Gazete Vatan Logo

Erken yerel seçimler çıkmaza girdi!

AKP yerel seçimlere tarih belirlemek için...

AK Parti heyeti yerel seçimlerin öne alınması için CHP’ye gitti. CHP’li İnce görüşmeni içeriğini şöyle açıkladı: “AK Parti ’Seçimin tarihini birlikte belirleyelim, seçimin kuralını ben yalnız belirlerim’ diyor.”

AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Mahir Ünal yerel seçimlerin 2013 yılı sonbahar aylarında yapılması önerisi çerçevesinde CHP’yi ziyaret etti. AK Partili heyet CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile görüştü.

Canikli, 1 saat süren görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada önerilerinin net bir tarih içermediğini söyledi ve ”Yerel seçimin 2013 sonbahar aylarında yapılması; yani kış şartlarının ağırlaşmasından önce makul olan tarihte yapılması şeklinde oldu. Herhangi bir net tarih, spesifik tarih kendileriyle paylaşmadık. Onlar bu önerimizi kendi kurullarında görüşeceklerini, değerlendireceklerini, sonucundan bize bilgi vereceklerini ifade ettiler” dedi.

Canikli, ”Öneriniz Kasım ayı mı?” sorusuna, ”Öyle değerlendirebilir. Çünkü Kasım sonlarından itibaren Türkiye’nin belli bölgelerinde, önerinin temel gerekçesi olan ağır kış şartları kendisini hissettirmeye başlıyor. Kış şartlarının ağırlaşmadığı tarihler olarak okumak gerekir. O da esas itibarıyla Kasım...” karşılığını verdi. MHP’ye ne zaman gidecekleri sorusuna, CHP’nin görüşünü bilmeleri gerektiğini belirten Canikli,”CHP’nin görüşlerini aldıktan sonra devam ederiz” karşılığını verdi.

”CHP, Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı’nı şart olarak öne sürdü mü?” sorusu üzerine Canikli, ”Bize bir karar, cevap vermediler. Cevap olmayınca, bir bağlantı söz konusu olmadı. Ama konuyu tartıştık, konuştuk” dedi.

Canikli, ”CHP olmazsa MHP ile yola devam edecek misiniz?” sorusu üzerine ise ”Varsayımlardan hareket etmeyelim ama matematiksel durum eğer çıkabileceği noktasındaysa, o zaman elbette devam ederiz” diye konuştu.

”Şartlar değişti”

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de yaptığı açıklamada, daha önceki görüşmenin 6 Eylül’de yapıldığını, o zaman AK Parti’nin MHP ile imzalayarak kendilerine geldiklerini ve ”27 Ekim” dediklerini belirterek, ”o zaman benim önerim 3 Kasım olmuştu. O zaman AKP bu öneriyi elinin tersiyle itmişti” dedi.

İnce, 6 Eylül’deki görüşmede henüz Büyükşehir Belediyesi Yasa Tasarısı’nın gündemde olmadığın, tasarının 8 Ekim’de gündeme geldiğine işaret ederek; şöyle konuştu:

”AKP’nin tavrı şu; ’Seçimin tarihini birlikte belirleyelim, seçimin kuralını ben yalnız belirlerim’ diyor. Seçimin tarihi için Anayasa değişikliğine ihtiyaç var, ’Sizin desteğinize ihtiyacımız var, gelin bu tarihi değiştirelim’ diyor. Seçimin kuralı nasıl olacak dediğimizde, ’o kanun meselesi, orada sizin desteğinize ihtiyacımız yok’ diyor. Kendilerine bu çelişkilerini ortaya koyduk. ’Siz oyunun tarihini beraber belirleyelim, oyunun kuralını ben belirlerim’ diyorsunuz, bu bir çelişki, ’neden ikisini birlikte değerlendirmiyorsunuz’ diye anlattık. Onların tekliflerini partimizin yetkili organlarında tartışacağız, görüşeceğiz.”

AK Parti’nin somut bir tarih önermediğini belirten İnce, ”Daha önce biz 3 Kasım’ı söyledik. O zaman bunu dikkate almamışlardı. MHP ile anlaşıp ’27 Ekim’ demişlerdi. Ortada Büyükşehir Belediyesi Yasası yoktu. Şimdi hem tarih hem kural değişikliği gündeme geldi. Şartlar değişti o günden bugüne...” dedi.

“Kaçan attan düşşün”

İnce, ”Tasarının geri çekilmesi karşılığında bir evet şartı var mı?” sorusuna şu karşılığı verdi: ”Hayır, burada bir pazarlık yok. Biz bir pazarlığa girmedik. Birlikte değerlendirilmesini söyledik. Kanun bir başka konuyla, Anayasa değişikliği seçimle ilgili değil ki... İkisi de seçimle ilgili. ’Bunları birlikte değerlendirmek gerekir’ dedik. Bundan bir pazarlık sonucu çıkmaz, bir pazarlığa girişmedik. Sakın yanlış anlamayın.”

CHP’ye yönelik ”önce evet dedikleri, sonra Genel Kurul’da destek vermedikleri” eleştirileri yapıldığının hatırlatılması üzerine İnce, ”Anayasa değişiklikleri gizli oylamayla yapılır. Kimin ne oy verdiğini kim biliyor ki böyle bir açıklama yapabiliyorlar? Gizli oylamalar üzerine yorum yapılamaz” görüşünü ifade etti.

Kılıçdaroğlu’na Orhan Baba jesti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sanatçı Orhan Gencebay’ın, eserlerinin 33 sanatçı tarafından seslendirildiği “Orhan Gencebay ile bir ömür” albümünü imzalayarak kendisine gönderdiğini belirterek, “Orhan Gencebay saygın ve değerli bir sanatçıdır. Halkının isyanını, bireyin feryadını hep duyumsamış ve buna müziği ile katkı sunmuştur” dedi. CHP lideri, Twitter hesabından, Orhan Gencebay’ın “Orhan Gencebay ile bir ömür” albümünü imzalayarak kendisine gönderdiğini belirtti ve imzalı albümün fotoğrafını paylaştı. Kılıçdaroğlu Twitter’da şu mesajları yazdı:

- Orhan Gencebay saygın ve değerli bir sanatçıdır. Halkının isyanını, bireyin feryadını hep duyumsamış ve buna müziği ile katkı sunmuştur.

- Orhan Gencebay; birçok insanımızın duygusuna, yoksunluğuna, çaresizliğine ortak olmuş ve bütün bu çabasını müziğine yansıtmıştır.

- Sevgili Orhan Gencebay birbirinden değerli sanatçıların eserlerini seslendirdiği müzik CD’sini imzalayarak göndermiş.

- Bu ince davranışı nedeniyle kendisine teşekkürlerimi, sevgi, saygı ve selamlarımı yoluyor, sanat hayatında başarılar diliyorum.

CD’nin CHP Müzesi’nde “özenle muhafaza edileceği”ni açıklandı.

Haberin Devamı