Gazete Vatan Logo
MalatyaMalatya Elazığ yolunda fark etti: Binlerce yıldır aranıyordu! Arkeologlar çukur da gördü

Malatya Elazığ yolunda fark etti: Binlerce yıldır aranıyordu! Arkeologlar çukur da gördü

Malatya Elazığ yolunda fark etti: Binlerce yıldır aranıyordu! Arkeologlar çukur da gördü

Battalgazi ilçesinde yer alan 15 metre yüksekliğindeki yapı, Elazığ istikametinde arkoeologlar tarafından fark edildi. Bölgenin tarihine ışık tutacak höyükte bir de çukur dikkati çekti. Tarih meraklılarını sevindiren keşif sonrası uyarılar da geldi.

Haberin Devamı

Malatya-Elazığ karayolu istikametinde yer alan höyük ve Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 100 metre uzunluğa ve kuzey yönünde 15 metre yüksekliğe sahip höyük, arkeologlar için önemli bir alan olarak öne çıkıyor.

Yapılan yüzey incelemelerinde Biretepe Höyüğü’nde Erken Tunç Dönemi’ne ait yoğun seramik buluntular tespit edildi. Bu buluntular, bölgenin binlerce yıl önce yerleşim alanı olarak kullanıldığını gösteriyor. Höyüğün yol tarafındaki yüzeyi günümüzde tarla olarak kullanılıyor.

Malatya Elazığ yolunda fark etti: Binlerce yıldır aranıyordu Arkeologlar çukur da gördü

ÇUKUR DİKKATİ ÇEKTİ!

Höyüğün batı tarafında yapılan gözlemlerde, etekten höyüğün iç noktasına doğru derin bir kaçak kazı çukuru açıldığı belirlendi. Kazının muhtemelen höyükteki bir yapının boşluğuna ulaşmayı hedeflediği düşünülüyor. Arkeologlar, bölgedeki kaçak kazı faaliyetlerinin höyüğün tarihi değerine zarar verebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Malatya Elazığ yolunda fark etti: Binlerce yıldır aranıyordu Arkeologlar çukur da gördü

Biretepe Höyüğü, Malatya’nın zengin kültürel mirası arasında önemli bir yere sahip. Höyük, hem yerel halkın hem de bilim insanlarının geçmiş uygarlıkları anlaması açısından büyük önem taşıyor. Yetkililer, bölgenin korunması ve kazı çalışmalarının kontrollü şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguluyor.

kaynak:yenimalatya.com