Gazete Vatan Logo
Süper Lig Mehmet Ayan'ın gözünden 2014

Mehmet Ayan'ın gözünden 2014

Gazetemizin yazarlarından Mehmet Ayan, 2014'te yaşanan önemli spor olaylarını sıraladı.

Mehmet Ayan'ın gözünden 2014

1. O öldü, çok şey yitti, çok şey bitti

BEŞİKTAŞ’IN onursal başkanı Süleyman Seba, 13 Ağustos’ta, 88 yaşında hayatını kaybetti… Sadece futbolda değil, sporda, sokakta, hayatta çok şey öldü… Onu sevmek, ona saygı duymak için sadece Beşiktaş’lı olmak gerekmiyordu. Onu anlamak için insan olmak yeterliydi. Çünkü bugün bozulan düzende ‘Ahmet Dursun Seba Gitsin’ diyen herkesin payı vardı. Seba gitti! Düzensizliğin ‘Düzen’, bağıranın ‘Kral’, saygısızın ‘Adam’, çirkefin ‘Makbul’, yalancının ‘Saygın’ olduğu bir futbol düzeni kaldı yadigar! Ruhun Şa’d olsun büyük başkan… Sakın ama sakın yukarılardan buralara bakma!

2. Paso tartışma

6222 sayı yasa kapsamında ertelene ertelene bu yıla kadar sarkan E-Bilet uygulaması 14 Nisan 2014 günü Erciyes-Trabzonspor maçıyla başladı. Elektronik Sportif Kimlik Kartları yani Passolig’ler o gün bugün tartışılıyor. Maçlara Passolig’siz girilemiyor. Türk futbolu ‘Sanki tartışması yetmiyormuş’ gibi bir başka polemik konusuyla ‘Savrulup’ gidiyor.

3. Bir düdükte tam 40 yıl

Haberin Devamı

2014-15 sezonunda verdikleri kararlarla tarihi bir rezalet sezonuna imza atan Türk hakemleri sezon başında gurur dolu anlar yaşadılar. Aralarından biri; Cüneyt Çakır ve triosu tam 40 yıl sonra Dünya Kupası’nda düdük çaldı; üstüne üstlük yarı final yönetti. Brezilya’daki Dünya Kupası’nı finalde, uzatmalarda Götze’nin golüyle Arjantin’i 1-0 yenen Almanya kazandı. Panzerler’in, Sambacılar’a yarı finalde 7 atması dünya futbol tarihine geçti.

