Gazete Vatan Logo

CHP'de kadın aday krizi!

CHP Konak İlçe Başkanlığı’na atanan Nilüfer Akyüz ilk toplantısında Konak Belediye Başkan adayı Sema Pekdaş’a, üzerinde "Konak Belediye Başkanı’ yazan isimlik hediye etti. CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, kadın belediye başkan aday sayısının yüzde 200 arttığını savununca parti meclisi üyesi Berrin Dilekçi, "Kadınlar ayaklar altına alındı" diyerek, tepki gösterdi.

CHP Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, belediye meclis üyesi aday listesine oğlunu, ortağını ve eski dünürünü yazmasına örgütün gösterdiği tepki nedeniyle Genel Merkez tarafından görevden alınmıştı. Karamustafaoğlu’nun yerine Nilüfer Akyüz atandı. Akyüz’ün düzenlediği basın toplantısına CHP İzmir milletvekilleri Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, Oğuz Oyan, Parti Meclisi üyeleri Nazik Işık, Berrin Dilekçi, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ile çok sayıda partili katıldı.

"KADIN ADAY SAYISI YÜZDE 200 ARTTI"

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İzmir’de Selçuk, Balçova, Bornova ve Karaburun’un ardından Konak’ta ta kadın ilçe başkanı atandığını belirterek, belediye meclis üyesi aday listesinde birçok ilçede yüzde 33 kadın kotasına uyulduğunu öne sürdü. Engin, şöyle konuştu:

"Metropolde kadın kotasına uyuldu, kırsalda yeterli başvuru olmadığı için uyulamadı. Kıyaslanmayacak artış var. Umarım bir gün cinsiyet kotası erkekler için uygulanacak aşamaya gelir. Yerel seçimlere giderken en büyük gücümüz kadınlar. Adaylık rekabetinde unuttuğumuz ihmal ettiğimiz kadınlar var. Onlardan özür diliyorum emek veren kadınlara daha fazla yer ayırmamız gerekiyordu. ’Niye böyle oldu’yu tartışmak yerine sistemi tartışalım. Aynı şeyi deneyerek farklı sonuç elde etmek ahmakların işidir. Yöntem aynıydı farklı sonuç çıkması beklenemezdi. Adaletsizlik duygusuna kapıldığına inananlar, yöntemi tartışmalı. 30 ilçenin 15’inde belediye başkan adayları değişti. Geçen seçimde kadın belediye başkan adayımız hiç yok. Bu seçimde Urla ve Konak’ta kadın aday gösterdik. Yüzde 200 artış oldu."

"KADIN AYAKLAR ALTINA ALINDI"

CHP Parti Meclisi Üyesi Berrin Dilekçi, Engin’in yüzde 200 artış sözüne sinirlenerek, "Bunu söyleyerek komik duruma düşmeyin bari" dedi. Dilekçi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mutsuzum. Bu partiye yıllardır emek veren, erkeklerin seçim kazanması için mücadele eden kadınlar yine liste dışı kaldı. Resmi kota uygulanmadı. Ben uygulanması için çaba gösterdim ama buna rağmen yine özür diliyorum. Konak’ta belediye meclis üyesi aday listesine yazılan beş kadınla övünülüyor. En az 10 kadın olmalıydı. Kadın kadın deyip de kadın ayaklar altına alınmasından dolayı son derece üzgünüm. Laflar sözler tükendi, eylem zamanı. 25 yıldır kadın hakları için mücadele veriyorum, ancak partide bu konuma gelebildim. Çok kırgınız."

"BOĞAZINA KADAR YOLSUZLUK"

CHP Konak İlçe Başkanı Nilüfer Akyüz, örgütün partiye kadın duyarlılığına, şefkatine, vefasına, çalışkanlığına, üretkenliğine teslim ettiğini belirterek, "Bu seçim Atatürk ilke ve devrimleri yolunda ilerleyen CHP ile Atatürk cumhuriyetini içine sindiremeyen, yok etmeye çalışan, bir de boğazına kadar yolsuzluğa batmışlar arasında yapılacak" dedi.

CHP Konak Belediye Başkan Adayı Sema Pekdaş "Kadına yönelik şiddeti artıran bir hükümet var. Kadınlar ölüyor, yaralanıyor. AKP’ye dur deme zamanı geldi. Kol kola girmek gerek. CHP’nin hükümet alternatifi olarak var olduğunu göstermemiz gerekiyor. Güzel günler çok yakındır" dedi.

PAKETTEN BAŞKAN ÇIKTI

İlçe Başkanı Akyüz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Pekdaş’a hediye sundu. Paketi açan Pekdaş üzerinde "Konak Belediye Başkanı’ yazan isimliği ve kalemliği görünce "Çok güzel, beni onurlandıran ve duygulandıran bir hediye oldu" dedi. Yanında oturan İl Başkanı Engin de "Koltuğunuz hayırlı olsun, rahat oturun" dedi.

Haberin Devamı