Gazete Vatan Logo

Zeytin Kaç Kalori? Zeytin Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Zeytin kaç kalori içeriyor? Bilmek isteyenler kolaylıkla öğrenebilmektedir. Yapılan analizler sonucunda 1 porsiyon(5adet orta boy) zeytinin 47,61 kalori içerdiği görülmektedir. Zeytin ölümsüz ağaç olarak adlandırılan muhteşem bir ağacın meyvesidir. Kahvaltıların vazgeçilmezi olarak sofraları şenlendirmektedir. Nefis bir besin maddesi olan zeytin tuz oranı dengede tutularak herkes tarafından tüketilebilmektedir. 

Zeytin Kaç Kalori? Zeytin Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Zeytin Kaç Kalori?

Zeytin, yüksek besin değeri ve düşük kalorisiyle herkesin çok sevdiği bir gıda maddesidir. 700 yıldan bu yana insanlığın tanıdığı ve sofralarda yeri eksilmeyen zeytinin yağı da çıkarılmaktadır. Zeytin siyah ve yeşil olarak iki türde tanınmaktadır. Fakat yapılış şekli farklılıkları çeşidini de artırmaktadır.

Çizik zeytin, sele zeytini, salamura, biberli, kırma gibi pek çok şekilde tüketilmektedir. Zeytin, 5 tanesi 1 porsiyon olarak kabul edildiğinde 47,61 Kcal içerdiği bilinmektedir. Tekli doymamış yağdan zengin bir besin maddesi olan zeytin yüksek lif kaynağıdır.

Zeytin Besin Değerleri ve Kalorisi

Zeytin besin değerleri bakımından kıymetli bir gıda ürünüdür. Akdeniz diyeti olarak bilinen diyet listelerinde geniş yer almaktadır. Zeytin meyvesi sofralarda yer alırken yağı da yemeklerin salataların vazgeçilmezidir. Zeytinin;

100 gr zeytin 115 kalori içermektedir.

Tekli doymamış yağ oranı 8gr,

Çoklu doymamış yağı 0,9mg

Doymuş yağ, 1,4mg,

Potasyum 8mg,

Kolesterol 0,

Lif 3,2mg,

Protein 0,8mg

Haberin Devamı

Toplam yağ oranı 11mg,

Sodyum 735mg,

Şeker 0,

Magnezyum 4mg,

6 mg Karbonhidrat içerdiği bilinmektedir. Ayrıca Demir ve Bakırdan da zengin olan zeytin, çok değerli bir besindir.

Zeytin Çeşitleri

Zeytin yüksek bir lif kaynağıdır. Nefis lezzeti ve sayısız faydalarıyla sofralardan eksik edilmemektedir. Türkiye’ de olduğu gibi Dünyanın her yerinde tanınmaktadır. Zeytin çeşitleri yapılış özelliklerine göre her geçen gün artmaktadır.

Sofralık zeytinler yeşil zeytin hazırlanacak ise henüz yeşil halde toplanarak kırma-çizik gibi özelliklerle hazırlanmaktadır. Siyah zeytin ise taneler iyice olgunlaştıktan sonra toplanarak sele ya da salamura şeklinde kurulmaktadır.

Zeytinde Bulunan Vitaminler

Zeytinde, A-C vitaminleri ve yüksek oranda Kalsiyum bulunmaktadır. Ayrıca zeytinde, K vitamini, D vitamini, E vitamini, B6 vitaminleriyle Demir, Çinko bulunmaktadır. Bakır, Niasin ve Kobalamin bakımından da değerli bir sağlık koruyucu olduğu bilinmektedir.