Gazete Vatan Logo

Zararlı Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Zararlı Karbonhidrat Barındıran Gıdalar Listesi...

Zararlı karbonhidratlar tüketildiğinde kan şekerinde ani yükselmelere ve düşüşlere neden olan, çabuk acıktıran ve aşırı yeme davranışlarına neden olan karbonhidratlardır. Zararlı karbonhidratlar genellikle beyaz ekmek, pizza, makarna, şekerli gıdalarda bulunur.

Zararlı Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Zararlı Karbonhidrat Barındıran Gıdalar Listesi...

Karbonhidratlar, belirli yiyecek ve içeceklerde bulunan bir makro besin türüdür. Karbonhidratlar basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere 2 gruba ayrılır. Zararlı ya da basit karbonhidratlar genellikle glisemik indeksi yüksek olan gıdalardır.

Zararlı karbonhidratlar tüketildiğinde kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olarak kısa sürede tekrar acıkmaya neden olur. Sürekli acıkan kişide aşırı yeme alışkanlığı ve sonucunda aşırı kilo ortaya çıkar. Zararlı karbonhidratlar özellikle bel bölgesinde yağlanmaya, insülin direncine ve tip 2 diyabete sebep olan karbonhidratlardır.

Uzun süre zararlı karbonhidratlarla beslenmek obezite, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve duygudurum bozukluklarına neden olmaktadır.

Zararlı Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir? 

Basit karbonhidratlar olarak bilinen zararlı karbonhidratlar, kalorisi yüksek, temel besinleri düşük ve yüksek oranda işlenmiş gıdalardır. Kaçınılması gereken zararlı karbonhidrat içeren besinler şunlardır:

Haberin Devamı

Şeker eklenmiş meyve suları

Şekerli süt ürünleri

Beyaz ekmek

Beyaz pirinç

Rafine un

Kahvaltılık gevrekler

Çörek, börek, kek, pasta gibi unlu mamuller

Mısır şurubu ve mısır şurubu içeren besinler

Krema

Balla veya şekerle kavrulmuş kuruyemişler,

Şekerli fıstık ezmesi gibi, tüm şekerli reçeller, bal, kaymak, pekmez

Patates cipsleri, patates kızartması, mısır cipsi, çikolata, pirinç kekleri, şeker, patlamış mısır

Ketçap, ballı hardal gibi soslar

Meyve suyu ve şekerli tüm içecekler

En Çok Zararlı Karbonhidrat Barındıran Gıdalar Listesi

Günümüzde yaygın olarak tüketilen pek çok yiyecek, nişastalı yiyecekler veya şekerli içecekler gibi aşırı karbonhidratla doludur. En çok zararlı karbonhidrat barındıran gıdalar şunlardır:

Patates Cipsleri ve Mısır Cipsleri

İster patates cipsi ister mısır cipsi hayranı olun, her ikisi de doymuş yağ ve sodyum bakımından yüksek olan gıdalardandır. 30 gram cips yaklaşık 15 gram zararlı karbonhidrat içermektedir.

Patates Kızartması

Popüler bir fast-food yemeği olan patates kızartmasının orta boyun 47 gram karbonhidrat bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Bisküviler

5 çaylarının vazgeçilmezi olan bisküviler zararlı karbonhidrat bakımından zengin gıdalardandır. 1 küçük paket bisküvinin yaklaşık %73’ü karbonhidrattan oluşmaktadır.

Çikolata

Aşırı şekilde tüketildiğinde obezite ve tip 2 diyabete yol açan çikolatanın 100 gramında 61 gram karbonhidrat bulunmaktadır.

Kahvaltılık Gevrek

Masum gibi gözükseler de pek çok kahvaltılık gevrek türü zararlı karbonhidrat yönünden zengindir. 100 gram kahvaltılık gevrekte 75 gram karbonhidrat bulunmaktadır.