Gazete Vatan Logo
Futbol 'O borç ödendi!'

'O borç ödendi!'

Fenerbahçe cephesinden UEFA'nın kararı ile ilgili açıklama geldi

'O borç ödendi!'

UEFA'nın Finansal Fair Play kapsamında Fenerbahçe ve Eskişehirspor hakkında açtığı soruşturmanın detayları konuşulmaya devam ediyor. 23 Avrupa Kulübü hakkında açılan soruşturma sonucu UEFA bu kulüplerin Avrupa Kupaları gelirlerini geçici olarak dondurmuştu.

UEFA, mali tablonun düzeltilmesi için Fenerbahçe'ye 30 Eylül'e kadar süre verdi ancak sarı-lacivertli kulübün soruşturmaya konu olan borcu ödediği ortaya çıktı. Fenerbahçe Kulübü, KAP'a yaptığı açıklamada da sarı-lacivertli takımda bir dönem forma giymiş futbolcuya 383 bin 407 euro borcun olduğunu ve bu borcun ödendiği ancak bu belgenin UEFA'ya ulaştırılamadığını duyurdu.

Yapılan açıklamada; " Bugün UEFA resmi sitesinde yayınlanan, kulübümüzün de adının geçtiği rutin değerlendirmelere dair haberde, 23 kulübün ödül paralarının bekletildiği (Prize money for 23 clubs withheld) belirtilmektedir. Takımımızın eski oyuncularından biriyle ilgili borç-alacak müzakerelerinin sürmesi nedeniyle ortaya çıkan bu duruma dair bilgilendirme, 383.407,- Euro'luk alacağın ödendiğini tevsik eden belgenin UEFA'ya ulaştırılmasıyla yapılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası Futbol Federasyonlar Birliği (UEFA) tarafından aralarında F.Bahçe ve Eskişehirspor'un da bulunduğu 23 kulübün Finansal Fair Play kapsamında soruşturmaya dahil edilmesini ne anlama geliyor?

- Öncelikle şunu söyleyelim; bu şu anda kamuoyunun bazı kesimlerince aksettirildiği gibi vahim bir durum değil. Bu olay her iki kulübün 15 Temmuz tarihinde UEFA kulüp lisans departmanlığına verdikleri 30 haziran 2012 tarihli mali blanço raporundan kaynaklanan bir durum. Kaldı ki Fenerbahçe'nin an itibariyle finansal fair play'i tehdit edecek herhangi bir durumu da bulunmuyor. Sarı-lacivertli kulüp, finansal fair-play kurallarını tehdit eden borçlarını ödeyerek; 'ödendi' belgesini de UEFA'ya ulaştıracak.

Sistem nasıl işliyor ?

Bundan iki sene önceye kadar UEFA kulüp lisans sistemi farklı işliyordu. Senede sadece bir kez rapor veriliyordu. Ama son iki senedir kulüpler her ne kadar o yılın mart ayında kulüp lisans almaya hak kazansalarda UEFA o kulüplerden 30 Haziran ve 30 Eylül tarihleri itibariyle kendisine mali durum raporu vermesini emrediyor.

Kulüpler 30 Haziran tarihli UEFA'ya sundukları mali durum raporunda geçmiş borcu dahi olsa o kulübün o yıl avrupa kupalarına katılması için verdiği lisansını elinden almıyor. Tıpkı bugün F.Bahçe ve Eskişehirspor konusunda olduğu gibi. Bu kulüplere 30 Haziran tarihli raporlarında gözüken gecikmiş gördüğü borçları 30 Eylül'e kadar ödemesini istiyor.

Bunu söylerken de ödemeyi o tarihi beklemeden bir an evvel yapması için UEFA'dan elde etmiş olduğu edeceği gelirleri geçici olarak donduruyor. UEFA her ne kadar kulüplere son ödeme tarihi olarak 30 Eylül'ü gösterse de ilgili kulüpler bugün – yarın söylenen ödemeyi gerçekleştirerek alacağının üzerine konan blokeyi kaldırabilir.

Kulüpler 30 Eylül'e kadar bu ödemeleri gerçekleştiremezse ne olur?

İşte herkesin merak ettiği konu bu. Bu yıl için bu kulüplerimize her hangi bir men olması mümkün değil.

Peki ne olur ?

Kulüpler verilen bu sürede borcunu kapatmadıkları takdirde UEFA tarafından Kulüp Lisans Kontrol kuruluna sevkedilir ki geçmişte bir sene önce kulüpler UEFA Disiplin Kuruluna sevk ediliyorlardı. Artık bu konuda uzman bir kurul oluşturuldu. Her iki kulüp en geç 15 Ekim tarihine kadar UEFA'ya 30 Eylül tarihli mali durum raporunu vermek zorunda. Verdikleri raporda bahsedilen borçları kapattıkları veya yapılandırdıkları (UEFA'nın istediği kriterlere göre) takdirde herhangi bir problem kalmıyor.

Tabii ki bunları belgeleriyle sunmak zorunda. Diyelim ki, kulüplerimiz 30 Eylül raporlarında bu borçları ödeyemedi veya yapılandıramadı, o zaman UEFA bu kulüpleri yaklaşık Kasım – Aralık aylarında UEFA Kulüp Lisans Kontrol Kurulu'na sevkediyor. Onlarda tıpki Disiplin Kurulu gibi ihlalde bulunan kulüplerle ilgili soruşturma başlatıyor. Ve bir sonraki sezonun kulüp lisans haklarının verilmesinden önce ihlali olan kulüplere para veya Avrupa kupalarından belli sürelerle men cezası verilmesini istiyor.

(sporx.com)

Haberin Devamı