Gazete Vatan Logo

Zerdeçalı neden bakım rutinimize katmalıyız?

Cildi güzelleştiren en etkin maddelerden biri olan zerdeçalı Influencer ve Eczacı Selen Esener Tezman sizler için anlattı.

Zerdeçalı neden bakım rutinimize katmalıyız?

Zerdeçalın ana etken maddesi olan curcumin, güçlü etkileri ile son yılların en değerli bileşenlerinden biri haline geldi. Bu bileşen, vücudu serbest radikallerden ve patojenlerden koruyan güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuar bileşendir. Ayrıca zerdeçal potasyum, demir, manganez ve B6 ve C vitaminleri açısından da zengindir; bu sayede kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Zerdeçal genellikle ciltte maske şeklinde kullanılması tercih edilir. Ancak güçlü rengi nedeniyle bu bitkinin cildi sarıya boyama riski vardır. Bu nedenle pişmiş zerdeçal kökü ve tozunun doğrudan kullanılması önerilmez. Aksi halde ciltte inatçı bir sarı renk oluşması kaçınılmazdır.

Akne, egzama ve sedef hastalığı sorunlarını zerdeçal ile çözüm bulabilirsiniz!

Zerdeçal ile yapılan doğal karışımlar, akne, egzama ve sedef hastalığı gibi ciltle ilgili birçok sağlık sorununu iyileştirmek için kullanılabilir. Antioksidan özellikleri, iltihap önleyici özellikleri ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan bileşenleri sayesinde doğal bir zerdeçal karışımı hazırlayabilir ve doğrudan cildin sorunlu bölgelerine uygulayabilirsiniz. Yoğurt, cilt tonunu dengelemeye yardımcı olan ve nem dengesini sağlayan bir besindir ve bu karışımlara dahil olmak için çok uygun bir seçimdir. Zerdeçal tozu, yoğurt ve doğal zeytinyağının karıştırılmasıyla elde edilen karışımı cildinize uygulayabilir, biraz bekledikten sonra durulayabilirsiniz. Cildi hassas veya alerjik reaksiyonlara yatkın kişiler dikkatli kullanmalıdır. Yanma veya kaşıntı hissi varsa kullanmayı bırakın ve cildi durulayın.

Haberin Devamı

Zerdeçalın faydaları nelerdir?

  • Anti-enflamatuar özelliği vardır.
  • Cilde parlaklık verir.
  • Cilt kalitesini artırır.
  • Cilt tonunu eşitler.
  • Cildin elastikiyetini korur.
  • Hassasiyet oluşan bölgeleri sakinleştirir.
  • Yanık tedavisinde kullanılır.
  • Kırışıklık ve çizgi oluşumunu önler.
  • Leke tedavisinde tercih edilir.

Zerdeçal ile yapabileceğiniz doğal maske tarifleri

Göz altı maskesi tarifi: Bu maske için gerekli olan malzemeler 5 çay kaşığı Türk kahvesi ve 1 tatlı kaşığı zerdeçaldır. Maskeyi hazırlamak için Türk kahvesini sade olarak pişirin ve soğuyana kadar buzdolabında bekletin. Soğuduktan sonra içine zerdeçalı ekleyin. Pamukları ikiye keserek bu karışıma batırın ve yeteri kadar ıslandıktan sonra göz altınıza yerleştirin. Yaklaşık bir saat kadar bekledikten sonra ılık su ile yıkayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Leke maskesi tarifi: Cilt lekeleri için vazgeçilmez tariflerden biri de zerdeçal maskesidir. Zerdeçal, cilt tonunu aydınlatarak cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olur. İçeriğinde bulunan kalsiyum, magnezyum ve C vitamini cildin kolajen üretimini desteklemek için önemlidir. Bu etkili maske için ihtiyacınız olsan malzemeler ise; 1 çay kaşığı toz zerdeçal, 1 çay kaşığı bal, 1 çay kaşığı kahvenin telvesi ve 1 çay kaşığı süzme yoğurttur (normal yoğurtta tercih edilebilir.) Tüm malzemeleri homojen bir hale gelene kadar karıştırın, temizlenmiş cildinize uygulayıp yaklaşık 15 dakika kadar bekletin. Ardından maskeyi hafif hareketler ile peeling yaparak çıkartın ve cildinizi soğuk su ile yıkayın. Düzenli olarak haftada bir gün uygularsanız lekeleriniz zaman içinde açıldığına şahit olacaksınız.