Gazete Vatan Logo

Bakan Çavuşoğlu'ndan flaş Mescid-i Aksa açıklaması!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsrail ziyareti öncesinde Filistin'e gitti. Bakan Çavuşoğlu Ramallah’ta Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan flaş Mescid-i Aksa açıklaması!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 'Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması şarttır' dedi Çavuşoğlu, 'İsrailli mevkidaşımla Filistin sorununu da konuşacağız. İsrail ile normalleşme sürecimiz sürüyor. Ancak Filistin vizyonumuzda bir değişiklik yoktur' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Filistin Dışişleri Bakanları başkanlığında tesis edilmiş Ortak Komite'nin ikinci toplantısına başkanlık etmek üzere Filistin'e gitti.

Ziyareti kapsamında Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile bir araya gelen Bakan Çavuşoğlu düzenlenen basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu...

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamasından satır başları şu şekilde:

-Sevgili kardeşim Riyad el-Maliki'ye teşekkürler. Pençe Kilit operasyonunda 3 askerimiz şehit oldu, 4 askerimiz yaralı. Ülkemiz için canını veren tüm askerlerimize minnet borçluyuz. Buradan şehitlerimizin ailelerine başsağlığı diliyorum.

Haberin Devamı

-Sizin de dediğiniz gibi ülkelerimiz arasında çok özel bir ilişki var. En son Antalya'da sizi ağırlamaktan büyük mutluluk duymuştuk Bugün ortak komitenin 2. toplantısını gerçekleştirdik. İlk toplantıyı 4 sene önce gerçekleştirmiştik. Bir 4 sene daha beklememe konusunda kararlaştık. önümüzdeki sene kendilerini Türkiye'ye davet ettim.

-Az önce 10 belgeyi imzaladık. Bu sözleşmeler ilişkilerimizi daha iyi noktalara taşıyacak. Türkiye Filistin'in 2. ticaret ortağı. Ticaret hacmimizi 2 milyar dolara çıkarabileceğimizi konuştuk. Her iki tarafta bu konuda kendine güveniyor. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bugün Filistin'in ekonomik altyapısının güçlendirilmesi için yaptığımız anlaşmalar Filistinli kardeşlerimizin refahını artıracaktır.

-Eğitim alanında işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Marif vakfımız Filistin eğitimine destek verecek bugünkü anlaşmalarla. Filistinli gençlerin Türkiye üniversitelere ilgi göstermesinden memnuniyet duyuyoruz. Filistinli gençler Türkiye'deki burslardan en fazla yararlanan kardeşlerimiz.

Haberin Devamı

-Türkiye'nin Filistin davasına verdiği önem herkes tarafından bilinmektedir. Bu Türkiye'de tüm kesimlerin önem verdiği bir hassasiyettir. Bu partiler üstü bir meseledir. Bağımsız ve egemen bir devlete sahip olmayı amaçlayan kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

-2 devletli çözüm vizyonunu daha da diri tutmamız gerek . Filistin'deki çatışmalar ve işgal kararı gibi tek taraflı adımlar barış zeminine zarar veriyor. 2 devletli çözüm vizyonundan kimse uzaklaşmamalı. Filistin sorunu ancak bu şekilde çözülür. Biz de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

-İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'da yaşanan çatışmalar tüm Müslümanları yaralıyor. Buranın korunması tüm Müslümanlar için önemlidir. Biz bu yöndeki gayretlerimizi sürdüreceğiz. Yarın İsrail'i ziyaret edeceğiz. İsrailli mevkidaşımla Filistin sorununu da konuşacağız. İsrail ile normalleşme sürecimiz sürüyor. Ancak Filistin vizyonumuzda bir değişiklik yoktur.

-Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması şarttır.

Haberin Devamı

-Bugün bölgesel konuları da ele aldık. İki bakanlık arasında daha yakın istişare olmasına karar kıldık. Bugün akşam Devlet Başkanı tarafından kabul edileceğim. Bunun için de ayrıca mutluyum.

'BU ZİYARET FİLİSTİN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, 'Sayın Çavuşoğlu'na ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu ziyaret Filistin için çok önemli. Kendisi birçok temsilci ile buraya geldi. Türkiye-Filistin ortak komitesinin ikinci toplantısını gerçekleştirdik. Öncesinde bakanlar olarak bir araya geldik ve genel durumu değerlendirdik' dedi.

Filistinli bakan, 'Kendileri çok dikkatli bir şekilde bizi dinledi. Topraklarımızdaki durumu kendisine anlattım. İşgal güçleri her gün suçlar işlemektedir. İkili ilişkilerimizi ele aldık. Yine aynı şekilde Türkiye tarafı özellikle bütün ele aldığımız konularda iyimser olduğunu belirtti. Türkiye ile ilişkilerimiz ayrıcalıklıdır, güçlüdür, çok uzun yıllardır devam etmektedir. İki Cumhurbaşkanı arasındaki ilişkiler çok iyi düzeyde' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'Çok asil ve güçlü bir zemin üzerinden hareket ediyoruz' diyen el-Maliki sözlerine şöyle devam etti;

'Bu ilişkilerimizi derinleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sadece siyaset değil diğer alanlarda da bunu yapmaya çalışıyoruz. Çok iyi bir koordinasyon var. Halk arasında büyük bir katılım var. Herkes bu ilişkileri en üst seviyeye çıkarmak için çaba gösteriyor. Sayın kardeşim Filistin halkının istekleri ile birliktedir. Türkiye bize hep destek sağlamaktadır, halkımızın mücadelemizi desteklemektedir. Kudüs çok önemli, Aksa çok önemli. Oralara yapılan saldırılar ve İsrail'in saldırılarını konuştuk.'

'İşgalciler ırksal ayrım uygulamaktadır' diyen el-Maliki, 'Durumumuzu daha da güçlendirmek için, bizim bağımsızlığımız için sizin destekleriniz çok önemli. Az önce 9 anlaşma imzaladık. Bu ilişkilerimizi daha güçlü hale getirecektir. Ortak komitenin önümüzdeki yıl da toplanmasını kararlaştırdık. Tüm bakanlık ve kurumlarımız önemli görüşmeler yaptılar. Bize rapor sundular. Bunların ne kadar önemli olduğunu vurguladık ve devamını istedik. Komite toplantımız çok çok başarılıydı. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Filistinli bakan, 'Bu ziyaret tarihi bir ziyarettir. İki ülke arasındaki bağın bir göstergesidir' dedi.

YARIN DA İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK

Bakan Çavuşoğlu yarın da İsrail'i ziyaret ederek İsrail Dışişleri Bakanı ve Alternatif Başbakan Yair Lapid'le ikili ve heyetler arası görüşmeler yapacak.

Görüşmelerde Türkiye ile İsrail arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular hakkında da görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.

İSRAİL'E 15 YIL SONRA İLK ZİYARET

Bakan Çavuşoğlu'nun yarın İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’le ikili ve heyetlerarası görüşmeler yapması, bu çerçevede İsrail ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor. Söz konusu ziyaret, Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye'den İsrail'e 15 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret olacak.