Gazete Vatan Logo

‘Ne devlet ne özel okullar 5 yaşa hazır değil’


TBMM’DE kurulan Eğitim Alt Komisyonu’nda Ak Parti grubu tarafından sunulan 4+4+4 teklifindeki eğitim yaşının 6’dan 5’e çekilmesi, “fiziki şartların buna uygun olmadığı” tartışmalarını gündeme getirdi. Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, okula başlama yaşının 1 yıl erkene çekilmesinin faciaya neden olabileceğini ileri sürerek, tepkisinin nedenlerini şöyle açıkladı:

HAZIRLIK YAPILMALI: 60 aylık çocuklar 1. sınıfa alınacaklarsa facia olur. Bunun altından ne devlet kalkabilir ne de özel okullar kalkabilir. Çok ciddi sorunlar yaratır. Eylül’de yaklaşık 1 milyon 400 bin çocuk zaten okula başlayacaktı. Okula başlama yaşı 60 aya çekildiğinde bu sayı iki katına çıkacak ve 2 milyon 800 bin çocuk birinci sınıfa başlayacak. İki katına çıktığı gibi 60 aydan 84 aya kadar olan birinci sınıf öğrencileri olacak. Bu çocukların içerisinde anaokulu okuyan da okumayan da olacak. Ayrıca yaklaşık 1 milyon 400 bin öğrenci demek minimum 35 bin ek öğretmen ve aynı sayıda derslik demek. Özel okullarda da her yıl yaklaşık 50 bin çocuk 1. sınıfa başlıyor. Tasarı geçerse bu sayı yaklaşık 100 bin olacak ve özel okullar bu rakama hazır değil. Çok hızlı karar verilmeye çalışılıyor. Böyle bir tasarı için en az 2 yıl hazırlık yapılmalı.”

Sınıf mevcutu artar


Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, okula başlama yaşının 60 aya çekilmesi için okullarda fiziki şartların olmadığının altını çizerek, şöyle dedi: “Tasarı kanunlaşırsa okulların kapasitesinin çok üstünde öğrenci okula başlayacak. Sınıf mevcutları 60-70 olabilir. Bu nedenle bu teklifi verenlerin biraz daha dikkatle düşünmeleri ve teklifi geri çekmeleri gerekiyor.”

2011’de 1 milyon 259 yeni kayıt oldu

Türkiye İstatistik Kurumu adrese dayalı nüfus verilerine göre, 5-9 yaş arasında ise 6 milyon 272 bin çocuk nüfusuna sahibiz. İlköğretime 2010’da 1 milyon 350 bin öğrenci okula başlarken, 2011’de ise bu sayı 1 milyon 259 bin oldu. 2012 yılı Eylül ayında ise 6 yaşını doldurmuş okula başlayacak öğrenci sayısının yaklaşık 1 milyon 400 bin olması öngörülüyor.

Haberin Devamı