilgilerin Türkiye İstatistik Kurumu ile yürütülen ortak çalışma nedeniyle alındığını belirttiler.

Yetkililer yeni doğan çocukların bilgilerinin alınarak çıkartılan nüfus cüzdanlarının adreslerine gönderildiğini ancak bu uygulamanın tercihe bağlı olduğunu ifade ettiler.

Çiftlerden ‘çocuğun evlilik içi mi evlilik dışı mı doğduğu yönünde’ bilgi talep edildiği iddialarını yalanlayan Bakanlık yetkilileri anne, baba adı ve din hanelerinin nüfus cüzdanında yer aldığı için sorulduğunu vurguladılar.



Sağlık Bakanlığı : Chp'li Atıcı'nın Hükümeti 'Bebekleri Fişlemekle' Suçlaması İyi Niyet İle Bağdaşmıyor

SAĞLIK Bakanığı, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın TBMM'de dün düzenlediği basın toplantısında 'Yenidoğan bebeklerin tarama testinde kullanılan yeni formlarına bebeğin dini, evlilik içi veya evlilik dışı hanelerinin eklendiği' iddiaları üzerine bir açıklama yaptı.

Açıklamada, " Atıcı'nın Nüfus Hizmetleri Kanununa uygun olarak hazırlanan, doldurulması zorunlu olmayan, bebeğin anne veya babasının üzerine kaydedilmesi için düzenlenen bir form üzerinden AK Parti hükümetini 'bebekleri fişlemekle' suçlaması iyi niyet ile bağdaşmamaktadır" denildi.

İstatisiklere önem veriyoruz

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bakanlık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğum istatistikleriyle ilgili verilerin daha hızlı, daha doğru ve tüm kamu kurumlarının kullanabileceği şekilde eksiksiz tutulmasına büyük önem verilmektedir. Doğum kayıtlarının bebeğin doğduğu andan itibaren yapılması ve bundan sonraki işlemlerin bu kayıt üzerinden yürütülmesi pek çok kurum ve kuruluşun yürüttüğü işlemlerde önemli kolaylıklar sağlamaktadır.

Söz konusu Ulusal Yenidoğan Tarama Programı Yazılımı ve Topuk Kanı Örneği Kağıdı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile birlikte nüfus kayıt işleminde kullanılabilecek şekilde yeniden düzenlenmiştir" denildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi : "Topuk Kanı Örneği Kağıdında; ailenin adres ve iletişim bilgileri, kan numunesi alımına dair bilgiler, anne-baba, bebek kimlik bilgileri ile doğuma dair (bebeğin doğum yeri, tarihi ve saati, cinsiyeti, doğumun gerçekleşme şekli, doğum ağırlığı ve gebelik haftası) bilgiler yer almaktadır. Formun bu kısmında yer alan bebeğin anne ya da babasından hangisinin üzerine kayıt edileceğini belirlemek için sorulan soru ile din hanesi Bakanlığımızca değil, Nüfus Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce kullanılacak olan bilgilerdir. Bu alanların doldurulması zorunlu değildir. Bu bilgiler daha sonraki aşamada bebeğin nüfus cüzdanının hazırlanıp ailenin adresine direkt gönderilmek için istenmektedir. Aile istediği takdirde bu formu doldurmayıp nüfus idaresinden bebeğin kimliğini kendisi çıkarabilecektir. Sayın Atıcı'nın Nüfus Hizmetleri Kanununa uygun olarak hazırlanan, doldurulması zorunlu olmayan, bebeğin anne veya babasının üzerine kaydedilmesi için düzenlenen bir form üzerinden AK Parti hükümetini 'bebekleri fişlemekle' suçlaması iyi niyet ile bağdaşmamaktadır."

Haberin Devamı