Gazete Vatan Logo
Şampiy10 TFF VAR kayıtlarını açıklayacak mı? VAR kayıtları nedir, kimin elinde?

TFF VAR kayıtlarını açıklayacak mı? VAR kayıtları nedir, kimin elinde?

TFF Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, FIFA, UEFA İlişkileri ve Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Eröğüt, TFF'nin hayata geçirmeye hazırlandığı 3 önemli proje hakkında bilgi verdi. TFF, İspanya LaLiga'daki gibi maçların tamamlanmasının ardından VAR konuşmalarını yayınlamayı hedefliyor. Peki, TFF VAR kayıtlarını açıklayacak mı? VAR kayıtları nedir, kimin elinde?

TFF VAR kayıtlarını açıklayacak mı? VAR kayıtları nedir, kimin elinde?

TFF VAR kayıtlarını mı açıklayacak? Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), futbol maçlarında hakem kararlarının şeffaflığını artırmak amacıyla önemli bir adım attı. Federasyon, VAR (Video Yardımcı Hakem) kayıtlarını kamuoyu ile paylaşma kararı aldı. Peki, VAR kayıtları nedir, kimin elinde?

TFF VAR kayıtlarını açıklayacak mı?

Türkiye Futbol Federasyonu, hakem kararlarını şeffaflaştırmak için VAR kayıtlarını açıklama kararı aldı; yabancı gözlemcilerin hakem değerlendirmelerindeki etkisi artırılacak, e-bilet sistemine yeni düzenlemeler getirilecek.

VAR kayıtları nedir?

VAR sistemi, futbol oyununda hakem tarafından görülen veya görülmeyen pozisyonların, kamera kayıtlarıyla anlık olarak incelenmesidir. Açılımı Video Assistant Referee olarak bilinmektedir. Maç sırasında saha dışında bulunan bir odada birçok ekran ve farklı açılardan kayıt yapan kameralar, bu kameralardan maçı takip eden hakemler bulunmaktadır. 

VAR sistemi neleri kapsıyor?

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Türkiye’de yeni sezonda uygulamaya geçirilen Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemiyle ilgili yayınladığı tanıtım broşüründe yer alan bilgilere göre "VAR" sistemi sadece aşağıdaki olayları inceleyebilir;

Haberin Devamı

Goller: Golden önce golün geçersiz olması için bir ihlalin olup olmadığını bildirmek.

Penaltı/penaltı değil kararları: Verilen veya verilmeyen bir penaltı kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek.

Yanlış oyuncuya kart verilmesi: Hakemin ihlal yapan takımdan yanlış oyuncuya ihtar veya ihraç vermesi durumunu veya hangi oyuncunun cezalandırılması gerektiğini bildirmek.

Direkt kırmızı kartlar: (2. ihtarlar hariç) Verilen veya verilmeyen bir ihraç kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek.

VAR hakemleri kaç kişi?

Müsabaka boyunca VAR sisteminin başında 2 adet hakem bulunuyor. Sürekli maçın ana hakemiyle temas halinde olan VAR hakemleri pozisyonlar yaşandıkça arka planda kontrolü sağlıyor ve gerektiği zaman hakemle iletişime geçiyor.