Gazete Vatan Logo

29 Ekim resepsiyonunda ilkler yaşanacak!

“İlk”lerin resepsiyonunda gözler eşlerde olacak

Siyasetteki tablo Çankaya Köşk’ündeki 29 Ekim resepsiyonuna da yansıyacak. Kılıçdaroğlu resepsiyona katılmayacak, Bahçeli’nin programı henüz kesinleşmedi, BDP eşbaşkanları muhtemelen Köşk’e gidecek. Gözler Hayrünnisa Gül, Emine Erdoğan ve komutan eşlerinde olacak

Yerel seçimler, 18 yaşa seçilme hakkı ve Büyükşehir Belediyeleri hakkındaki kanun dolayısıyla son dönemde araları iyice gerilen ana muhalefet ile iktidar partisi ve liderleri arasındaki bu tablo, Çankaya Köşkü’ndeki davete de yansıyacak. Zira CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Ekim akşamı, Çankaya Köşkü’ndeki resepsiyona katılmayacak. Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediyesi’nin her yıl düzenlediği Bağdat Caddesi’ndeki Cumhuriyet Yürüyüşü’nde hazır bulunacak. Bu yıl “Barış” mesajının verileceği Bağdat Caddesi’nde saat 19:00’da başlayacak yürüyüşe katılacak Kılıçdaroğlu’nun, yürüyüşün ardından Caddebostan Sahili’nde yapılacak Zülfü Livaneli konserini de izlemesi bekleniyor. CHP’den bir ismin, genel başkanı temsilen Köşk’e gitmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun yine bu yıl Çankaya Köşkü’nde yapılacak tebrikleri kabul törenine katılması bekleniyor. Kılıçdaroğlu, 2010 yılında Köşk’te verilen 29 Ekim resepsiyonuna da “Halkla birlikte olacağım” diyerek katılmamıştı.

Son dönemde bazı konularda AK Parti’ye destek veren MHP’nin lideri Devlet Bahçeli’nin ise henüz 29 Ekim programı netleşmedi. Ancak Bahçeli’nin büyük ihtimalle Köşk’teki resepsiyona gideceği belirtiliyor.

Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli en son Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev onuruna Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 12 Ekim’de Çankaya Köşkü’nde verdiği yemekte biraraya gelmiş, uzun bir aradan sonra ilk kez aynı masa etrafında buluşmuşlardı.

Başta Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel olmak üzere Kuvvet Komutanları ile ilk kez bir davette biraraya gelmeleri mümkün olacak BDP EşBaşkanlarının da 29 Ekim’de Köşk’te bulunmalarına kesin gözüyle bakılıyor.

Mekke’den 29 Ekim’de dönüyor

Başbakan ve komutanların eşler ile katılacağı yönündeki beklentiler gerçekleşirse, 29 Ekim resepsiyonu, devletin zirvesini ilk kez eşleriyle birlikte aynı resepsiyonda biraraya getirecek. Bu konuda akıllardaki soru ise Emine Erdoğan ile komutan eşlerinin resepsiyona katılıp katılmayacağı. Başbakan, eşi ile birlikte en son TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in verdiği davete katılmıştı. Bu yıl 23 Nisan’da Çiçek ilk kez eşli davetiyeler gönderdiği bir resepsiyon vermiş, Erdoğan, ilk kez bir resepsiyona eşi Emine Erdoğan ile birlikte katılmıştı.

Bu yıl Çankaya Köşkü’nün içindeki konutunda Erdoğan çiftine iftar yemeği vererek bir “ilk” gerçekleştiren Org. Özel’in, Köşk’teki resepsiyona eşi ile katılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bugüne kadar Çankaya Köşkü’ndeki 29 Ekim resepsiyonuna katılmayan Emine Erdoğan’ın bu kez katılıp katılmayacağı, merak konusu oldu.

Hayrünnisa Gül’ün, hac ibadeti için gittiği Mekke’den 29 Ekim’de dönerek, resepsiyona evsahipliği yapması bekleniyor.

Son resepsiyona komutanlar katılmadı

Cumhurbaşkanı Gül, Köşk’e çıktığı 2007 yılından beri eşi Hayrünnisa Gül ile askerleri karşı karşıya getirmemek için ‘Gündüz resepsiyonu’ düzenliyordu. 29 Ekim’lerde önce kutlamaları kabul eden Gül, ardından öğle saatlerinde A tipi protokol için ‘eşsiz’ resepsiyon vermeye başladı. Akşam saatlerinde düzenlenen ikinci resepsiyonda ise Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte medya, iş dünyası, sivil toplum örgütleri ve devlet sanatçılarını ağırlıyordu. Ancak Gül, bu geleneği iki yıl önce bozarak, eşi Hayrünnisa Gül’le birlikte akşam tek resepsiyon düzenledi. Gül’ün iki yıl önce Köşk’te davetlileri eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte karşıladığı Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu’na, türban hassasiyeti gerekçesiyle komutanlar katılmamıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yalnız katıldığı resepsiyona bazı bakanlar eşli gelmişti. Resepsiyonda, muhalefet kanadından ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP’den dönemin İstanbul Milletvekili Ahmet Tan ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli hazır bulunmuştu.

Geçtiğimiz yıl ise şehitler ve Van depremi nedeniyle resepsiyon yapılmamıştı.

Alternatif kutlama

29 Ekim’de Ankara’da 1. Meclis binası önünde “alternatif kutlama” yapılacak. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin organize ettiği, 27 demokratik kitle örgütünün destek verdiği Cumhuriyet kutlamaları çerçevesinde Ulus’taki 1. Meclis önünde gerçekleştirilecek “Büyük Cumhuriyet Buluşması”na vatandaşlar da davetli. Aralarında Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ile Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın da bulunduğu CHP yöneticileri de 29 Ekim günü bu kutlamaya katılacaklar. “Cumhuriyet kutlamalarının AKP Hükümetince yasaklanmaya çalışıldığını” belirten Tarhan, “Ben o gün Ulus’ta olacağım. 29 Ekim günü 1. Meclis’in önündeki ‘Büyük Cumhuriyet Buluşmasına’ katılacağım. Cumhuriyete sahip çıkan herkesi bu buluşmaya çağırıyorum” dedi. Buluşmaya destek veren örgütlerden bazıları şunlar: ADD, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, Seğmenler Kulübü, Cumhuriyet Kadınları Derneği, ÇYDD, TOBAV, Dil Derneği, Engelliler Federasyonu, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği.

Haberin Devamı