Gazete Vatan Logo

İletişim Başkanı Altun: İfade hürriyeti geçmişte olmadığı kadar güvence altına alınmıştır

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Medya özgürlüğü ve ifade hürriyeti geçmişte olmadığı kadar bugün genişletilmiştir, güvence altına alınmıştır. Bu gerçeğe rağmen basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti gibi kavramlar içeride ve dışarıda ülkemiz aleyhine çarpıtılmıştır” dedi.

İletişim Başkanı Altun: İfade hürriyeti geçmişte olmadığı kadar güvence altına alınmıştır

Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı tarafından, iki gün boyunca sürecek Türk Basın Tarihini Yeniden Düşünmek Sempozyumu düzenleniyor. İletişim Başkanlığı Konferans Salonu’nda basının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla konunun uzmanları tarafından Osmanlı Dönemi’nden bugüne kadar Türk basın tarihinin yeni bir bakış açısıyla ele alınacağı sempozyumun açılışına İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Radyo ve Televizyonu Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç katıldı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun burada yaptığı konuşmasında, demokrasinin önemli sütunları arasında özgür, çok sesli ve nitelikli medyanın yer aldığını hatırlatarak, “Bu nitelikli medyanın hakkaniyetli olması da onun önemli bir özelliği olmalıdır. Demokratik ve hukuki değerlere sahip çıkan, mesleki ilkeler ve toplumsal sorunların idraki ile çalışan, kişilik haklarına saygıyı esas alan bir basın camiası güçlü bir demokrasinin olmazsa olmazıdır” dedi.

Haberin Devamı

“İFADE HÜRRİYETİ GEÇMİŞTE OLMADIĞI KADAR GÜVENCE ALTINA ALINMIŞTIR”

Basın özgürlüğüne dikkati çeken Altun, “Medya özgürlüğü ve ifade hürriyeti geçmişte olmadığı kadar bugün genişletilmiştir, güvence altına alınmıştır. Bu gerçeğe rağmen basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti gibi kavramlar içeride ve dışarıda ülkemiz aleyhine çarpıtılmış ve istismar edilmiş yaklaşımlarla Türkiye aleyhtarlığının bir malzemesi olarak kullanılmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

“HIZ, TIKLANMA, SOSYAL MEDYA METRİKLERİ, SANSASYON, TİRAJ VE REYTİNG NE YAZIK Kİ HAKİKATİN YERİNE GEÇER HALE GELMİŞTİR”

Altun şöyle devam etti:
“Hem geleneksel medyada hem de sosyal medyada 5N1K kuralının unutulduğunu, hiçe sayıldığını görüyoruz. Haberlerin birçoğunda bu kuralın, bu temel prensibin, haberciliğin bu ana noktasının görmezden gelindiğini görebiliyoruz. Hız, tıklanma, sosyal medya metrikleri, sansasyon, tiraj ve reyting ne yazık ki hakikatin yerine geçer hale gelmiştir. Bunlar da medyada birer değere dönüşmüştür. Masa başında üretilen asparagas haber, sahte bilgi, kurgusal metinler, montaj videolar ve fotoğraflar hakikati geri plana itmekte, karartmakta ve gölgelemektedir.”

Haberin Devamı

“SOSYAL MEDYADA BENZER GÖRÜŞLER SORGULANMADAN KABUL EDİLİYOR, FARKLI DÜŞÜNCELER YOK SAYILIYOR”

Sosyal medya merkezli enformasyonun ve dezenformasyonun kısa zamanda geniş kitlelere yayılmasını “dijital kuşatma” olarak niteleyen Altun, “Aynı şekilde yanlış, eksik, hatalı, kurmaca, yanıltıcı bilgi ve sahte haberler sosyal medyayı devasa bir yankı odasına çeviriyor. Bu yankı odalarında benzer görüşler sorgulanmadan kabul ediliyor. Farklı düşünceler yok sayılıyor ve yalnızca kişilerin kendi fikirlerinin doğruluğuna inanılıyor. Yankı odası etkisiyle kullanıcılar kendi dijital fanuslarındaki gerçekliklere asıl dünyadaki gerçekliklerden maalesef üstün tutuyorlar” dedi.

“MECLİSİMİZDEKİ BASINI İLGİLENDİREN YASA ÇALIŞMASINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ”

Türkiye Büyük Millet Meclisinde basının sorunlarını kapsayan bir yasa çalışması olduğunu hatırlatan Altun, “Meclisimizdeki bu çalışmadan, özgür medya, çoğulcu toplum ve demokratik siyaset idealine riayet eden herkes gibi biz de memnuniyet duyuyoruz. Bu düzenlemeden ancak ve ancak dezenformasyon yapanlar, kişilik haklarına saldıranlar, yalan ve çarpıtılmış bilgilerle kamu düzenini bozmaya çalışanlar, haber alma özgürlüğünü ipotek altına almaya çalışanlar, demokratik değerli tahrip edenler, sistematik yalan mekanizmalarına çomak sokulanlar, siyaset sahnesini ve toplumsal huzuru zehirlemeye çalışanlar rahatsız olurlar” ifadelerini kullandı.

Altun, sempozyumun çerçevesinde 1924-1927 yıllarını kapsayan Matbuat ve İstihbarat Müdüriyeti Umumiyesi Künye Albümü kitabını tanıtarak, söz konusu eserin basın tarihine önemli bir ışık tutacağına inandığını söyledi.

Devlet Arşivleri Başkanı Ünal ise, dezenformasyon ve bilgi kirliliği bağlamında ele alındığında, Milli Mücadele döneminde, Hakimiyet-i Milliye Gazetesi ve Anadolu Ajansı’nın doğru bilgiye ulaşılması için önemli bir görevi yerine getirdiğini dile getirdi.
Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından Hakikat Sonrası Çağda Türk Medyası’nı Yeniden Düşünmek başlıklı özel oturum ile devam etti.

Haberin Devamı