Gazete Vatan Logo

HDP'den Adalar sürprizi!

Yerel seçimler yaklaştıkça partilerin adayları da belli oluyor...

Radikal yazarı Oral Çalışlar, HDP'nin Adalar adaylarına köşesinde yer verdi. HDP, Adalar'da bir sürpriz yaparak 12 kadını aday gösterdi.

Anket

Sizce kadın belediye başkanları daha etkili olabilir mi?

Evet
Hayır
Fikrim yok






İşte Oral Çalışlar'ın o yazısı:

30 Mart seçimlerinde de adayların ezici çoğunluğu erkek. Kadınların çabalarına, kadın konusunda duyarlı erkeklerin uğraşlarına rağmen, tablo değişmedi. Erkekler, listelerin tepelerini doldurdu. İstanbul’da; AK Parti’nin, CHP’nin ve MHP’nin adaylarına baktığımız zaman, büyükşehir ve 39 ilçede; her iki partinin de yok denecek kadar az kadın adayı gösterdiklerine tanık oluyoruz.

TÜM MECLİS ADAYLARI KADIN

Bu konuda farklı davranan partiler; Türkiye’nin batı kentlerinde HDP, doğuda ve güneydoğuda BDP. En ilginç örnek, İstanbul’un Adalar ilçesi. HDP’nin, belediye başkan adayı dahil, tüm meclis adayları kadın.

Adayları tek tek incelediğimizde, tablo daha da ilginçleşiyor. 12 adaydan, başkan adayı Kayuş Çalıkman Gavrilof dışında, meclis birisi Ermeni, ikisi Rum, birisi ABD Teksas kökenli, birisi Alevi, üçü ise 68 kuşağından.

Büyükada Çınar Meydanı’ndaki seçim bürosundan seçmenleri selamlayan HDP’li 12 kadın aday, anlamlı bir mesaj veriyorlar: Adalara kadın eli değmeli, belediyeciliği en iyi kadınlar yapar.

İLK GALİP KADINLAR OLDU
Kayuş Çalıkman Gavrilof, 11 kadın arkadaşıyla balkondan seslenirken, şu sözleri dikkat çekiciydi: “Adalar’da seçimin ilk galibi kadınlar oldu.” Profesör Dr. Ayşe Erzan, adaylığını şu sözlerle ifade etti: “Adalar’da inançları, dinleri, dilleri ne olursa olsun ayrımcılığa karşı, sağlık, ulaşım gibi ihtiyaçlara cevap verecek duyarlılığa sahip bir yönetim anlayışını iyiniyetli bir çaba olarak değerlendiriyorum. Listeler hep erkeklerden oluşacak değil ya! Kadınlar neden olmasın? ‘Bakın bu da olabilir’ diyen bir meydan okuma bu.”

Başkan adayı Kayuş Çalıkman iddialı: “Listemiz çok güçlü. Çok iyi bir kadro oluşturduk; akademisyenler, ev kadınları, engelli anneleri var. Adalı olarak sorunları bizzat yaşayıp, hissetmiş insanlar. Kadın duyarlılığı var. Tamamının kadın olması ayrı bir hava yaratıyor tabii. Sonuç net: ‘Kadınlar daha temiz, dürüst ve güvenilirdir.’ Bu algı erkeklerde de böyle.”

Adaylardan 68’li Neşe Erdilek, “Adalar’ın çokkültürlülüğü, kadınların da barışın simgesi olması nedeniyle böyle bir liste hazırlandı” diyor.

Yerel seçimler, kutuplaşmanın ve gerginliğin gölgesinde geçecek, öyle görünüyor. Çatışma havasının öne çıkmasıyla erkekler varlıklarını kabul ettiriyorlar, kadınlar arkada kalıyorlar. Görünen o ki 30 Mart 2014 seçimlerinde de maalesef, erkek egemen listeler nedeniyle kadınlar yerel yönetimlerde temsil edilemeyecekler.

Adalar’da, HDP listesinin tamamının kadınlardan oluşması, erkek egemen siyaset geleneğine karşı desteklenmesi gereken bir siyasi tercihi yansıtıyor. Adalılar bu çokkültürlü, çok renkli kadın listesiyle tüm Türkiye’ye bir mesaj veriyorlar.
Tümünü kadınların oluşturduğu 12 kişilik Adalar HDP Belediye Meclisi listesi tam olarak şu şekilde: Başkan adayı: Kayuş Çalıkman Gavrilof, Belediye Meclisi adayları: Neşe Erdilek, Nermin Çeliktemel, İlkin Yönet, Ekatrini Nikolao, Ayşe Erzen, Esin Pervane, Janet Harmon, İpek Çalışlar, Pervin Saygılısoy, Sue Marshall Akyel, Gülşin Gürkan...

Haberin Devamı