Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Özbekistan'da en büyük devlet nişanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi sebebiyle Özbekistan’a gitti. Erdoğan, Mevkidaşı Mirziyoyev ile ortak açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Özbekistan'da Yüksek Düzey İmam Buhari Nişanı takdim edildi. Erdoğan devlet nişanı dolayısı ile büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Erdoğan, "Bu nişanı ülkelerimiz arasındaki ezeli ve ebedi kardeşliğin güçlü bir sembolü olarak kabul diyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Özbekistan'da en büyük devlet nişanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 9'uncu Zirvesi çerçevesinde geldiği Özbekistan’ın başkenti Semerkant’ta Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı tevdi edildi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından tevdi edilen nişanın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fıkıh ilminin efendisi aynı şekilde Kütüb-i Sitte’de birinci sırada yer alan Sahih-i Buhari'nin her şeyi İmam Buhari adına özellikle bu kıymetli nişanın tarafıma tevcihinden gerçekten çok çok büyük bir şeref duyuyorum” dedi.



“Bu nişanı ülkelerimiz arasındaki ezeli ve ebedi kardeşliğin güçlü bir sembolü olarak kabul ediyorum”
İmam Buhari’nin fıkıhta ve hadis ilminde zirvede olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletim adına bu nişana layık görülmem vesilesiyle gösterilen teveccühe teşekkür ediyorum. Nişanın Türkiye Cumhurbaşkanı olarak şahsıma tevcihi, karşılıklı saygı, anlayış ve ortak çıkarlar temelinde her alanda gelişen ilişkilerimizin somut bir tezahürüdür. Bu nişanı ülkelerimiz arasındaki ezeli ve ebedi kardeşliğin güçlü bir sembolü olarak kabul ediyorum” dedi.

“Tabii kendisiyle ilk tanıştığım andan itibaren özellikle İmam Buhari'den birçok başlıkları tarafıma naklettiğinde ben hakikaten Şevket Mirziyoyev kardeşime farklı bir muhabbet beslemiştim” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Tabii şimdi İmam Buhari adına bir üniversitenin burada kuruluyor olması gerçekten İslam dünyasına da çok farklı bir mesaj olacaktır. Bugün zaten bir heyet Türkiye'den oğlum da dahil olmak üzere İbni Haldun Üniversitesi'nden arkadaşlar Taşkent'e gelmişler. Orada çalışmalar yapmışlardır. Önce insan anlayışıyla gerçekleştirilen bu reformlarla devlet adamlığını gösteren aziz kardeşim Şevket Mirziyoyev'e ve bu nişan vesilesiyle şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. Türkiye-Özbekistan arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine çıkarılan ilişkilerin daha da ileriye taşınacağına olan inancının tam olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Büyük bir onurla taşıyacağım Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı’nı almaktan duyduğu memnuniyeti tekrar ifade ediyorum ve Şevket Mirziyoyev kardeşimin şahsında tüm Özbek kardeşlerime teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Haberin Devamı




Öğrencilik yıllarında özellikle İmam Buhari'yi Sahih-i Buhari isimli hadis eseriyle tanıdığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir numaralı hadis eseri İmam Buhari'nin eseriydi. Bizim için en önemli kaynak eserdi. Herhangi bir hadis arayacaksak önce İmam Buhari'nin Sahih-i Buhari adlı eserine bakardık. Tabii aynı şekilde ardından yine Sahih-i Müslim vesaire onlar da geliyor idi. Şimdi kardeşim burada böyle bir üniversiteyi kurduğu zaman inanıyorum ki burası çok ciddi bir ilmi merkez ve bir çekim alanı olacaktır. Çok önemli bir adım attı. Tebrik ediyorum. Takdir ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, “Siz aziz kardeşimi ve Türk dostlarımızı bir kez daha kadim Semerkant şehrinde selamlamaktan bahtiyarlık duyuyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Özbek halkının yakın dostu olarak nitelendiren Mirziyoyev, “Sadece Türk dünyasında değil belki tüm Müslüman aleminde çok büyük itibara ve nüfusa sahip olan Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın kardeşim Recep Tayyip Erdoğan zatı devletleri Özbekistan'ın Yüksek Düzey İmam Buhari Nişanı ile ödüllendirildiler” dedi. Söz konusu nişanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmaktan son derece kıvanç duyduğunu ifade eden Mirziyoyev, “İslam aleminde muhaddisler imamı olarak şöhret kazanan İmam Buhari'nin kutsal mukaddes dinimizin gelişmesine ne denli eşsiz katkılarda bulunduklarını hepimiz iyi biliyoruz” dedi. Söz konusu nişanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İslam’ı tanıtma, dünya çapında Müslümanların menfaatlerini koruma, ümmetin birlik ve beraberliğini, refahını sağlama, dini hoşgörüyü tanıtma, gençleri iyi ruhla yetiştirme yolunda yaptığı eşsiz çalışmaları nedeniyle takdim edildiğini aktaran Mirziyoyev, “2017 yılında Birleşmiş Milletler'in genel kurulunun 72’nci oturumunda, dünya insanlarını, İslam dininin insani mahiyetinden özellikle İmam Buhari'nin manevi mirasından istifade etme konusunda bir konuşma yapmıştım. Bu konuşmam bittikten sonra siz aziz kardeşim bana özellikle ilgi gösterdiniz ve içtenlikle beni kutladınız. İmam Buhari'nin muteber adı Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın yüksek kürsüsünde ilk kez seslendirildiğini söylediniz. O sözlerinizi hala güzel izlenimlerle hatırlıyorum” dedi.

Mirziyoyev, “Ulu Ata'mızın rivayet ettiği bir hadisi şerifte 'ameller niyetlere bağlıdır' denilmektedir. Dolayısıyla biz de Özbekistan'da İmam Buhari atamızın mirasını derinlemesine incelemek üzere Semerkant topraklarında bu zatın adını taşıyan uluslararası araştırma merkezi ve hadis bilim okulunu kurduk. Ülkemizde İmam Buhari adlı Taşkent İslam Enstitüsü etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdürmekte. Bu vesileyle mukaddes dinimizi, büyük atalarımızı ve düşünürlerimizin öğretilerini inceleme ve tanıtma konusundaki çabalarımıza desteklerinizden dolayı size özel teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Hepimiz sizi dünya çapında iftihar edilen büyük devlet ve siyaset adamı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan-Türkiye arasındaki dostça ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmesi ve karşılıklı çıkara dayalı projeleri etkin bir şekilde uygulama konusundaki kişisel katkılarını çok iyi bildiğini ve takdir ettiğini aktaran Mirziyoyev, “Hepimiz sizi dünya çapında iftihar edilen büyük devlet ve siyaset adamı, bilge ve kararlı, kendi halkının fedakar ali cenap çocuğu olarak hürmet ediyoruz. Sizin bilge yönetiminiz döneminde dost Türkiye Cumhuriyeti siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve beşeri alanlarda evrensel başarıları elde ediyor olduğu kardeşleriniz olarak bizleri elbette sevindiriyor” dedi. Mirziyoyev, “Kardeş Türk halkının tarihi ve bugünü büyük. Türkiye'nin geleceği de elbette büyük olacak. Çünkü Türkiye’nin böylesi güçlü, böylesi basiretli ve her açıdan bilge salahiyet sahibi ulu önderi lideri var” dedi.

Haberin Devamı