Gazete Vatan Logo

Tutuklu vekillere çözüm ışığı!

Öneri AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin'den geldi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, milletvekillerinin anayasanın 14. maddesi nedeniyle tutuklu olduklarına dikkat çekerek, bunun yürürlükten kaldırılmasına ilişkin geçici madde önerdi.


TBMM Genel Kurul gündemine ilişkin partilerin taleplerini değerlendirmek üzere toplanan Meclis Danışma Kurulu’nda “tutuklu vekiller” konusu da ele alındı. Edinilen bilgiye göre CHP adına toplantıya katılan Hasan Ören, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten tutuklu milletvekilleri için adım atmasını istedi. Çiçek ise, milletvekili dokunulmazlığına istisna getiren Anayasa’nın 14. maddesini ve dokunulmazlığı düzenleyen 83. maddede bu maddeye yapılan atıfları anımsatarak sorunun çözümü için iki madde arasındaki bağlantının kesilmesi gerektiği mesajını verdi. “Anayasa’nın 14. maddesi durduğu sürece sorun çözülmez” vurgulamasını yaptığı belirtilen Çiçek, “Ama bu konuda partiler anlaşamıyor. Benden önce partilerin bu konuda uzlaşması gerek” dedi.

‘14’ten tutuklular’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Mehmet Ali Şahin ise dün Server Vakfı’nda yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili verdiği konferansta, “anayasanın 14. maddenin yürürlükten kaldırılmasına” ilişkin geçici madde önerisini gündeme getirdi. Şahin, şunları söyledi: “Genel sınırlama nedenleri var, en önemlisi şu andaki Anayasa’nın 14. maddesi. Bu maddenin yeni Anayasa’da yer almasını uygun görmedik. Seçilmiş milletvekilleri 14. maddesi sebebiyle tutuklu. Anayasanın 83. maddesi bir istisna getiriyor, ‘14. madde kapsamına giren suçlarla ilgili milletvekili olan kişinin dokunulmazlığı yok.’ Ne onlar? Ülkenin bölünmez bütünlüğü aleyhine suç işleme, laikliğe aykırı suç işleme halinde dokunulmazlıktan yaralanamaz.’ Yeni bir Anayasa yapmış olsaydık 14. madde olmayacağı için bu milletvekili arkadaşlarla ilgili dokunulmazlık kapsamına otomatik olarak girecekler ve tahliye olacaklar idi, 14. maddeyle ilgili diğer partilere de söyledim, bir öneri getirin, deyin ki ‘Anayasa’nın 14. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır’ diye. Biz buna destek veririz dedim, bu da 61. madde olur dedim, getirmediler ama sadece istismarı yapılıyor. Biz yol gösteriyoruz.”

Bahçeli’nin genel af uyarısı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de önceki gün kurmaylarıyla konuyu yeniden ele aldı. Bahçeli’nin, “AKP ile mutabakata vararak bir teklif hazırlayıp getirsinler. İçeriğini görüp ona göre karar verelim. Knunun istemediğimiz bir genel affa dönüşmesi kabul edilemez” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı