Gazete Vatan Logo

Hükümet Sözcüsü Bozdağ: MTV artışı aşağı çekilecek

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, MTV'ye (Motorlu Taşıtlar Vergisi) yapılan yüzde 40 zammın, Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğini, zam oranının aşağı çekileceğini açıkladı

Hükümet Sözcüsü Bozdağ: MTV artışı aşağı çekilecek

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Bakanlar Kurulumuz Motorlu Taşıtlar Vergisinin kanun tasarısında öngörülen rakamdan aşağı bir rakama, makul bir rakama çekilmesi hususunda bir karara vardı. Bu konuda Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal'a görev verdi." dedi.

Bozdağ, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

ABD'nin Las Vegas kentindeki müzik festivalinde düzenlenen saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, "korkunç ve menfur" olarak nitelendirdiği saldırıda, 58 kişinin hayatını kaybettiğini, 515'in üzerinde de yaralının söz konusu olduğunu belirtti.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve ABD halkına taziyelerimizi iletiyoruz, yaralılara acil şifalar diliyoruz. ABD halkının, ailelerinin, ABD'nin üzüntülerini acılarını paylaşıyoruz. Türkiye olarak ABD ile her türlü şiddet, saldırı ve terör konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dayanışma içerisinde olacağımızı özellikle ifade etmek istiyoruz. Bu menfur ve korkunç saldırıyı şiddetle ve nefretle kınıyoruz. ABD dahil dünyanın hiçbir ülkesinde böylesine menfur ve korkunç bir saldırının bundan sonra olmamasını temenni ediyoruz."

Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü şiddet, terör ve saldırı karşısında dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğini vurgulayan Bozdağ, saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananlar arasında Türk vatandaşlarının bulunup bulunmadığını hükümetin yakından takip ettiğini bildirdi.

Bozdağ, "Şu ana kadar Amerikan yetkilileri hayatını kaybeden ve yaralananların kimliklerine ilişkin bir açıklama yapmadığından bu konuda net bir bilgi verme imkanımız yok ancak bu konuyu da yakından takip ettiğimizi özellikle bilmenizi isterim." dedi.

Fransa'daki yangına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, "İkinci üzücü hadise Fransa'nın Mulhouse kentinde vatandaşlarımızın bulunduğu bir apartmanda meydana gelen yangında 3 yavrumuzun hayatını kaybettiği olaydır ki bu olayda 5 kişi hayatını kaybetmiştir, 4 vatandaşımız halen yaralıdır, bunların ikisinin durumunun ciddi olduğuna dair bilgiler aldık. Hayatını kaybeden yavrularımıza Allah'tan rahmet diliyorum, ailesine, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Hayatını kaybeden diğer iki kişinin ailesine de taziyelerimizi iletiyoruz." ifadesini kullandı.

Yaralı vatandaşlara da acil şifa temennisinde bulunan Bozdağ, şu görüşlere yer verdi:

"Bu yangının kundaklama sonucu olduğuna ilişkin savcılığın yaptığı açıklamadan dolayı bu saldırıyı da kundaklamayı da şiddetle ve nefretle kınadığımızı buradan açıklıkla ifade etmek istiyoruz. Fransa hükümetinden ve yetkililerinden bu kundaklamaya karışan, yapan kişilerin çok hızlı bir şekilde tespiti, yakalanması ve yargıya teslim edilmesini beklediğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Irkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı gibi çağımızı tehlikeye atan ve hepimizi tehdit eden bu hastalıklara karşı hepimizin bir kez daha birlikte hareket etmesi gerektiğini yaşadığımız bu acı hadiseler bize göstermektedir. Umarız ki bundan sonda böylesine acı hadiseler bir daha tekerrür etmesin."

Toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Irak'ın kuzeyindeki gelişmelerle ilgili detaylı bir sunum yaptığını dile getiren Bozdağ, konunun müzakere edildiğini aktardı.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 26. Yasama Dönemi'nin başladığını ve yarın da TBMM Genel Kurulunun yeni yasama yılı çalışmalarına başlayacağını belirten Bozdağ, "Hükümetimizin yeni yasama yılında öncelikleri hususu da ele alındı ve değerlendirildi. Yeni dönemde atılacak adımlar üzerinde özellikle duruldu." dedi.

Bozdağ, özel gündemde değerlendirilmesi gereken bazı hususlar üzerinde de görüşüldüğünü kaydetti.

- MTV düzenlemesi

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bozdağ, Motorlu Taşıtlar Vergisinde artış öngören düzenlemeye ilişkin yeni bir çalışma olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin değerlendirmelerinin bulunduğunu anımsattı.

Farklı kesimlerden de değerlendirmelerin yapıldığını belirten Bozdağ, "Bütün bunlar Bakanlar Kurulumuzda ele alındı. Netice olarak Bakanlar Kurulumuz Motorlu Taşıtlar Vergisinin kanun tasarısında öngörülen rakamdan aşağı bir rakama, makul bir rakama çekilmesi hususunda bir karara vardı. Bu konuda Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal Bey'e görev verdi. Naci Bey bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları bitirdikten sonra konuyu, ne kadar aşağı çekileceğini açıklayacak ve konu Plan Bütçe Komisyonu müzakeresi sırasında yapılan bu iyileştirmeye göre revize edilecektir." diye konuştu.

- Gayrimeşru referandum

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki gayrimeşru referanduma ilişkin Bakanlar Kurulunda bir karar alınıp alınmadığının sorulması ve "Irak ordusunun İran ve Türkiye üzerinden Kuzey Irak'a bir operasyon yapacağı yönünde bir haber vardı. İran ile böyle bir mutabakata varıldı mı? Böyle bir operasyon gerçekleşecek mi?" sorusunun yöneltilmesi üzerine Bozdağ, "Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin aldığı ve uyguladığı referandum gayrimeşru bir referandumdur ve Türkiye bakımından yok hükmündedir. Aynı şekilde uluslararası hukuk ve Irak Anayasası bakımından da herhangi bir geçerliliği yoktur." yanıtını verdi.

Hükümet olarak bunu defalarca ifade ettiklerine işaret eden Bozdağ, "Bundan sonraki süreçle ilgili de nasıl adımlar atılacağı hususunda bildiğiniz gibi önce Milli Güvenlik Kurulunda konu görüşüldü, daha sonra Bakanlar Kurulunda ele alındı ve bütün bunlar takvimlendirildi. Hangi gelişme karşısında hangi adım atılacağı net bir şekilde ortaya kondu. Bunların atılma önceliğini hükümetimiz belirleyecek ve koordinasyon içerisinde, özellikle Irak hükümetiyle işbirliği ve koordinasyon içerisinde bu adımların atılması hususu kararlaştırıldı." dedi.

Bölge ülkesi ve komşu İran ile de süreç içerisinde işbirliğine önem verdiklerini, istişare ettiklerini ve işbirliği içerisinde olduklarını vurgulayan Bozdağ, "Bugüne kadar Milli Güvenlik Kurulu toplantısının öne çekilmesi, tezkerenin gününden önce görüşülmesi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır boyunda tatbikat yapması, Irak ordusuna ait bazı askerlerin bu tatbikata katılması, bazı televizyonların Türksat uydusundan çıkarılması ve Peşmergeye dönük eğitim benzeri bugüne kadar ordumuz tarafından yapılan bazı desteklerin sonlandırılması ve uçuşların sonlandırılması gibi çok ciddi tedbirler alındı, adımlar atıldı." ifadesini kullandı.

Bozdağ, bundan sonra da gerekli adımların atılmaya devam edeceğini belirterek, Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile görüştüğünü anımsattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Ekim'de İran'a gideceğini ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına katılacağına dikkati çeken Bozdağ, şunları kaydetti:

"O toplantının ana gündemi de yine bölgemizdeki gelişmeler, tabii ki Kuzey Irak bölgesinde yaşanan referandum ve sonuçları olacaktır ve Türkiye bu konuda işbirliğine ve koordisyona büyük önem vermektedir. Attığımız her adımı işbirliği içerisinde ve adımların meşruiyetini de gözeterek attığımızı özellikle ifade etmek isterim.

Türk askerinin Kuzey Irak bölgesine veya başka yerlere gireceğine dair birtakım haberler, yorumlar bazı yerlerde yapılıyor ama bunların tamamı yorumdan ve değerlendirmeden ibarettir çünkü bu gibi hususlar davulla zurnayla olmaz. Türkiye aklı selim ile ve sakin bir biçimde hareket edecektir, elindeki imkan ve kabiliyetlerini uluslararası hukuk, komşularla işbirliği ve koordinasyon çerçevesinde kullanacaktır."

- "Bunlara müsamaha göstermemiz mümkün değil"

Hükümetin yaşam tarzlarına dönük her türlü müdahale karşısında hukukun etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayıcı ciddi adımlar attığını vurgulayan Bozdağ, "Hangi yaşam tarzını seçerse seçsin inancından, kanaatinden, düşüncesinden dolayı yaşam tarzına dönük tercihlerine vatandaşlarımızın kim müdahale ederse etsin veya zorla onları başka yaşam şartlarına sevk etmeye çalışırsa çalışsın karşısında güvenlik güçlerimizi, hukukumuzu ve hükümetimizi bulacaktır. Bunların hiçbirine en ufacık müsamaha göstermemiz mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, Türkiye'de yaşayan bütün vatandaşların yaşam tarzlarının anayasa ve hukukun teminatını altında olduğunu söyledi.

Yaşam tarzına müdahaleyi ilk defa suç haline getiren hükümetin AK Parti hükümeti olduğunu vurgulayan Bozdağ, yaşam tarzlarına müdahale eden veya yaşam tarzlarını zorla değiştirmeye teşebbüs eden kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası veren düzenlemenin Türk Ceza Kanunu içinde yürürlükte olduğunu dile getirdi.

Başı örtülü veya başı açık birine ya da farklı yaşam tarzı benimsemiş birine saldırının herkese ve insanlığa yapılmış bir saldırı olduğunu anlatan Bozdağ, bunları kabul etmelerinin, hoşgörmelerinin mümkün olmadığını aktardı. Bozdağ, bu tür insanlıktan nasibini almamış ama kendini bir şey zanneden zavallıların hepsiyle etkin ve kararlı bir şekilde mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, TEOG düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine, Milli Eğitim Bakanlığının yeni yönteme ilişkin konunun uzmanları ve taraflarıyla detaylı bir çalışma yürüttüğünü, bu konunun bugünkü Bakanlar Kurulunun gündeminde yer almadığını ifade etti.

- "Muhatabımız Irak hükümeti"

"Önümüzdeki süreçte, Kuzey Irak'taki gelişmelere ilişkin TBMM bilgilendirilecek mi? Sınır kapılarının kapatılması ve petrol akışının sağlanması noktasında bir gelişme var mı?" sorusu üzerine Bozdağ, gündemdeki önemli konularla ilgili hükümetin zaman zaman TBMM'yi bilgilendirdiğine işaret etti.

Bozdağ, şunları kaydetti:

"Tezkere görüşmeleri sırasında konu üzerinde hükümet adına konuşan bakanımız bir bilgilendirme yaptı. Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız da perşembe günü Sayın Devlet Bahçeli ile görüşecek ve orada da bir bilgilendirme yapılacak. Tabii Meclisin ayrıca bilgilendirilmesi hususunu da hükümetimiz değerlendirecektir.

Diğer konu ise bildiğiniz gibi Türkiye, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gayri meşru referandum kararı ve uygulaması üzerine bir dizi tedbir uygulayacağını açıkladı ama biz şunu da açıkladık. Bu tedbirleri Irak hükümeti ile iş birliği ve koordinasyon içinde uygulayacağız ve İran ile bu noktada istişaremizi ve iş birliğimizi sürdüreceğiz. Uluslararası hukuk ve meşruiyete de önem vereceğiz, aklı selim ile atacağımız adımları atacağız. Bütün bunları yaparken de Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milletinin üstün çıkarını korumayı esas alacağız. Bugüne kadar attığımız bütün adımları devletimizin ve milletimizin üstün yararını gözeterek attık. Somut adımlar attık. Yeni adımlar, aldığımız kararlar çerçevesinde önümüzdeki sürede gerektikçe devreye sokulacaktır. Muhatabımızın Irak hükümeti olduğunu hep ifade ettik ve bundan sonra da Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi yaptığı yanlıştan dönünceye kadar orayla bir ilişki söz konusu değil."

Bozdağ, Irak yönetimi ile iş birliği içinde adımlar atmaya devam edeceklerini aktararak, yeni adımların ne olacağının önümüzdeki günlerde herkes tarafından görüleceğine, bu adımların basın yoluyla duyurulması yerine uygulanarak neticeye etki etmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

"Başta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek olmak üzere birkaç belediye başkanının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından istifasının istendiği gündeme geldi. Bu konu doğru mudur?" sorusu üzerine Bozdağ, bu konuda bilgisinin olmadığını, parti sözcüsünden konuyla ilgili doğru bilgi alınabileceğini belirtti.

Haberin Devamı