Gazete Vatan Logo

Cumhur İttifakı tamam!

AK Parti-MHPCumhur İttifakı’ adı altında seçime girecek. Aynı sütunda iki partinin de mühür kutucuğu bulunacak. İster bir kutuya ister ikisine birden mühür vurulabilecek

Cumhur İttifakı tamam!

AK Parti ile MHP arasında adı ‘Cumhur İttifakı’ olarak konulan anlaşmayla ilgili yasa düzenlemeleri bugün TBMM’ye sunulacak. Düzenlemede seçim ittifakı, seçim güvenliği ve yerel seçimler ile ilgili maddeler yer alıyor. Buna göre; AK Parti ve MHP, pusulada ittifak partileri olarak görünecek. BBP gibi küçük partiler ise AK Parti ile yapacakları pazarlık sonucunda alacakları kontenjana göre belirlenecek ismi AK Parti listelerinden aday gösterecek. Oy pusulasında ittifakın altında sadece AK Parti ve MHP görünecek. BBP katılırsa, AK Parti listelerinde, anlaştığı sıralarda ve sayıda vekil adayları gösterecek.

Hangi partiye yazılır?

İttifak, partiler tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na bildirilecek. İsteyen partiler yan yana iki sütunda ortak logo ve adla blok olarak ittifak oluşturabilecek, isteyen ise ayrı sütunlarda yer alabilecek. Buna göre her parti bağımsız olarak seçime girmiş gibi davranacak ancak oyları ortak sayılacak.

Seçim ittifakı yapan partilerin bulunduğu sütunlara birden fazla mühür basılırsa, o oy iptal olmayacak. Bugünkü uygulamada parti sütununun dışına taşmayan birden fazla mühür geçerli sayılıyor. Bu uygulamada, tüm ittifak tek sütun sayılacağı için örneğin hem AK Parti, hem de MHP’ye oy verilmiş bile olsa, bu oy geçerli tek oy sayılacak ve ittifaka yazılacak. Ancak, hangi partinin hanesine yazılacağı ise partilerin o oyun kullanıldığı ilde aldıkları oy oranlarına göre, kararsız seçmenin dağıtılma yönteminde olduğu gibi paylaştırılacak.

Haberin Devamı

Baraj kolaylığı

Seçime ittifakla giren veya tek başına giren partiler için baraj yüzde 10 olacak. Baraj için ittifakın toplam oyu dikkate alınacak, partiler için tek tek baraj hesabı yapılmayacak. Yüzde 3’lük Hazine yardımı konusunda değişikliğe gidilmeyecek.

Erdoğan: Üç olmaz diye bir şey yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, MHP ile varılan ittifakın adı için “Cumhur İttifakı diyebilirsiniz” ifadesini kullandı. Erdoğan şöyle konuştu: İttifak çalışmasında başkanlarımız konuyla ilgili açıklamayı yapacaklar. Artık bu bitmiştir. Genel başkanlar olarak bu konuda mutabık kaldık. Detaylar hakkında da bu üçlü grup arkadaşlarımız kamuoyunu bilgilendirecekler. Mutabık kaldığımız Cumhur İttifakı. Şu andaki görüntü iki partili gibi görünüyor. Ama bu üç olamaz diye bir şey yok.

Haberin Devamı