4. Sadece kazanan değil, kaybeden de Aslan
BAŞTA futbol olmak üzere sporumuzun kokuşmuşluğuna ‘Kadın eli’ değdi. Kadınlar Euroleague’de ilk kez iki Türk takımı finalde karşılaştı. 13 Nisan’daki maçı G.Saray Odeabank kazansa da aslında galip gelen ‘Türk Kadını’ oldu. O maç içinde ve öncesinde de ‘Erkeklerin şiddet nefesi’ kadınların omuzlarında yine hissedildi.
F.Bahçe’yi Rusya’da oynanan finalde 69-58 mağlup eden G.Saray Odeabank, Euroleağue’de şampiyon olan ilk Türk takımı oldu. Ayrıca sarı-kırmızılılar Türkiye Kupası ve ligde de zafere ulaşarak sezonu 3’te 3’le bitirdi.
5. Sporcunun spor yapma hakkı elinden alındı!
TÜRKİYE Basketbol Ligi final serisi son maçında G.Saray Liv Hospital güvenlik gerekçesiyle 19 Haziran’daki mücadeleye çıkmadı. Şampiyon F.Bahçe Ülker oldu. Haklı-haksız, yerli-yersiz… Mahalle baskısının idari kararlarda standartları belirlediği günlerde, iki takımın sporcularının spor yapabilme imkanı ellerinden alındı. Türk sporuna bir şiddet halkası daha eklendi! Şiddet kazandı, spor yine kaybetti!
6. Direktörün takımı
2014 yılı A Milli Futbol Takımımız tarihine, hele de Türk antrenörlüğünün zirve ismi Fatih Terim ile, başarısızlıklarla dolu bir yıl olarak geçti. 2016 finalleri için umudumuz Kaf Dağı’nın ardında. Hocanın direktörlüğü, kadro seçimleri, oyuncu tercihleri, Türk futbolunun geleceğine ait planları sürekli tartışılır halde. Şimdi gözler 6-7 Ocak’taki Haliç Zirvesi’ndeki açıklamalarda…
7. Ünal Aysal kaçtı mı, gitti mi?
2013 yılını ‘Fatih Terim’i kovma! gururunu yaşayarak kapatan G.Saray Başkanı Ünal Aysal, eylül ayında görevinden ‘Bir televizyon programında yaptığı açıklamayla’ istifa etti. Bu istifa, Aysal’ın mali bilançonun korkunçluğundan ötürü bırakıp kaçtığı şeklinde yorumlandı. Aysal’ın yerine ekim ayında Duygun Yarsuvat, sarı-kırmızılı kulübün 35.başkanı olarak seçildi.
8. Nisan'da şampiyon Fenerbahçe
İKİ yıl üst üste G.Saray’ın şampiyonluğuyla sonuçlanan Spor Totot Süper Lig’de sarı-Kırmızılı taraftarlar özellikle ‘Mayıs’lar bizim’ sloganını kendilerine motto haline getirmişlerdi. F.Bahçe ise 27 Nisan günü oynadığı Çaykur Rizespor maçıyla şampiyonluğunu ilan ederken ‘Mayıs’lar sizin olsun, Nisan’lar bizim’ demeye başladı.
9. Bitmez tükenmez 3 Temmuz
3 Temmuz 2011 günü başlayan ve tüm Türkiye’yi sarsan şike soruşturmasında 2014 yılı kritik dönemeçlere sahne oldu. 17 Ocak’ta Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Aziz Yıldırım’a verilen hapis cezalarını onadı. 23 Haziran’da ise Yıldırım’ın yargılanmasının yenilenmesine ve infaz işlemlerinin durdurulmasına karar verildi. Kararı veren 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Ocak 2015 günü yeniden yargılamaya start verecek.
10. Arda Turan'ın yılı
TÜRK futbolunun gururu Arda Turan, La Liga’da ülkemizi başarıyla temsil etti. Bu ligde şampiyon olan Atletico Madrid’in en önemli parçalarından biri olan Arda, 24 Mayıs’taki Şampiyonlar Ligi finalini sakatlığı nedeniyle kaçırmasaydı ‘BU TOPRAKLARDAN YETİŞİP KUPA 1 FİNALİ OYNAYAN’ ilk Türk olacaktı! Arda, sadece oyunculuğuyla değil, sosyal yaşantısındaki ‘Ününe, kalıbına yaraşır’ tavırlarıyla da herkesin takdirini topluyor.
DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR
Voleybolun acı kaybı: Cengiz Göllü
TÜRK voleybolunun duayen isimlerinden, eski milli oyuncu ve antrenör Cengiz Göllü, 21 Aralık Cumartesi günü kanser tedavisi gördüğü Bursa’da vefat etti.
Kanarya’dan filede çifte zafer
F.BAHÇE Bayan ve Erkek Voleybol Takımları, 2014 yılı içersinde Avrupa’da aynı gün çifte kupa kazandı. Bayanlar, Rusya’da 3-2 mağlup ettiği Urolochka’yı 3-0, erkekler ise ilk mücadelede İtalya’da 3-2 kaybettiği Andreoli Latina’yı 3-0 yenerek şampiyon oldular.
Altın Sultanlar!
TÜRKİYE A Milli Bayan Voleybol Takımı, Bayanlar Avrupa Ligi finalinde ilk maçta 3-1 mağlup ettiği Almanya’yı deplasmanda 3-1 yenerek, tarihinde ilk kez bu organizasyonda zafere ulaştı.
Gençlerde potanın zirvesi Türkiye'nin
2014 yılında basketbolda Türkiye’nin yüzünü gençler güldürdü... Geride kalan yılda düzenlenen U20 ve U18 Avrupa Basketbol Şampiyonaları’nı Türkiye kazandı. U20’de Cedi Osman, U18’de ise Egemen Güven MVP seçildi.

Haberin Devamı