Gazete Vatan Logo

2010 projesi "İkibin of" olmuştur

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından projelerin fahiş bedellerle hayata geçirildiğini belirterek, "Akaryakıt harcamalarından ve bütçeden aktarılan rakamlarla 1 milyar 300 milyon TL'lik bütçeye ulaşan 2010 Ajansı arpalığa dönüşmüştür. 2010 projesi, "İKİBİN OF" projesi haline gelmiştir" dedi.

ŞEHZADE MEHMET'İN SÜNNET TÖRENİNE 11,7 MİLYON

Soysal, 3. Murat'ın oğlu Şehzade Mehmet'in 52 gün süren sünnet töreninin canlandırılacağı projeler için 11,7 milyon TL'lik, Avrupa Gençlik Parlamentosu projesine 928 bin TL'lik, Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği projesine 953 bin TL'lik bütçelerini de fahiş bütçelerle hazırlanan projelere örnek gösterdi. Soysal, Beyoğlu Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Altın Eller" projesinin 3 milyon 525 bin TL'lik bütçesinin de 2010 Ajansı tarafından karşılandığını söyledi.CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında İl Başkanı Gürsel Tekin'le yaptığı basın toplantısına Soysal, Avrupa'yı İstanbul'la buluşturacak olması nedeniyle Avrupa Kültür Başkenti projesini önemsediklerini söyledi.Soysal, "Bu İstanbul için bir fırsattır ve bu ünvan bu kentin hakkıdır. Ancak Kültür Başkenti gibi tarihi bir fırsat için kurulan 2010 Ajansı farklı amaçlara yönelmiş ve adeta arpalığa dönüşmüştür. Vatandaşımızın satın aldığı her litre benzinden 1 kuruş, her litre motorinden de 1,5 Kuruş bu ajansa aktarılmaktadır. Ortaya çıkan bütçeyle 2010 yılı boyunca memurlara her ay 80 TL'lik kriz tazminatı ya da yıllık 1000 TL'lik alışveriş çeki yardımı yapılabilir, lojmandan yararlanamayan memurlara kira yardımı yapılabilirdi" dedi.2010 ajansına sunulan fahiş bütçeli projeler nedeniyle ajans bütçesinin çarçur edildiğini öne süren Soysal, abartılı bütçelerle gerçekleştirilen projelere şu örnekleri verdi:

MÜZE GEZME TEKNİKLERİNE 2 MİLYON TL

İstanbul Rehberler Odası adına Şerif Yenen tarafından 2010 Ajansı'na sunulan "Çocuk-Müze-Öğretmen" projesinin içeriğinden bahseden Soysal, "Bu projeye göre ilk ve ortaöğretimdeki öğretmen ve öğrencilerin müze gezilerinden yararlanmasını sağlayacak yöntemlerin öğrenmeleri hedefleniyor. Müze gezme tekniklerinin 4 gün boyunca teorik olarak öğretilmesi ve 1 günlük uygulamalı gezi eğitimi karşılığında ajanstan teklif edilen bütçe 626 bin 636 TL. Proje ilk bakışta çok yararlı bir konu gibi görünse de bütçesi görüldüğünde insan neye uğradığını şaşırıyor. Bize göre teklifi veren kişinin talep ettiği rakam bile çokken 2010 Ajansı yetkilileri, proje bütçesini 2 milyon 132 bin 772 TL'ye yükseltmesi ise kelimelerle anlatılabilecek bir durum değil. Yani proje sahibi 'Ben bu işi 626 bin TL'ye yaparım' diyor. Ajans ise 'Yok sen 2 milyon TL'ye yap diyor. Aldığı yönetim kurulu kararıyla proje sahibine projeyi ve bütçeyi revize et diyor. Herhangi bir sponsor tarafından ücretsiz olarak bile sağlanabilecek olan bu proje hesap verilebilirlik ölçüsünde değildir" diye konuştu.

ÇAKMA FESTİVALE 4 MİLYON TL

St. Petersburg Balesi ve Rusya Devlet Senfoni Orkestrası'nın konser vereceği duyurulmasına rağmen alakasız bir grubun sahne alması skandalının yaşandığı Boğaziçi Festivali'ni de örnekleri arasına alan Soysal, "Projenin 3 milyon 963 bin TL'lik kısmı İBB kuruluşu olan İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Ticaret A.Ş tarafından ajanstan talep edilmiştir. Üstelik bu bütçenin 907 bin TL'lik pano ve Açık Hava Tiyatrosu kiralama giderleri İBB, Aya İrini ve Topkapı Sarayı kiralama bedelleri Kültür Bakanlığı, semah gösterisi ve Zülfü Livaneli konseri Beşiktaş Kültür Merkezi tarafından zaten üstlenilmiştir. Tüm bu önemli kalemler sponsorlarla karşılanabiliyorken, 2010 Ajansı neden bu projeyi ihalesiz olarak ASIA Organizasyon şirketine vermiştir? Yoksa şirketin sahibi olan Nesibe Meriç'in AKP'nin basın danışmanı olmasının etkisi var mıdır? Kaldı ki bu festivalde duyurulan uluslararası grupların yerine çakma gruplar sahne almıştır" diye konuştu.Soysal ayrıca 3. Murat'ın oğlu Şehzade Mehmet'in 52 gün süren sünnet töreninin canlandırılacağı projeler için 11,7 milyon TL'lik, Avrupa Gençlik Parlamentosu projesine 928 bin TL'lik, Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği projesine 953 bin TL'lik bütçelerini de fahiş bütçelerle hazırlanan projelere örnek verdi.

RAMAZAN ŞENLİKLERİNİN PARASI BİLE 2010'DAN

Beyoğlu Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Altın Eller" projesinin 3 milyon 525 bin TL'lik bütçesinin de 2010 Ajansı tarafından karşılandığını belirten Soysal, "Beyoğlu Belediyesi, bu yıl ki düzenlediği Ramazan Şenlikleri'nin parasını da 2010 Ajansı'ndan almıştır. Ben burada kamu vicdanının sesi olarak soruyorum. Önümüzdeki süreçte Rami Kışlası, Ayazağa, ve Atatürk Kültür Merkezi'yle ilgili olarak açıklayacağımız başka dosyalarla İstanbul'a nasıl ihanet edildiğini gözler önüne sereceğiz. Bunlar sadece buzdağının görünen yüzü" diye konuştu. Soysal, 2010 yasası mecliste görüşülürken Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın "Denetim dışı, kamunun parası kontrol edilemeyecek, kamunun parası çarçur edilecek, diye somut bir örmek çıkartırsanız, burada hep beraber mücadele edelim" sözünü hatırlatarak, "Şimdi sayın Kültür Bakanını sözünün arkasında durmaya çağırıyorum" dedi.

Haberin Devamı